Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Norsko urvalo v dramatickém finiši mixu zlato, Češi vítr v Číně zkrotit nedokázali

Úvodní olympijský závod v biatlonu ovládla smíšená štafeta Norska. O vítězích rozhodlo až dramatické poslední kolo, s nímž si nejlépe na cílové rovince poradil Johannes Bö. Druhá dojela Francie, třetí tým Ruského olympijského výboru. České kvarteto ve složení Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář se dvakrát ocitlo na trestných kolech a dojelo dvanácté.

Češi zaznamenali při třetí olympijské účasti ve smíšené štafetě nejhorší umístění v historii. Před osmi lety v Soči skončili na druhém místě, v roce 2018 v Pchjončchangu byli osmí.

"Bohužel jsem nebyla schopná jet. Na střelnici jsem to na podmínky zvládla relativně dobře, ale na trati jsem nestačila vůbec nikomu. Akorát mě všechny holky předjížděly," posteskla si Davidová. 

Úvod nejlépe odstřílela Italka Vitozziová, Jislová se i s chybami vyhnula trestňáku a odjížděla na 15. místě se ztrátou 37 vteřin. Italka si na druhé položce poradila s jedním náhradním nábojem, do kontaktu se dostala Norka Roeiselandová.

Jislová dojížděla na stav s odstupem necelé minuty, nevyzpytatelný vítr, na který trenéři upozorňovali, se točil dál a přidělával obrovské problémy – Chevalierová-Bouchetová musela na trestné kolo. Češka dvakrát opravila, odjížděla jako desátá a předávala ze sedmého místa.

"Vítr se docela těžko četl. Vypadalo to, že má podobnou sílu jako při nástřelu, chtělo to zareagovat, což jsem udělala pozdě, ale jsem ráda, že jsem se vyhnula trestnému kolu," vyprávěla Jislová v rozhovoru pro ČT sport.

"První kolo se mi jelo hrozně špatně, pak mi přišlo lehké se udržet. Snad si to vezmu do dalších závodů. Až na na ležku bych řekla spokojenost," doplnila.

Při kontaktu s Markétou Davidovou ale Jislová upadla a omylem zlomila hůl Švýcarce Haeckiové. Eckhoffová musela na trestné kolo, zato Wiererová si se střelbou až na jeden chybný pokus poradila. 

Jessica Jislová
zdroj: ČTK/AP

Davidová po výškové korekci dioptru vyčistila všechny terče a poskočila na šesté místo se ztrátou minuty a sedmi vteřin, čímž dobrých dvacet vteřin stáhla.

Eckhoffová příjížděla s Wiererovou na čtvrtou položku současně a chybovalo se značně. Norsko čekalo dvě trestná kola, Itálie nakonec po opravách uháněla první před Francií.

Ve velkých potížích se ocitla i Davidová, tři nepřesnosti ale ustála. Běžecky ale oproti zvyklostem spíše strádala – kombinace zimy, vysoké nadmořské výšky i lyží pravděpodobně udělala své, na svém kole měla běžecké časy až za první desítkou.

"Bylo to ryzí zoufalství, takhle bezmocně jsem se ještě necítila. Vůbec nevím, čím by to mohlo být. Cítila jsem se tady dobře, na tréninku jsem měla také dobré lyže. Prostě nevím, ale takhle šíleně se mi snad ještě v životě nejelo," litovala pětadvacetiletá biatlonistka. Trenér Ondřej Rybář se jí po závodu omlouval - problém byl už v buňce s lyžemi.

Po druhé předávce čekala olympijská premiéra Mikuláše Karlíka. Francouz Jacquelin si s točivým větrem poradil na jedničku, stíhali ho Ital Bormolini i Švéd Ponsiluoma.

Český reprezentant se ovšem nevyhnul hned dvěma trestným kolům. Jeho manko šplhalo až ke třem minutám.

Zvrat přišel opět na stojce. Francie musela kroužit tři sta metrů, okruh navíc čekal i Itálii. Na čele tak byl reprezentant Ruského olympijského výboru Loginov. A ani tentokrát se Karlík nevyhnul kolu navíc.

Slavící Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP

"Těžká a tvrdá premiéra. Musím říct, že jsem nepočítal, že se budu na střelnici hned takhle trápit," pokrčil rameny Karlík, podle nějž o nervozitu nešlo.

"Dostal jsem se do problémů, že přestalo foukat nebo foukalo o dost míň a já se ztratil ve cvakání. Nevím, jestli jsem cvakal moc, nebo málo, ale pak už jsem nevěděl, kde na tom terči jsem," dodal.

Michal Krčmář se do závodu vydával na 14. pozici se ztrátou dvou minut a pětapadesáti vteřin. Latypov držel po předposlední střelbě první místo.

Ve dvactivteřinovém kontaktu byla Francie a Norsko. Krčmář odjížděl dvanáctý s minutovým mankem a jedenácté Rakousko.

Drama Latypov si splnil své, ale z poslední položky odjížděl prakticky stejně s Francoiuzem Fillonem Mailletem i Norem Johannesem Bö. Necelou čtvrtminutu ztrácel Švéd Samuselsson. 

První tři se ale na posledním kilometru tahali o to, kdo s koho. Ačkoli se zdálo, že Latypov si zlato dokáže pohlídat, Bö na cílové rovince neuvěřitelně zabral a dojel sekundu před Francií a reprezentanty pod vlajkou Ruského olympijského výboru. Češi brali dvanácté místo.

Biatlonový program pokračuje v Číně v pondělí vytrvalostním závodem biatlonistek. Muži budou mít dokonce dva dny volna, na trať se v nejdelším klání vydají až v úterý. Přímé přenosy závodů sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Výsledky smíšené štafety (4x6 km):

1. Norsko (Olsbuová Röiselandová, Eckhoffová, T. Bö, J.T. Bö) 1:06:45,6 (3 trest. okruhy + 13 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Jacquelin, Fillon Maillet) -0,9 (3+11), 3. Rusko (Nigmatullinová, K. Rezcovová, Loginov, Latypov) -1,5 (1+13), 4. Švédsko -41,0 (0+13), 5. Německo -1:05,5 (2+18), 6. Bělorusko -1:14,6 (2+14), 7. USA -2:12,7 (1+12), 8. Švýcarsko -2:20,4 (2+11), 9. Itálie -2:39,7 (2+14), 10. Rakousko -2:58,6 (2+13), ...12. ČR (Jislová, Davidová, Karlík, Krčmář) -3:34,6 (3+17).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články