Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/24

Davidová před vytrvalostním závodem: Nepovažuji se za dobrého střelce, těším se tak napůl

Biatlonistka Markéta Davidová nemá před pondělním olympijským vytrvalostním závodem přehnaná očekávání. Disciplínu, ve které vloni vyhrála titul mistryně světa a za kterou v letošní sezoně získala i malý křišťálový glóbus, totiž nepovažuje za svou silnou. Davidová zejména doufá, že střelnice v Čang-Ťia-Kchou bude příznivá a vítr se nebude tolik točit.

Markéta Davidová
zdroj: Reuters autor: Kim Hong-Ji

"Těším se tak napůl. Kdyby mi někdo před pár lety řekl, že budu mít nejlepší výsledky v individuálu (vytrvalostní závod), tak bych se tomu zasmála. Nepovažuju se totiž za dobrého střelce, takže mě výsledky v této disciplíně vždy překvapí. Rozhodně na sebe nějaké nároky nemám. Mám totiž pocit, že to není má disciplína," uvedla Davidová.

Jedenáctá žena aktuálního pořadí Světového poháru doplatila v úvodní olympijské smíšené štafetě na chybné rozhodnutí servismanů. Rozhodli se její lyže na poslední chvíli přemazat, nestihli ale proces dokončit. Davidová pak na trati výrazně zaostávala a propadla se na druhém úseku z šestého místa na průběžné deváté.

"Samozřejmě jí to nepřidalo, ale myslím, že pochopila, že teď už s tím nic neudělá. Ví, že je na tom dobře, v trénincích jí to šlo. Teď to chce zvládnout na střelnici, mít i trochu štěstí a pevné nervy," uvedl asistent trenéra Jiří Holubec.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlas olympijského závodu smíšených štafet

Své možnosti ve vytrvalostním závodě, v němž slavila vítězství na úvod SP v Östersundu a poté byla šestá v Anterselvě, se Davidová neodvážila odhadovat. "Dnešní trénink nebyl úplně ideální, jak bych si představovala. Těžko se to předem hodnotí. Uvidíme až po závodě," řekla pětadvacetiletá biatlonistka.

V závodě na 15 kilometrů rozhoduje více než v jiné disciplíně přesná střelba, neboť za každý omyl je biatlonistkám připsána jedna trestná minuta. Při sobotní smíšené štafetě ale foukal nevyzpytatelný vítr, kvůli němuž musela řada závodnic na trestné kolo. Davidová nicméně obstála, při střelbě vleže ani jednou nechybovala a ve "stojce" třikrát dobíjela.

"Bude důležité cvakat na vítr a včas reagovat. Ve stojce to chce počkat si na správnou chvíli, kdy ránu spustit. Doufám, že bude méně foukat a střelnice bude více čitelná," přála si Davidová. "Snad bude vítr od nástřelu konstantní a nebude se moc měnit," doplnila.

Pro všechny závodnice je ale nepříjemný i mráz, který je umocněný pozdějšími starty. Stejně jako smíšená štafeta i vytrvalostní závod začne v 17:00 místního času (10:00 SEČ). "Teploty jsou dobré, když svítí sluníčko, ale jakmile zajde, je to hned znát. Je tedy škoda, že nezávodíme o trochu dříve," litovala biatlonistka, která se snaží na olympiádě odreagovat čtením a studiem. "Mám tu knížku a diplomku, takže střídavě čtu a píšu. Diplomová práce se dá psát vždycky," dodala s úsměvem Davidová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články