Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sen se stal skutečností. Alexander bude prvním jamajským lyžařem na Hrách

Inspirovali ho slavní bobisté a v Pekingu je bude moci napodobit. Benjamin Alexander se totiž jako první jamajský lyžař kvalifikoval na olympiádu. Uspěl i přesto, že se lyžování věnuje teprve šest let, nemá stálého trenéra ani dostatek financí. Kvůli pandemii koronaviru navíc v posledních dvou letech nemohl pořádně závodit ani trénovat.

Benjamin Alexander
zdroj: facebook.com/Benjamin Alexander

"Myslel jsem si, že je to bláznovství a nemožný úkol, zvlášť když jsem musel bojovat s uzavírkami hranic a rušením závodů. Pandemie byla nejhorší věcí, kvůli ní jsem nebyl schopen zvládnout věci tak, jak jsem chtěl," řekl Alexander, který si zajistil účast díky sedmému místu na nedávném mistrovství Kapverd v Lichtenštejnsku.

Britský rodák, jenž má jamajského otce, začal lyžovat teprve před šesti lety na dovolené v Kanadě. Poprvé prý sedmadvacetkrát spadl, ale ani to jej neodradilo. Sbíral poznatky ze všech možných zdrojů, před čtyřmi lety vyrazil jako fanoušek na olympiádu v Pchjongčchangu. Tenkrát ještě ambice na vlastní účast pod pěti kruhy nepociťoval, k závodění ho postrčily rady bývalého amerického lyžaře Gordona Graye.

Mluvil i s Dudleym Stokesem, pilotem dnes již legendárního jamajského bobu z OH 1988 v Calgary, který proslavila filmová komedie Kokosy na sněhu. Ten mu poradil, že si má raději brát od různých trenérů to nejlepší, než aby měl jednoho špatného stálého kouče.

Alexander ví, že se nikdy nebude schopen reálně měřit s elitními závodníky, ale chce inspirovat k lyžování další zástupce podobně malých zemí z teplých krajin. "Je skvělé udělat něco pro zemi, která slavila tolik úspěchů na letních olympijských hrách. Snad to může být velký krok k tomu, abychom toho dokázali více i na zimních hrách," přeje si Alexander.

Pro Peking si nedává žádné konkrétní cíle. "Budu závodit proti lidem, kteří lyžují od dvou let a do jejichž přípravy rodiče i svazy napumpovali spoustu peněz. Mně se sice povedlo něco neskutečného, ale nejsem superman, jen člověk. Můj příběh má inspirovat mladé Jamajčany k tomu, aby uvěřili, že se jim může povést něco podobného. Když se budou věnovat zimním sportům, třeba se jednou dočkáme i olympijské medaile," dodal Alexander.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články