Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Poprvé pod pěti kruhy, ale v pravý čas. Udělají české hokejistky další krok?

Cestu z nevyzpytatelné kvalifikace až na olympiádu mají hokejové reprezentantky zdárně za sebou. Nastal čas přetavit trpké zkušenosti z nepříjemných porážek v minulosti a zároveň nedávný úspěch z postupu do Pekingu v ojedinělou příležitost stvrdit vzrůstající výkonnost na nejprestižnějším turnaji. Přímý přenos úvodního utkání Česko – Čína sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz ve čtvrtek ráno od 05:10.

Sportovního fanouška ta zpráva nemohla minout. České hokejistky se v listopadu loňského roku poprvé v historii úspěšně kvalifikovaly na zimní olympijské hry. V rozhodujícím utkání o postup porazily svěřenkyně hlavního trenéra Tomáše Paciny Maďarky přesvědčivě 5:1, ovládly kvalifikační skupinu v Chomutově a mohly slavit.

Završil se tak dlouholetý proces v českém ženském hokeji, který výrazně posunul Pacinův předchůdce Petr Novák. Až aktuálnímu kouči, jenž je u týmu poslední dvě sezony, se ale podařil historický postup na olympiádu.

Jen u něj by ale nemělo myšlenkami zůstat, což si uvědomují samy hráčky. Úspěch mohou proměnit v něco dalšího. "Ještě v únoru může být větší, takže se nezastavujeme. Chceme mířit na medaile. Když už na olympiádu jedeme, tak chceme udělat co nejlepší výsledek a postup je teprve začátek. My tím nekončíme, chceme posouvat ženský hokej pořád dál a užívat si to," prohlásila tehdy sebevědomě útočnice Alena Mills.

Načasování nemohlo být lepší

Kapitánka výběru je jednou z těch, které si prošly nezdary v minulých letech. Stačí si připomenout poslední světové šampionáty. V roce 2016 ještě Češky podlehly Finkám ve čtvrtfinále jednoznačně 0:5, ale v roce 2019 prohrály už jen 1:3 a hlavně na loňském mistrovství světa padly těsně 0:1.

Když se k tomu přidají smolná vyřazení v duelu o udržení mezi elitní skupinou v roce 2017 (proti Švýcarkám) a v kvalifikačních turnajích o olympiádu 2014 i 2018, nahromadí se nelichotivá sbírka trpkých výsledků.

Program základní skupiny českých hokejistek na olympijském turnaji:

Čtvrtek 3. února, 05:10 Čína – ČR.
Sobota 5. února, 09:40 ČR – Švédsko.
Pondělí 7. února, 09:40 ČR – Dánsko. 
Úterý 8. února, 09:40 Japonsko – ČR.

Jenže jak se zdá, neúspěchy v minulosti se zdárně přetransformovaly v ambici prokletí zlomit. A nic na tom nezměnil ani fakt, že postoupit z nedávné olympijské kvalifikace na závěrečný turnaj bylo díky rozšíření počtu účastníků v Pekingu jednodušší.

Trenér Pacina po postupu vyzdvihl reprezentantky a chválil je, že se od letního mistrovství světa 2021 posunuly a herně vyzrály. "Pochopily v kabině do poslední hráčky, že zodpovědnost je na nich. My jim můžeme pomoct, vést je a ukázat jim mantinely, ale nakonec vítězství a výkon je na nich," řekl Pacina.

"Ale hlavně bylo důležité, že se holky poučily z chyb, které byly na mistrovství světa. Že to musí vyhrát tým a nevyhraje to jedna hráčka a tým je vždycky víc," dodal.

Sport
zdroj: ČT4

Poblázní hokejistky české publikum?

Když reprezentantky usilovaly o postup na olympiádu v rozhodujícím utkání proti Maďarkám, stal se tento duel druhým nejsledovanějším televizním zápasem aktuální sezony na ČT sport. V průměru se na souboj dívalo 209 000 diváků, v dosahu činilo maximum 546 000 lidí.

Nabízí se tak otázka, zda tento závdavek pro zájem o ženský hokej v Česku v průběhu olympijských her ještě zesílí, podobně jako se to povedlo například parahokejistům na šampionátu v Ostravě v roce 2019. Ačkoli oficiální zahájení Her je na programu až v pátek, turnaj hokejistek v Pekingu začíná už ve čtvrtek ráno tuzemského času. A na úvod čeká na Pacinovy svěřenkyně domácí reprezentace Číny.

"Jak teď přistupovat k tomu, že je to splněný sen několika generací českých hokejistek? S holkama jsme se zatím bavily spíše o tom, jaký chceme, aby tento historický moment byl. Jak ho chceme prožívat, co chceme zažít a s jakými pocity se chceme vrátit," uvedla Mills. "Chceme mířit na medaile," znovu zopakovala jednatřicetiletá útočnice těsně před startem turnaje a potvrdila tím, že na ambicích a sebevědomí českého týmu se od podzimu nic nezměnilo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články