Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Guová nenašla v U-rampě konkurenci a bere druhé zlato z letošních Her

Osmnáctiletá čínská freestyle lyžařka Eileen Guová potvrdila svou dominanci v U-rampě a zcela suverénně si dokráčela pro zlato. Z pekingských Her si tím pádem domů odveze celkem dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili a jako první freestyle lyžařka tak získala tři cenné kovy na jedné olympiádě.

Favorizovaná rodačka ze San Francisca zvítězila suverénně před Kanaďankami Cassie Sharpeovou a Rachael Karkerovou.

Guová se stala domácí hrdinkou pekingské olympiády už díky vítězství v Big Airu a druhému místu ve slopestylu, v němž těsně prohrála se Švýcarkou Mathilde Gremaudovou.

V U-rampě, v které se loni stala mistryní světa a v této sezoně vyhrála všechny čtyři závody Světového poháru, potvrdila roli velké favoritky. Už po první jízdě se usadila suverénně v čele soutěže a ve druhé získala nejvyšší finálovou známku 95,25 bodu.

Do třetí jízdy nastupovala závodnice, která kombinuje sportovní kariéru s modelingem, jako poslední s jistotou vítězství. Dojatá se slzami štěstí v očích se na startu nejprve objala s matkou a trenérem. U-rampou projela jen s několika jednoduchými skoky a její radost mohla propuknout naplno.

"Jsem vyřízená. Od zahájení her do dneška jsem lyžovala každý den. Jsem unavená, ale uklidněná, vděčná a taky hrdá," uvedla Guová, která původně reprezentovala USA. Za Čínu závodí od roku 2019.

V Pekingu získala už osmé zlato pro hostitelskou zemi. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu přitom vybojovali čínští olympionici jediné vítězství.

Stříbrná Sharpeová uznala, že Guová všechny soupeřky výrazně převyšuje. "Je to robot. Nevím, jak to dělá. Závodí ve všech třech disciplínách a ve všech je na stupních vítězů," vyzdvihla Kanaďanka kousek, který se ještě žádné akrobatické lyžařce na olympijských hrách nepovedl.

Výsledky akrobatického lyžování

Ženy - U-rampa: 1. Guová (Čína) 95,25, 2. Sharpeová 90,75, 3. Karkerová (obě Kan.) 87,75, 4. Sildaruová (Est.) 87,00, 5. Li Fang-chuej (Čína) 86,50, 6. Faulhaberová (USA) 85,25, 7. Čang Kche-sin (Čína) 78,75, 8. Fraserová (Kan.) 75,25, 9. Atkinová (Brit.) 73,25, 10. Sigourneyová (USA) 70,75.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články