Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Davidová musí podivné faux pas s lyžemi hodit za hlavu. Proč nejede Puskarčíková nejdelší závod?

Program olympijských závodů v biatlonu pokračuje vytrvalostním závodem žen a na trati budou i čtyři Češky v čele s Markétou Davidovou. Ta měla den volna na to, aby hodila za hlavu problém se špatně připravenými lyžemi ze smíšené štafety, za který se jí sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář omlouval. Přímý přenos závodu na 15 kilometrů sledujte od 10:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští biatlonisté vstoupili do olympijských her 12. místem v závodě smíšených štafet. Tým ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík a Michal Krčmář doplatil ve větrně nevyzpytatelném závodě na 4x6 kilometrů na tři trestná kola debutanta Karlíka na třetím úseku. Zlato získali po napínavém průběhu a finiši Norové.

Není pochyb o tom, že vítr může pořádně zlobit dál a Norky budou patřit k velkým favoritkám i v závodu vytrvalostním. Ale obecně bude aspirantů na vítězství mnoho, zlato z Pchjongčchangu chce obhájit Švédka Hanna Öbergová.

Ale zpět k Davidové.

Češky v akci - vytrvalostní závod:

Markéta Davidová (15), Jessica Jislová (23), Tereza Voborníková (50), Lucie Charvátová (65).

Ta má za sebou ale vítězství disciplíny na úvod sezony, které v Anterselvě (kde byly na prvních dvou místěch Francouzky Braisazova-Bouchetová a Simonová, pozn. red.) navíc podpořila letos v lednu šestým místem a získala tak malý křišťálový glóbus.

Pár hodin po mixu se Davidová procházela v Číně po potemělé olympijské vesnici, na uších sluchátka a v nich český rap.

Motivace, katalyzátor.

Potřebovala ze sebe dostat nával patrně velmi rozličných emocí. V samotném závodu totiž velmi ztrácela a po dojezdu absolutně nechápala, co se stalo.

"Bohužel jsem nebyla schopná jet, nestačila jsem vůbec nikomu. Akorát mě všechny holky předjížděly. Bylo to ryzí zoufalství, takhle bezmocně jsem se ještě necítila," nechápala s tím, že na tréninku měla dobré lyže.

Jenže to bylo na tréninku. Realita byla taková, že pětadvacetiletá biatlonistka a úřadující mistryně světa právě z vytrvalostního závodu dostala pár lyží, který nebyl finálně dobře připraven.

"Náš servis se snažil situaci ještě zachránit a na poslední chvíli lyže předělat. Dopadlo to tak, že Markéta jela na částečně připravených lyžích," popisoval Rybář a Davidové se omlouval.

"Stalo se faux pas. Měla lyže, na kterých se dalo hodně špatně závodit," doplnil.

Jak se ale něco takového mohlo vůbec stát?

A zrovna v olympijském závodě? "To je naše věc. Nic přibližovat nebudu," řekl trenér biatlonistů Rybář. V neděli ještě dodal, že se jednalo o chybu při neodhadnutí času na přípravu.

V této sezoně to nicméně není první problém se servisem, který svaz před startem ročníku doplnil novými tvářemi mimo jiné kvůli zákazu fluorových vosků.

Třeba Michal Krčmář neměl nejlépe přichystané lyže na hromadný start v Anterselvě, servis ale jinak hájil za jindy povedené páry. "Nikomu to nevyčítám," řekl.

Stát zůstane Eva Puskarčíková, vytrvalostní závod čeká Terezu Voborníkovou.

"Nebylo to úplně jednoznačné. Terka zajela poslední vytrvalostní závod velmi dobře a střelecky se jí dařilo i tady. Měli jsme kontrolní závod v rámci tréninku a v něm Lucka porazila Evču," vysvětlil asistent trenéra Jiří Holubec.

Vedle zmíněné Lucie Charvátové čeká závod také Jessicu Jislovou. Po sobotním mixu byla ráda, že se hlavně vyhnula trestnému kolu.

"První kolo jsem jela špatně, později jsem se ale cítila až lehce a překvapilo mě, že jsem se dokázala držet. Až na tu ležku spokojenost," řekla pro ČT sport sedmadvacetiletá biatlonistka, která byla v prosincovém Annecy kousíček od stupňů vítězů hromadného startu.

V úterý bude vytrvalostní závod čekat v olympijském areálu muže. Další závod bude následovat po dvou dnech volna až v pátek - a sice sprint biatlonstek. Všechny přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články