Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Krol potvrdil roli favorita. Na kilometru si dojel pro zlato

Jakožto lídr Světového poháru byl jasným favoritem na triumf, což dokázal potvrdit i v praxi. Nizozemský rychlobruslař Thomas Krol se stal olympijským vítězem na 1000 metrů. Devětadvacetiletý mistr Evropy získal v Pekingu druhou medaili po stříbru na 1500 metrů.

Krol zajel vítězný čas 1:07,92 ve třinácté z patnácti rozjížděk. V závěrečné jízdě se k němu na čtyři desetiny sekundy přiblížil Kanaďan Laurent Dubreuil, jenž stříbrem alespoň částečně napravil závod na 500 metrů, v němž coby jeden z hlavních adeptů na zlato skončil pod stupni vítězů. Bronz získal Havard Holmefjord Lorentzen z Norska, který jel ve dvojici s Krolem.

"Posledních deset minut jsem se jen modlil, aby ten čas nikdo nepřekonal," popsal Krol nervózní čekání na výsledek posledních dvou párů. "Nejvíc jsem byl napnutý při Laurentově jízdě, to jsem opravdu odpočítával čas. Jen jsem doufal a říkal si: 'Prosím, ať to jde do červených čísel'. A podařilo se to. Je to splněný sen, něco, pro co člověk žije celý život," uvedl Krol, jenž se v silné nizozemské konkurenci probojoval na olympiádu poprvé v kariéře.

Rodák z Deventeru je třetím nizozemským vítězem na kilometru za sebou. V Soči 2014 vyhrál Stefan Groothuis, před čtyřmi lety v Pchjongčchangu Kjeld Nuis.

Dubreuil si dojel pro stříbro i díky sportovnímu gestu svého soupeře Kaie Verbije v závěrečné rozjížďce. Nizozemský mistr světa se při pravidelném střídání dráhy ocitl v nevýhodné pozici a podle pravidel zpomalil, aby pustil Kanaďana z vnější dráhy prvního. "Neměl jsem dostatečnou rychlost, abych se dostal před něj. Musel jsem to zabalit, protože jinak bych byl diskvalifikován a mohl bych mu zničit závod. Jsem z toho samozřejmě zklamaný, že se mi to stalo na olympiádě, ale někdo holt musí prohrát," uvedl Verbij, jenž měl jízdu rozjetou na medaili. Po zpomalení skončil s velkým odstupem poslední třicátý.

Chování soupeře, jenž se před něj nepokoušel za každou cenu vecpat a riskovat kolizi, Dubreuil ocenil. "Vím, že musí být těžké tohle udělat v olympijském závodě. Nemůžu mu dostatečně poděkovat, bylo to od něj profesionální a velkorysé gesto," uvedl Kanaďan.

Díky Krolovi získalo Nizozemsko páté rychlobruslařské zlato v Pekingu. Program v Národním rychlobruslařském oválu přezdívaném "Ledová stužka" uzavřou v sobotu závody s hromadným startem mužů a žen.

Rychlobruslení:

Muži - 1000 m: 1. Krol (Niz.) 1:07,92, 2. Dubreuil (Kan.) 1:08,32, 3. Lorentzen (Nor.) 1:08,48, 4. Michalski (Pol.) 1:08,56, 5. Ning čung-jen (Čína) 1:08,60, 6. Golovacjuk (Běl.) 1:08,63, 7. Liiv (Est.) 1:08,65, 8. Muštakov (Rus.) 1:08,74, 9. Kersten (Brit.) 1:08,79, 10. Otterspeer (Niz.) 1:08,80.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články