Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Týmům vládne alpská velmoc. Rakušané mají zlato a Strolz druhé. Češi vypadli v prvním kole

Tak dnes už to vyšlo. S odkladem týmové soutěže v paralelním slalomu na závěrečný olympijský den se nejlépe vypořádali Rakušané. Poslední závod ve sjezdovém lyžování v Pekingu, který se přesunul kvůli silném větru, alpská velmoc ovládla po finále s Němci. Nejúspěšnějším sjezdařem Her je tak Johannes Strolz, ke zlatu a stříbru přidal další nejcennější kov. Ve vyřazovacím pavouku nechyběla ani česká čtveřice Tereza Nová, Elese Sommerová, Kryštof Krýzl a Jan Zabystřan. V prvním duelu však nestačila na Francii a prohrála na body 1:3. Čestný a cenný úspěch zaznamenal Jan Zabystřan proti Mathieu Faivreovi.

Bronz vybojovali mistři světa Norové, kteří v duelu o třetí místo porazili tým USA. Americká hvězda Mikaela Shiffrinová tak na olympijských hrách vyšla z pěti individuálních startů a týmové soutěže naprázdno. "Prožila jsem tady hodně jiných zklamání, ale na dnešní den budu ráda vzpomínat," řekla Shiffrinová, která na Hrách nedokončila slalom, obří slalom ani kombinaci. Nejlepším výsledkem pro ni dosud bylo 9. místo ze super-G.

Osmifinálový český duel zahájila Elese Sommerová porážkou s Tessou Worleyovou. Kryštof Krýzl pak svedl těsný souboj s Alexisem Pinturaultem, vyrovnat ale nedokázal. Tereza Nová v závěru jízdy s Coralií Frasseovou Sombetovou upadla a Francie získala potřebný třetí bod k postupu do čtvrtfinále.

Za rozhodnutého stavu zařídil českému týmu čestný úspěch Zabystřan, který získal cenný skalp Mathieua Faivreho. Bronzového medailistu z obřího slalomu porazil o 11 setin.

Rakouský tým, v němž vedle Strolze závodili Stefan Brennsteiner, Katharina Liensbergerová a Katharina Truppeová, měl jako nejvýše nasazený v úvodním kole volný los. Ve čtvrtfinále Rakušané zahájil tažení za zlatem výhrou 3:1 nad Slovinskem, v semifinále vyřadili díky rychlejším časům Nory.

"Vždycky jsme věřil, že jsem schopen jezdit na vrcholné úrovni, ale získat tři olympijské medaile je nad všechna moje očekávání. Na to jsem nikdy nepomyslel. Je to sen. Po zlatu z kombinace jsem se uvolnil a jezdil pro radost. A dnes jsme byli skvělý tým," řekl Strolz. "Není snadné bojovat pro tým, tlak se násobí, ale zvládli jsme to a jsem nadšená," radovala se Liensbergerová.

Němečtí lyžaři ziskem stříbra na poslední chvíli odvrátili hrozbu, že na druhých olympijských hrách za sebou skončí v alpských disciplínách bez medaile. V prvním kole vyřadili vicemistry světa Švédy, ve čtvrtfinále si poradili s obhájci olympijského zlata Švýcary a v semifinále porazili USA.

Poslední olympijský závod ve sjezdovém lyžování na hrách v Pekingu se měl původně uskutečnit v sobotu, po dvou odkladech kvůli mimořádně silnému větru ho ale pořadatelé nakonec přeložili na dnešek. Opět sice v Jen-čchingu hodně foukalo, navzdory prudkým poryvům se ale mohlo jet.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články