Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velký nedělní souhrn: Hokejové zlato slaví Finové, Johaugová nedala na trati 30 km soupeřkám šanci

XXIV. zimní olympijské hry zakončilo v neděli vítězství finských hokejistů, kteří získali olympijské zlato vůbec poprvé v historii. Ve finálovém souboji porazili ruský tým 2:1 a potvrdili svou nadvládu nad světovým ledním hokejem. Olympijskou vítězkou v běhu na lyžích na trati 30 kilometrů volnou technikou se stala suveréně Therese Johaugová z Norska a může se titulovat jako neúspěšnější běžkyně z Her v Pekingu. Kateřina Janatová v závodě doběhla jako dvaadvacátá. Německý pilot čtyřbobu Francesco Friedrich dokázal obhájit zlato a jako první v historii pod pěti kruhy zopakoval zlatý double. V soutěži týmů v paralelním slalomu se Čechům nedařilo, zlato si ze svahu odváží Rakousko.

Na běžecké třicítce se neztratila ani Kateřina Janatová. Jako nejlepší česká závodnice skončila na 22. místě a po 19. příčce ze sprintu zaznamenala na své první olympiádě druhý nejlepší výsledek v individuálním závodě.

Norsko díky Johaugové ziskem 16 zlatých medailí o dvě prvenství vylepšilo maximum, o které se dosud dělilo s Kanadou a Německem. Zástupci severské velmoci v Číně vybojovali také osm stříbrných a 13 bronzových. S 37 medailemi obhájili pozici nejúspěšnější země z Pchjongčchangu, kde měli bilanci 14-14-11. Za Nory skončili druzí stejně jako před čtyřmi lety Němci (12-10-5), následovala domácí Čína (9-4-2).

Finští svěřenci trenéra Jukky Jalonena přes úvodní obdržený gól dokázali finále s šampiony z Pchjongčchangu otočit a tým vedený sedmatřicetiletým kapitánem Valtterim Filppulou vyhrál v Číně i šestý zápas. Seveřané se dočkali hokejového triumfu po dvou stříbrech a čtyřech bronzech. Medailovou sbírku přitom začali v Calgary 1988, od té doby skončili jen třikrát mimo stupně vítězů, naposledy před čtyřmi lety v Koreji, kde obsadili 6. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá jízda Francesca Friedricha

Jednatřicetiletý třináctinásobný mistr světa Friedrich se ziskem čtvrtého zlata vyrovnal krajanovi Andrému Langemu, který je s bilancí 4-1-0 nejúspěšnějším pilotem olympijské historie. Pro český čtyřbob skončil závod po třech jízdách. Na 21. místě chybělo posádce Dominik Dvořák, Jan Šindelář, Jakub Nosek, Dominik Záleský k postupu mezi dvacítku účastníků finálového kola 29 setin sekundy. Češi zopakovali výsledek z Pchjongčchangu, kde byl místo Záleského členem sestavy Jaroslav Kopřiva.

Odložený závod družstev skončil pro Čechy v osmifinále

Paralelní soutěž smíšených družstev vyhráli rakouští lyžaři. České kvarteto Elese Sommerová, Kryštof Krýzl, Tereza Nová, Jan Zabystřan vypadlo v úvodním kole po prohře s Francií 1:3. Jediný bod týmu zajistil Zabystřan, který získal cenný skalp Mathieua Faivreho. Čestný úspěch zaznamenal už za rozhodnutého stavu, bronzového medailistu z obřího slalomu porazil o 11 setin.

Rakušané ve finále paralelního závodu, který se ve středisku Jen-čching uskutečnil s denním zpožděním kvůli silnému větru, porazili Německo a navázali na stříbro z premiéry této disciplíny pod pěti kruhy v Pchjongčchangu. Johannes Strolz získal na Hrách v Pekingu po triumfu v kombinaci druhé zlato, navíc má i stříbro ze slalomu.

Bronz vybojovali mistři světa Norové, kteří v duelu o třetí místo porazili tým USA. Americká hvězda Mikaela Shiffrinová tak vyšla na olympijských hrách naprázdno.

Ženský turnaj v curlingu vyhrály podruhé v historii Britky. Tým skipky Eve Muirheadové ve finále porazil Japonsko jednoznačně 10:3 a navázal po dvaceti letech na triumf svých předchůdkyň ze Salt Lake City. Muirheadová se při čtvrtém startu dočkala druhé medaile, v Soči 2014 slavila bronz.

Medailová bilance zemí na ZOH v Pekingu

XXIV. zimní olympijské hry v Pekingu:

Konečná medailová bilance zemí po 109 soutěžích:

1. Norsko 37 (16-8-13)
2. Německo 27 (12-10-5)
3. Čína 15 (9-4-2)
4. USA 25 (8-10-7)
5. Švédsko 18 (8-5-5)
...
21. ČR 2 (1-0-1)


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články