Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Doufám, že tím inspiruju lidi v Perském zálivu, říká ke startu na Hrách lyžař ze Saúdské Arábie

Historicky prvním sportovcem Saúdské Arábie na zimních olympijských hrách bude alpský lyžař. Zemi z Blízkého východu bude v Pekingu reprezentovat Fajík Abdi, jenž má ambici přivést tím k zimním sportům další zájemce ze zemí Perského zálivu.

Fajík Abdi
zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Abdi bude závodit v obřím slalomu, jenž je na velkých akcích obvyklou disciplínou pro účastníky z lyžařsky rozvojových zemí. V obřím slalomu například v Soči 2014 startovala v barvách Thajska slavná houslistka Vanessa Mae.

"Poprvé jsem lyžoval ve čtyřech letech v Libanonu. Naučila mě to máma a od té doby jsem se snažil tenhle sport dělat," řekl agentuře Reuters Abdi, jehož velká premiéra přijde příští pátek 13. února. "Doufám, že tím inspiruju lidi v Saúdské Arábii a v Perském zálivu k tomu, aby zkoušeli zimní sporty a jednou se také zúčastnili zimní olympiády."

Abdi žije od roku 2012 trvale ve Spojených státech amerických, kde se narodil, a trénuje převážně v Utahu. "Samozřejmě u nás nesněží v horách dost na to, aby se tam dalo jezdit na lyžích, takže lyžuju v USA a Evropě," řekl Abdi.

Společně s ním se na hry kvalifikoval i jeho krajan Salmán Al-Huvajš, ale na základě pravidel směl do Pekingu jen jeden. Podle Abdiho kouče Daniela Sanze je výkon obou Saúdů o to cennější, že měli na kvalifikaci jen sedm měsíců. "Kluci ukázali skvělý přístup a oddanost tomuto projektu a díky své vášni to dokázali," řekl španělský trenér.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články