Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Co neminout v pondělí: Biatlonistky čeká vytrvalostní závod, curleři zakončí turnaj proti Číně

Hlavním tahákem pondělního programu bude z českého pohledu první individuální disciplína biatlonistek, do vytrvalostního závodu na 15 kilometrů nastoupí Češky v čele s mistryní světa a držitelkou malého křišťálového glóbu Markétou Davidovou. Na své nejsilnější trati 1500 metrů se představí rychlobruslařka Nikola Zdráhalová. Zuzana a Tomáš Paulovi zakončí curlingový turnaj dvojic zápasem proti Číně, hokejistky budou bojovat o čtvrtfinále proti Dánsku. Na pondělí také z důvodu nepříznivých podmínek organizátoři přeložili mužský sjezd, ženy pak čeká obří slalom, a to i s účastí Elese Sommerové. Do olympijských bojů zasáhne i sáňkařka Anna Čežíková.

Čeští biatlonisté stáli na Hrách sedmkrát na stupních vítězů, ale ještě nikdy ve vytrvalostním závodě. V Pekingu jim začátek nevyšel a při dvanáctém místě smíšené štafety se trápila i Davidová, hlavně vinou špatných lyží. Česká jednička věří, že to v pondělí bude jiné, a výsledky v této sezoně ji k tomu opravňují. V Östersundu vytrvalostní závod vyhrála, v Anterselvě byla šestá, když ji z pódia odsunuly až dvě trestné minuty při závěrečné střelbě. Největšími soupeřkami by měly být obhájkyně zlata Švédka Hanna Öbergová a Rakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová se po nepovedené sobotní premiéře na trojce představí na poloviční trati, která je její nejsilnější disciplínou. Před čtyřmi lety v Koreji byla jedenáctá, při olympijské generálce v Calgary devátá. Pětatřicetiletá Irene Wüstová z Nizozemska bude usilovat o rekordní dvanáctou olympijskou medaili. Od roku 2006 na patnáctce nikdy nechyběla na pódiu, ale v této sezoně je lepší Japonka Miho Takagiová, která vyhrála tři ze čtyř závodů Světového poháru.

Hokejistky mohou výhrou nad Dánskem proklouznout do čtvrtfinále

Dánské hokejistky jsou papírově nejslabším účastníkem olympijského turnaje. Na loňském mistrovství světa v Calgary je Češky porazily 6:1 především díky hattricku kapitánky Aleny Mills a vyhrály i oba přípravné zápasy na podzim v Chomutově. Pondělní výhra by jim definitivně zajistila jedno z postupových míst. V závěrečném utkání s Japonskem by pak šlo už "jen" o to, kdo vyhraje skupinu a vyhne se ve čtvrtfinále zámořským favoritům.

Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi zakončí účinkování v turnaji v curlingu proti týmu hostitelské země. S třemi výhrami a pěti porážkami už nemají šanci na semifinále, maximem může být šesté místo. Překvapivě bez medaile skončí Švýcaři, kteří jsou v mixech nejlepším týmem historie světových šampionátů.

Sjezdaře čeká odložený sjezd, obří slalom žen bude i s českou účastí

Sjezdaři budou mít druhý pokus absolvovat olympijský závod, když ten první dnes zmařil silný vítr. Favoritem je lídr Světového poháru Alexander Aamodt Kilde z Norska, který by rád navázal na čtyři roky starý triumf svého krajana Aksela Lunda Svindala. Překazit mu to může především švýcarská dvojice Beat Feuz - Marco Odermatt nebo olympijský vítěz ze Soči Rakušan Matthias Mayer.

V obřím slalomu bude zlato obhajovat Američanka Mikaela Shiffrinová, která skvěle vstoupila i do této sezony. Pak ale tři obří slalomy vyhrála Švédka Sara Hectorová a hodně o sobě daly vědět i dvě exmistryně světa v této disciplíně Slovenka Petra Vlhová a Francouzka Tessa Worleyová. Jedinou Češkou bude Elese Sommerová, která při svém jediném startu v této sezoně v Lienzu nedokončila první kolo. Martina Dubovská se soustředí jen na slalom.

Roman Koudelka
zdroj: ČTK/XINHUA autor: Wang Song

Jednou ze sedmi novinek v olympijském programu je soutěž smíšených družstev ve skocích na lyžích a mezi dvanácti týmy má zastoupení i Česko. Na mistrovství světa pravidelně vítězí Němci, ale jediný letošní závod ve Světovém poháru vyhráli ve Willingenu Slovinci a jejich ženská část v sobotu ukázala skvělou formu. Česká čtveřice obsadila při loňském světovém šampionátu v Oberstdorfu osmé místo. V pondělí se představí ve složení Klára Ulrichová, Čestmír Kožíšek, Karolína Indráčková a Roman Koudelka.

Medaile se budou v pondělí rozdělovat také v akrobatickém lyžování, rychlobruslení na krátké dráže a svého finále se dočká i krasobruslařská soutěž týmů, bohužel již bez české čtveřice, která se do volných jízd neprobojovala.

Zdroj
ČT sport, ČTK, fis-ski.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články