Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vyhraješ, jdeš dál. Prohraješ, končíš. Musíme být agresivnější, radí Pešán pro předkolo

Není třeba si nic nalhávat, první vzájemný duel příliš hokejové krásy nepobral. A odveta v předkole olympijského turnaje mezi českým týmem a Švýcary bude nejspíš podobného rázu. Tedy svázanější, bojovné utkání. Souboj v základní skupině v sobotu zvládli svěřenci Filipa Pešána 2:1 po nájezdech. Vítěz postoupí do čtvrtfinále, ve kterém se střetne s Finskem, zatímco poražený tým poletí domů. Přímý přenos utkání sledujte zítra od 9:30 na programu ČT sport a webu ctsport.cz. Duel Slovensko – Německo pak už od 5:00.

Je to řekněme jedno z úskalí systému olympijského turnaje. Po čtyřech dnech čeští hokejisté nastupují proti stejnému soupeři. Na základě bodového zisku v součtu všech skupin na ně vyšli opět Švýcaři. "Připravíme se na kohokoli a jestli jsme s nimi hráli, nebo ne, nemá vliv," ujišťuje kouč Filip Pešán.

Hokejisté ze země helvétského kříže zatím rozhodně neoslňují. Ve zbylých dvou zápasech skupiny padli s Ruským olympijským výběrem 0:1 a s Dány dokonce 3:5. "Švýcarsko jsem před turnajem považoval za jednoho z kandidátů na medaili a doufám, že z nich ty kandidáty neuděláme," uvedl Pešán. 

Svěřenci Patricka Fischera se zatím trápí v koncovce, což naznačily zápasy s Rusy a českým výběrem. Střet s českou reprezentací byl vyrovnaný, festival šancí to zrovna nebyl, spíš úporná silová bitva. V utkání play-off se neočekává nic jiného.

"Soupeř to bude velmi houževnatý, důrazný. Švýcaři dobře bruslí. Musíme se zas přeorientovat. Rusové hráli trochu jiný hokej, Dánové taky. Pevně věřím, že se Švýcarům vyrovnáme v rychlosti a budeme agresivnější před jejich brankou. To nám v prvním utkání trochu chybělo," připomněl Pešán. Jediný český gól ze hry dal Jiří Smejkal po důrazu na brankovišti, takových akcí očekává český kouč víc.

Hrubec rozhodl první duel, ale pokáral se za chyby

Realizační tým pevně věří brankářské jedničce Šimonu Hrubcovi. Gólman Avangardu Omsk přirovnal utkání ve vyřazovací části mistrovství světa nebo na olympijských hrách k rozhodujícím sedmým duelům play-off. "Vyhraješ, jdeš dál. Prohraješ a končíš. Snažím se ale nepřipouštět si to. Řeknu si, že sedmých zápasů mám za sebou hodně," podotkl vítěz Gagarinova poháru.

V přestřelce s ROV si některé góly vyčítal. "Kolik gólů šlo chytit? Myslím, že tři. Probral jsem to s trenérem gólmanů, ale já už hned po gólech vím, co jsem měl udělat jinak. Trenér mi řekne to samé, co už jsem věděl vteřinu po gólu," prohlásil Hrubec.

Sobotka je v pořádku

Český tým by měl do utkání nastoupit ve stejně sestavě jako proti Rusku, které porazil 6:5 v prodloužení. V pondělí netrénoval jen Vladimír Sobotka, který se necítil dobře, ale dnes už se zúčastnil ranního rozbruslení.

"Je to dobré. V pohodě," řekl Sobotka, který měl střevní problémy. "Z jídla, asi jsem snědl nějaké špatné maso," uvedl odchovanec Třebíče. Podle svých slov se nebál, že by o důležité utkání přišel. "Byly to jen střevní potíže, necítil jsem se dobře a moc jsme toho nenaspal. Druhý den už to bylo lepší," řekl Sobotka.

Předpokládaná sestava:

Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot, Sklenička - Hyka, Krejčí, Sedlák - Sobotka, Jan Kovář, Červenka - Řepík, M. Špaček, M. Stránský - H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články