Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Chceme dát malým hokejistkám ženské vzory, říká Mills před olympijskou premiérou

Bude to první start ženské hokejové reprezentace na OH a na led ji povede coby kapitánka Alena Mills. Jednatřicetiletá hokejistka jako malá napodobovala mužské hrdiny z Nagana, teď ale doufá, že nové dívčí talenty budou mít možnost jiné volby.

Alena Mills
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Samozřejmě, že si na Nagano vzpomínám stejně jako kluci hokejisti. Když jsem byla malá, tak povědomí o ženském hokeji nebylo velké. Věděla jsem, že Kanada a Amerika jsou top týmy, ale konkrétně jsem turnaje tolik nesledovala. Při Naganu mi bylo osm, takže my jsme vyběhly ven, hrály s klukama bandy a snažily jsme se zopakovat góly, které kluci v zápasech dávali," řekla Mills.

Teď věří, že malé hokejistky dostanou šanci objevit nové vzory. "Jeden z mích cílů a snů je, aby malé holky, které hrají hokej, nemusely koukat jen na chlapy. Ale aby koukaly na nás a říkaly si třeba, já chci hrát jako Vendy Přibylová nebo Klára Hymlarová a chytat jako Klára Peslarová. To je můj sen pro olympiádu, aby malé holčičky vyrůstaly s českými vzory," přála si jedenatřicetiletá útočnice.

Mills má za sebou dvanáct startů na seniorských světových šampionátech různých úrovní, olympiáda ale bude něco speciálního. "Olympiáda je největší akce, na které si člověk může zahrát, takže můžu říct za všechny holky, že se hodně těšíme už dlouho. A těšíme se i na každý trénink. Jsme rády, že jsme tady spolu. Myslím, že se nenecháme ovlivnit ani různými opatřeními," podotkla.

Pravidelné testování na koronavirus nebo dvoudenní karanténu na hotelu na začátku týdne hokejistky berou jako realitu. "Bereme to jako součást toho, abychom tam mohly odletět. Není to něco, o čem se bavíme. Chápu, že člověk může být trošku nervózní, neví, co bude a co se může stát. Na druhou stranu jsou to věci, které jdou mimo naši kontrolu," řekla Mills.

Rodačka z Kutné Hory reprezentuje již od sezony 2004/05, o postup na olympiádu se s národním týmem pokoušela již pětkrát. Až loni v listopadu to ale Češkám v Chomutově vyšlo. "Jak teď přistupovat k tomu, že je to splněný sen několika generací českých hokejistek? Nad tím jsem ještě nepřemýšlela. S holkama jsme se zatím bavily spíše o tom, jaký chceme, aby tento historický moment byl. Jak ho chceme prožívat, co chceme zažít a s jakými pocity se chceme vrátit," uvedla Mills.

Radost českých hokejistek
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Předpokládá ale, že si vše pořádně uvědomí až s odstupem času po skončení turnaje. "Jsou tam pozitivní emoce, ale hodně jich proběhlo po kvalifikaci, kdy jsme se tam jako tým dostaly. Teď přijde druhá část. Dokážu si ale představit, že to bude stejné jako na kvalifikaci a dojde nám to až později," řekla.

Pro hokejistky bude mimořádná už cesta do dějiště olympijských her, kdy v leteckém speciálu potkají řadu českých sportovců, se kterými se běžně nesetkávají. "Bude to speciální, ale na druhou stranu to bude ovlivněné tím, že všichni budou mít roušky a každého hned nepoznáme. Kdyby na to byl prostor, tak bychom si asi cestu užily více. Teď se asi budeme spíše držet dále a prostor na kontakty tam nebude," předpokládá Mills.

Mills se bude muset na olympiádě vyrovnat s dlouhou zápasovou pauzou, naposledy hrála v listopadu na olympijské kvalifikaci. Poté se totiž nevrátila do Švédska, kde začala sezonu, a další angažmá si domluvila až po Hrách. "Nemyslím si, že to bude problém. O to více se na zápasy těším a přijdu si dobře připravená. Byl prostor se zaměřit na individuální dovednosti nebo situace, do kterých se dostávám v zápase. A mohla jsem se věnovat i fyzické přípravě," řekla Mills, která se připravovala sama pod vedením kondičního trenéra Michala Břetenáře.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články