Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Poslední rána ji připravila o zlato. Davidová ve vytrvalostním závodě skončila šestá

Bylo to blízko. Extrémně blízko. Stačilo trefit i poslední ránu a Markéta Davidová získala na olympijských hrách v Pekingu zlato ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů. Česká hvězda ale poslední projektil poslala mimo vyznačený terč. Nakonec obsadila šestou příčku. Z vítězství se radovala Němka Denis Hermannová.

Ač sama říká, že vytrvalostní závod by nezařadila mezi své nejlepší disciplíny, podobně jako v sezoně Světového poháru i na hrách v Pekingu ukázala, že jí to na 15kilometrové trati prostě v tomto ročníku jde. Doma má za individuál malý křišťálový glóbus a nechybělo mnoho a přidala i vytouženou olympijskou medaili.

I když mnoho... Spíše chybělo extrémně málo. Jedna jediná trefa do černého.

Oproti smíšené štafetě, kdy se kvůli špatným lyžím ve stopě trápila, to totiž tentokrát i servis zvládl solidně a Davidová měla ve stopě čtvrtý nejlepší běžecký čas. A dlouho se jí dařilo skvěle i střelecky. První tři položky vyčistila bez zaváhání, díky čemuž se držela po celou dobu v boji o medaile.

Na závěrečné střelbě navíc chybovala celá řada velkých jmen a Davidová, která jela s číslem 15 až za největšími konkurentkami, proto přijížděla na střelnici za situace, že dalších pět trefených terčů znamená jistou medaili. A jak se po dojezdu soupeřek za ní ukázalo, tak také zlato.

A Davidová dlouho k tomuto úspěchu směřovala.

První rána přesná, druhá také, třetí rovněž, čtvrtá opět. Jenže pak přišla poslední. A ta z její růžové malorážky nazdobené jednorožci zamířila mimo vytyčenou oblast. "Vzpomněla jsem si na Jindru Šikolu (bývalý trenér Davidové pozn. red.), který říkal, že poslední ránu nedá jen blbec a kór, když je to dvacátá rána. Nebyla jsem nervózní, byla to prostě moje chyba. Předvedla jsem dobrý výkon, ale holky byly lepší. Mrzí mě to," řekla hned po závodě.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Jedna trestná minuta navíc pro Davidovou znamenala propad a rozplynutí zlatého a také medailového snu. V cíli nakonec měla šestý nejlepší čas, přičemž pohled na výsledkovou tabuli ji bude mrzet ještě dlouho.

"Běželo se mi trochu lépe než ve štafetě, ale žádná sláva to nebyla. Musela jsem vytěsnit myšlenky z minulého závodu, ale moje psychické rozpoložení je teď nahoru dolů. Bylo těžké se připravit," doplnila Davidová, která tak přišla o možnost stát se po Ondřeji Moravcovi, Gabriele Soukalové, Jaroslavu Soukupovi, Michalu Krčmářovi a Veronice Vítkové šestou medailistkou v individuálním biatlonovém závodě na olympijských hrách.

Za vítěznou Němkou Denis Hermannovou, která v závodě rovněž jednou minula, ale počínala si běžecky lépe než Češka, zaostala o necelých 32 sekund. Stejnou bilanci na střelnici měla také stříbrná Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, která na novou olympijskou šampionku ztratila devět sekund.

Příběh sama o sobě pak napsala Norka Marte Olsbuová Röiselandová, jež i přes jednu trestnou minutu z úvodní položky útočila na poslední střelbě na zlato. Jenže podobně jako Davidová netrefila závěrečný terč. Fantastický běh jí však zajistil alespoň bronz. Od něj Češku dělilo pouhých 16 sekund. 

Pozitivní zprávou pro české barvy je, že si nevedly špatně ani další reprezentantky. Lucie Charvátová dvakrát chybovala na střelnici a obsadila devatenáctou příčku. Je to pro ni nejlepší životní výsledek na velkých podnicích či Světovém poháru ve vytrvalostním závodě.

"Už když jsem vjížděla do kola před poslední střelbou, měla jsem rozklepané nohy a říkala si: 'Udělej všechno, co jsi natrénovala, nemysli na to, klid'. Přijela jsem tam stejně nervozní, ale díky tomu, jak to začalo padat, jsem získávala větší jistotu a nakonec se s tím poprala velice slušně," řekla bronzová medailistka ze sprintu na předloňském mistrovství světa.

Stejnou bilanci v boji s terči měly také Jessica Jislová, celkově sedmadvacátá, a Tereza Voborníková, která zaznamenala čtyřiatřicátou příčku. "Na střelnici to byly moje hloupé chyby. Nebylo těžké dát nulu. Navíc jsem na trati ztrácela hromadu času a musím zjistit, čím to bylo," řekla Jislová.

Voborníková, která na olympiádě prožila podobně jako Charvátová premiéru přiznala, že před závodem bojovala s nervozitou. "Naštěstí odpoledne to ze mě spadlo a už jsem se těšila. Běh ale bylo trápení od druhého kola. Jelo se mi špatně, i když jsem lyže měla výborné. Mrzí mě i poslední rána vstoje, kterou jsem mohla trefit. Chtělo to v těchto podmínkách lépe," dodala.

Ženy - vytrvalostní závod (15 km):

1. Hermannová (Něm.) 44:12,7 (1 tr. min.), 2. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -9,4 (1), 3. Röiselandová (Nor.) -15,3 (2), 4. Voigtová (Něm.) -16,6 (1), 5. Alimbekavová (Běl.) -31,7 (1), 6. Davidová (ČR) -31,9 (1), 7. Irwinová (USA) -1:01,4 (1), 8. Tandrevoldová (Nor.) -1:02,7 (1), 9. Rezcovová (Rus.) -1:13,1 (2), 10. Džimová (Ukr.) -1:21,7 (2), ...19. Charvátová -2:33,9 (2), 27. Jislová -4:04,8 (2), 34. Voborníková (všechny ČR) -4:38,9 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články