Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Z Pekingu odletí bronzovozlatá. Gremaudová ovládla slopestyle lyžařek

Švýcarská lyžařka Mathilde Gremaudová se z olympijských her v Pekingu vrátí domů jako dvojnásobná medailistka. K bronzu z big airu přidala kov nejcennější, když ovládla slopestyle. O triumfu rozhodla už ve druhé jízdě a soupeřky ji už nedokázaly překonat. Stříbro brala domácí hvězda Eileen Guová, bronz Kelly Sildaruová z Estonska.

Je nám líto, video expirovalo.
Jízdy, které rozhodly o medailích ve slopestylu lyžařek

Gremaudová zaznamenala nejlepší skóre ve druhé jízdě, ve které získala 86,56 bodu. V první přišla na railu o lyži, třetí pokus poté pokazila pádem. Dnešním vítězstvím vylepšila druhé místo z Pchjongčchangu.

Do finále přitom prošla z kvalifikace až z posledního dvanáctého místa. "Včera to bylo šílené, jen tak tak jsem postoupila. Ale dnes byl nový den a už když jsem vstala, cítila jsem se dobře. Ale ani tak jsem nečekala, že bych mohla vyhrát," uvedla Gremaudová.

Dvaadvacetiletá Švýcarka vyhrála s náskokem 0,33 bodu před Guovou. Osmnáctiletá rodačka ze San Francisca, která reprezentuje vlast své matky, se po triumfu v big airu rovněž dočkala v Pekingu druhé medaile.

O třetí cenný kov bude Guová usilovat v pátek na U-rampě. "Chtěla jsem tady získat zlato a aspoň jednu další medaili. Cíl jsem splnila, a to mě ještě čeká moje nejsilnější disciplína. Jsem opravdu moc spokojená," řekla Guová.

Čtvrté místo obsadila Anastasia Tatalinová, které se však nelíbilo, jak rozhodčí její jízdu ohodnotili. Ruská reprezentantka byla v cíli ve velké euforii, ale skóre 75,51 ji nepříjemně zaskočilo.

"V poslední jízdě jsem předvedla double 14, trik, který dneska nikdo neudělal. Je velmi náročný a já jsem za něj dostala 75 bodů," citovala agentura RIA Tatalinovou. "Nebylo to poctivé hodnocení. Víc k výsledkům říct nemůžu," dodala.

Ruský svaz oznámil, že na rozhodčí podá stížnost. "Připravíme analýzu a pošleme ji Mezinárodní lyžařské federaci, která má sudí na starost. S hodnocením výkonu Tatalinové nesouhlasíme," uvedl v prohlášení.

Akrobatické lyžování:

Ženy - slopestyle: 1. Gremaudová (Švýc.) 86,56, 2. Guová (Čína) 86,23, 3. Sildaruová (Est.) 82,06, 4. Tatalinová (Rus.) 75,51, 5. Voisinová (USA) 74,28, 6. Killiová (Nor.) 73,11, 7. Ledeuxová (Fr.) 72,91, 8. Muirová 71,30, 9. Summerhayesová (obě Brit.) 64,75, 10. Bertagnaová (It.) 61,85.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články