Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zámořské finálové derby vyznělo pro Kanadu. Cestu za zlatem řídila Poulinová

Vendeta se Kanaďankám povedla. Hokejistky javorových listů slaví při sedmé účasti ve finále pátý olympijský triumf a vystřídaly na trůnu pod pěti kruhy Američanky. O vítězství 3:2 se zasloužila především kapitánka Marie-Philip Poulinová, podílela se na všech trefách. Dva góly dala, na jeden přihrála. Kanaďanky na turnaji ovládly všech sedm zápasů při skóre 57:10.

Úřadující mistryně světa z loňského domácího šampionátu v Calgary, které vedle minulé olympiády neuspěly ve finále jen při premiéře v roce 1998 v Naganu také proti USA, navázaly na úspěchy z let 2002 ze Salt Lake City, 2006 z Turína, 2010 z Vancouveru a 2014 ze Soči. Američanky mají také sedmý cenný kov, vedle dvou zlatých dosáhly na čtvrté stříbro a v roce 2006 skončily třetí.

"Jsem na tuhle partu pyšná od hráček po realizační tým. Zůstali jsme pohromadě od roku 2018. Sklopily jsme hlavy a pracovaly jsme. A dnes se to všechno zúročilo," řekla třicetiletá kapitánka Kanady Poulinová, která rozšířila svou sbírku olympijských medailí na tři zlaté a jednu stříbrnou. Skórovala ve všech čtyřech finálových zápasech pod pěti kruhy.

Kanaďanky loni na mistrovství světa dosáhly na první zlato od roku 2012. Po třech druhých místech v roce 2019 poprvé v historii na velké mezinárodní akci chyběly ve finále a skončily třetí. Rekordmanky s 11 zlaty z celkových 20 MS teď opět vládnou světu.

"Když jsme vyhrály, tak jsem brečela, byla jsem šťastná a zároveň se mi ulevilo. Poslední čtyři roky byly těžké, ale tahle parta je výjimečná. Tohle je třešinka na dortu za všechnu tu práci. Dnes to bylo jen o našem systému hry a stylu, který jsme na tomto turnaji předváděly. Byly jsme dominantní. Hrály jsme tak, jak jsme potřebovaly," prohlásila jednatřicetiletá útočnice Natalie Spoonerová, která má na kontě dva olympijské triumfy a stříbro.

Kanaďanky v základní skupině vyhrály nad USA 4:2 a v úvodu odvety měly štěstí, protože Brandtová ve 3. minutě trefila pravou tyč. V čase 7:15 sice kanadský tým překonal poprvé Cavalliniovou, ale branka Daoustové nakonec neplatila. Kouč Joel Johnson si vzal trenérskou výzvu a přezkoumání u videa potvrdilo předchozí ofsajd.

Za 35 sekund už ale byla kanadská radost oprávněná. Přihrávku Thompsonové usměrnila z pozice mezi kruhy do branky o levou tyč Nurseová. A v čase 15:02 po úspěšném forčekingu zamířila přesně k pravé tyči Poulinová.

Ještě v první třetině se Američanky ubránily v prvním oslabení, v druhé části pak přečkaly šanci Spoonerové v přečíslení, ale v polovině zápasu už prohrávaly 0:3. Zakončení Jennerové po přihrávce Nurseové ještě Cavalliniová stihla vykopnout pravým betonem, ale z dorážky trefila odkrytou část branky Poulinová.

Američanky odpověděly tlakem. Neprosadily se sice při vyloučení Larocqueové, ale v 37. minutě se dočkaly gólové radosti ve vlastním oslabení. Z protiútoku překonala Desbiensovou nadvakrát Knightová.

Ve třetí třetině Američanky přestřílely soupeřky v poměru 16:4. Carpenterová ve 45. minutě trefila tyč a Desbiensovu překonaly znovu až 13 sekund před koncem. Při přesilovce umocněné power-play po střele Roqueové uspěla z dorážky Kesselová. Těsný náskok už Kanaďanky při pokračující hře USA bez brankářky udržely.

"Tenhle tým se nikdy nevzdává. Dnes jsme to ukázaly. Daly jsme gól 13 sekund před koncem a bojovaly jsme až do úplného konce," řekla americká kapitánka Kendall Coyneová-Schofieldová. "Bohužel jsme nedaly dost branek a nestačilo to. Myslím si, že jsme měly na víc," uvedla dvaatřicetiletá útočnice Hilary Knightová, která po minulém zlatu musela strávit potřetí finálovou porážku.

Američanky sice přestřílely soupeřky v poměru 40:21, ale nestačilo to. "Pro nás byla důležitější kvalita než kvantita. Američanky měly spoustu střel z dálky, ale my máme nejlepší brankářku na světe Ann-Renee (Desbiensovou), takže moc gólů z takových pozic nedostaneme," uvedla nejproduktivnější hráčka turnaje Sarah Nurseová, která s 18 body a 13 asistencemi překonala rekordy krajanky Hayley Wickenheiserové z Turína 2006 (17 bodů a 12 přihrávek).

Hokej - ženy - finále:

Kanada - USA 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Nurseová (Thompsonová, Poulinová), 16. Poulinová, 30. Poulinová (Jennerová, Nurseová) - 37. Knightová (Brandtová), 60. Kesselová (Roqueová, Carpenterová). Rozhodčí: Cookeová (USA), Wiegandová (Švýc.) - Hammarová (Švéd.), Hanleyová (USA). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 834.

Sestavy:

Kanada: Desbiensová - Larocqueová, Fastová, Ambroseová, Thompsonová, Bellová, Zandeeová-Hartová, Sheltonová, Staceyová - Jennerová, Nurseová, Poulinová - Fillierová, Daoustová, Spoonerová - Johnstonová, Clarková, Turnbullová - Saulnierová, Maltaisová, Rattrayová. Trenér: Troy Ryan.

USA: Cavalliniová - Barnesová, Steckleinová, Harmonová, Kellerová, Bozeková, Dunneová, Harveyová - Knightová, Brandtová, Coyneová-Schofieldová - Kesselová, Roqueová, Carpenterová - Zumwinkleová, Panneková, Cameranesiová - Murphyová, Compherová, Scamurraová. Trenér: Joel Johnson.

Konečné pořadí:

1. Kanada, 2. USA, 3. Finsko, 4. Švýcarsko, 5. Rusko, 6. Japonsko, 7. ČR, 8. Švédsko, 9. Čína, 10. Dánsko.

All Star tým:

Klára Peslarová (ČR) - Claire Thompsonová (Kanada), Jenni Hiirikoskiová (Finsko) - Sarah Nurseová, Marie-Philip Poulinová, Brianne Jennerová (všechny Kanada).

Nejužitečnější hráčka: Brianne Jennerová (Kanada).

Kanadské bodování:
1. Nurseová 7 zápasů/18 bodů (5 branek + 13 asistencí), 2. Poulinová 7/17 (6+11), 3. Jennerová 7/14 (9+5), 4. Spoonerová 7/14 (3+11), 5. Thompsonová 7/13 (2+11), 6. Fillierová (všechny Kan.) 7/11 (8+3), 7. Knightová (USA) 7/10 (6+4), 8. A. Müllerová (Švýc.) 7/10 (4+6), 9. Johnstonová 7/10 (2+8), 10. Rattrayová (obě Kan.), Stalderová (Švýc.) oba 7/9 (5+4), ...24. Vanišová 5/6 (2+4), 35. Křížová (obě ČR) 5/4 (2+2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články