Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sdruženáři Norska pláchli ve štafetě a slaví zlato, na Rakušany zbylo čtvrté místo. Češi byli sedmí

Týmový závod v severské kombinaci ovládli Norové. Seveřané sice po skocích vybíhali do štafety z druhé pozice se ztrátou osmi sekund na Rakušany, ale v běžecké části všem utekli a vyhráli s náskokem téměř jedné minuty. Finišman Jörgen Grabaak má z Pekingu třetí medaili po zlatu a stříbru v individuálních startech. Druzí skončili Němci, bronz vybojovali Japonci těsně před Rakušany. Češi ve složení Lukáš Daněk, Ondřej Pažout, Tomáš Portyk a Jan Vytrval obsadili sedmou příčku a pohoršili si o jedno místo po skokanské části.

Po skokanské části bylo české kvarteto šesté s minimálním odstupem na pátou Francii. Ve štafetě reprezentanti nejdříve ztratili, Pažout po třech úsecích předával jako osmý s několikasekundovou ztrátou na šesté Finsko a sedmé Spojené státy americké. Daněk se v úvodu závěrečného úseku na tuto dvojici dotáhl a vrátil Česko do hry o šestou příčku. Na Američana Jareda Shumateho však ve finiši nestačil. Sedmou příčkou si Češi polepšili o jedno místo ve srovnání s loňským mistrovstvím světa, kde závodili v totožné sestavě.

Vedoucí čtveřice po skoku Rakousko, Norsko, Německo a Japonsko se polovinu závodu pohybovala po trati společně. O rozhodující norský nástup se postaral v závěru třetího úseku Jens Luraas Oftebro. V této fázi naopak odpadl Němec Eric Frenzel, který se vrátil do závodů po koronavirové izolaci.

Frenzela z prostoru cíle museli odvést a kvůli vyčerpání chyběl také na slavnostním ceremoniálu. "Teď už se cítím dobře, ale takhle zle mi na trati ještě nebylo," řekl agentuře DPA. "Ale mám obrovskou radost," dodal Frenzel.

Na předávce ztrácelo Německo na vedoucí Nory více než půlminutu a na Japonce s Rakušany zhruba 25 sekund. Německý finišman Vinzenz Geiger manko v prvním okruhu smazal a zapojil se do souboje o stříbro. Vedoucímu Grabaakovi se nikdo nepřiblížil.

Nakonec bez medaile překvapivě skončili Rakušané, kteří na olympiádě chyběli na stupních vítězů poprvé od Nagana 1998. Z vedoucí pozice po skoku se propadli na čtvrté místo. V takticky vedeném závěrečném úseku totiž udržel kontakt papírově slabší běžec Rjota Jamamoto a závěrečné zrychlení měl vyšší než Rakušan Martin Fritz. Jen na olympijského vítěze ze středního můstku Geigera japonský sdruženář nestačil.

Norsko vyhrálo o 54,9 sekundy, i když do soutěže družstev nepostavilo Jarla Magnuse Riibera. Nejlepší sdruženář současnosti v Pekingu strávil většinu času v izolaci kvůli koronaviru a po nezdaru v individuálním závodě na velkém můstku, kde i vinou bloudění na trati dojel vyčerpaný na osmém místě, odletěl domů.

"Když jedete za tým, a ne jen za sebe, je to extra velký tlak. Zejména když vás povolají den před závodem," řekl Björnstad, který Riibera na poslední chvíli nahradil. "Když mě trenéři nevybrali do závodu na velkém můstku, řekli mi, ať jsem připraven, protože 'někdo' se necítí příliš dobře," dodal.

Severská kombinace - družstva:

1. Norsko (Björnstad, Andersen, J. L. Oftebro, Graabak) 50:45,1, 2. Německo (Faisst, Schmid, Frenzel, Geiger) -54,9, 3. Japonsko (J. Watabe, Nagai, A. Watabe, Jamamoto) -55,2, 4. Rakousko -59,6, 5. Francie -2:15,0, 6. USA -2:22,0. 7. ČR (Portyk, Vytrval, Pažout, Daněk) -2:25,5, 8. Finsko -2:29,0, 9. Itálie -6:21,9, 10. Čína -13:50,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články