Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Velký čtvrteční souhrn: Neuvěřitelné Ledecké těsně utekla medaile, Březinová si opět posunula osobák

Ester Ledecká zakončila vystoupení na hrách v Pekingu čtvrtým místem v kombinaci. Trojnásobnou olympijskou vítězku dělilo v Jen-čchingu od medaile osm desetin sekundy. Krasobruslařka Eliška Březinová byla v soutěži žen dvacátá a sdruženáři uzavřeli působení pod pěti kruhy sedmým místem v družstvech. Skikrosařka Nikol Kučerová obsadila 23. příčku a rychlobruslařka Nikola Zdráhalová skončila na kilometru na 27. pozici.

Ester Ledecká v olympijské kombinaci
zdroj: ČTK/DPA autor: Michael Kappeler

Alpské lyžování

Ledecká byla po sjezdu těsně druhá, ale před slalomem, který prakticky netrénuje, se při rozjíždění zranila. Před jízdou si musela vzít prášky proti bolesti a nakonec obsadila čtvrtou příčku. Druhá česká závodnice v kombinaci, Tereza Nová, ovsadila 14. místo.

Českou hvězdu předčily jen výborné slalomářky. Pro zlato si dojela Michelle Gisinová, druhá skončila další Švýcarka Wendy Holdenerová a třetí byla Italka Federica Brignoneová. Na americkou hvězdu Mikaelu Shiffrinovou se i nadále lepí smůla a nedokončila ani tento závod.

Čtvrtým místem se Ledecká postarala o třetí nejlepší výsledek české výpravy v Pekingu po svém zlatu z paralelního obřího slalomu na snowboardu a bronzové medaili rychlobruslařky Martiny Sáblíkové v závodě na 5000 metrů.

Severská kombinace

Poslední vystoupení v Pekingu absolvovali také sdruženáři v závodě družstev. Česká čtveřice Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Ondřej Pažout a Lukáš Daněk obsadila sedmé místo a zopakovala umístění z Pchjongčchangu 2018, kdy v sestavě místo Daňka byl Miroslav Dvořák.

Vyhrálo Norsko, jehož finišman Jörgen Grabaak má z Pekingu třetí medaili po zlatu a stříbru v individuálních startech. Druhé bylo Německo a třetí Japonsko.

Krasobruslení

Březinová si sice ve volné jízdě vylepšila osobní rekord na 111,10 bodu, ale v konečném pořadí klesla z nečekané dvanácté příčky po krátké jízdě na dvacátou pozici. Maxima si posunula ve všech třech jízdách, které v pětadvaceti letech při své olympijské premiéře absolvovala.

"Jsem strašně ráda, že se mi povedlo probojovat se do volných jízd. Umístění mě až tak netrápí. Já si chtěla užít obě jízdy, což se mi povedlo, i když dnes s chybičkami. Mám osobní rekordy ve všech třech jízdách a dnes i v celkovém skóre, takže takhle se na to dívám," řekla Březinová.
(https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/olympijske-hry/peking-2022/valijevova-selhala-a-zlato-slavi-scerbakovova-brezinova-skoncila-dvacata/620e30a87ebea1e7f1915915)

Zlato získala úřadující mistryně světa Anna Ščerbakovová před další Ruskou Alexandrou Trusovovou, třetí byla Japonka Kaori Sakamotová. Suverénka olympijské sezony Kamila Valijevová, která v patnácti letech neunesla tíhu okolností spojených se svou dopingovou kauzou, volnou jízdu pokazila a z prvního místa se propadla na čtvrtou příčku.

Rychlobruslení

Zdráhalová na kilometrové trati zopakovala předchozí nevýrazné výkony. Ve startu závodu na 1000 metrů obsadila 27. příčku ze 30 soutežících. "Je to další závod, který se mi nepodařil," smutně konstatovala rychlobruslařka, která se v Pekingu už představila na tratích 500, 1500 a 3000 metrů.

Vyhrála japonská rychlobruslařka Miho Takagiová. Zdráhalové nejlepší pekingský výsledek ze čtyř startů je 18. místo z trojky. "Je to hlavně psychicky náročné, nevím, kde mám hledat chybu. Těžko říct, kde to začalo. Ale už na posledním soustředění v Itálii jsem se necítila úplně ideálně a táhne se to se mnou až do teď," prohlásila Zdráhalová.

V sobotu by se měla představit ještě v závodu s hromadným startem. Ten původně chtěla přenechat držitelce bronzu Martině Sáblíkové. Ta poté dostala nabídku i od samotných pořadatelů, protože se uvolnilo jedno místo. Svoji účast na hromadném startu však odmítla.

Akrobatické lyžování

Skikrosařka Kučerová vypadla v osmifinále poté, co dojela ve své rozjížďce na třetím místě. Stejně jako v kvalifikaci, ve které obsadila 23. příčku, chybovala na zvlněné pasáži. Přišla o rychlost a ztrátu už smazat nedokázala. "Svět se tím nezboří, ale líto mi to je," řekla se slzami v očích. V tréninku totiž inkriminovanou pasáž jezdila dobře. "Neměla jsem s tím vůbec žádný problém. Bylo to úplně parádní, ale na trénink se nezávodí. Závodí se na závod a ten jsem nezvládla," uvedla Kučerová.

Zlato získala dvojnásobná mistryně světa Sandra Näslundová ze Švédska. Na druhém místě skončila zlatá medailistka z her v Soči v roce 2014 Marielle Thompsonová z Kanady. Bronz po trestu pro Fanny Smithovou ze Švýcarska získala Daniela Maierová z Německa.

Curling

Evropští curleři vyřadili své zámořské protihráče z bojů o zlaté medaile. Britové porazili Američany, obhájce z minulých her, 8:4, Švédové Kanadu 5:3.

Lední hokej

V pátý olympijský triumf proměnily svoji suverénní jízdu v Pekingu hokejistky Kanady. Při sedmé účasti ve finále pod pěti kruhy zvítězily nad obhájkyněmi triumfu ze Spojených států amerických 3:2 a na turnaji ovládly všech sedm zápasů při skóre 57:10.

Bronz počtvrté v historii vybojovaly hokejistky Finska. Svým soupeřkám ze Švýcarska nedaly šanci a z využitých přesilovek vytěžily výhru 4:0.

Ocenění za skvělé výkony se dočkala i česká gólmanka Klára Peslarová. Byla zařazena do All Star týmu olympijského turnaje hokejistek v Pekingu a byla oceněna jako vůbec první česká hráčka na velké mezinárodní akci v historii. Mezi nejlepší šestici turnaje se brankářka dostala i přesto, že Češky při své premiérové účasti na olympijských hrách skončily sedmé.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články