Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Jamajský čtyřbob se vrací na olympijské hry. Naposledy startoval v Naganu

Jamajští bobisté budou na olympijských hrách v Pekingu reprezentovat ve velkém počtu. Po čtyřiadvaceti letech se představí jamajský čtyřbob, Jamajka bude mít své zástupce také v dvojbobu a ženském monobobu.

Jamajský čtyřbob v Naganu 1998
zdroj: ČTK/DPA/firo Sportphoto

"Jamajko, máme bobový tým na cestě do Pekingu. Bude to oheň na ledě," uvedl jamajský svaz na Twitteru. "Je to poprvé, co se Jamajka kvalifikovala do tří bobových olympijských soutěží," konstatoval.

Jamajský čtyřbob se pod pěti kruhy představí poprvé od her v Naganu v roce 1998. O deset let dříve v Calgary slavila historickou premiéru legendární posádka pilota Dudleyho Stokese, jež se stala předlohou pro hollywoodský filmový hit Kokosy na sněhu.

Alespoň ve dvojbobu měli Jamajčané zastoupení ještě v Salt Lake City 2002 a Soči 2014, minule v Pchjongčchangu na startu muži v ledovém korytě nebyli, pro změnu ale sestavily dvoučlennou posádku ženy.

Tentokrát bude ženský dvojbob jedinou disciplínou, ve které Jamajčané zastoupení mít nebudou. Národní svaz se nicméně potýká s velkými finančními potížemi, které neumožňují pořídit špičkové závodní stroje. "Naši sportovci tvrdě pracují, obětují se, stejně jako všichni ostatní, ale bez špičkového vybavení nikdy nemohou dosáhnout na svůj potenciál," uvedl svaz na svém webu. Už od listopadu proto zorganizoval crowdfundingovou kampaň na pomoc bobistům, ale z potřebných 194 tisíc dolarů se Jamajčanům dosud sešlo jen 4000.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články