Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Velký nedělní souhrn: Hokejisté jsou kompletní. Paulovi bojovali, ale nepostoupí

Nedělní zápolení v Pekingu nabídlo několik krásných soubojů o medaile. Rychlobruslař Nils Van der Poel díky famóznímu finiši ovládl pětikilometrovou trať, skokan Rjoju Kobajaši se zase radoval ze svého prvního olympijského zlata. Na středním můstku bral pěkné 18. místo Roman Koudelka. Freestylovým disciplínám vládly ženy z Nového Zélandu a Austrálie. Zuzana a Tomáš Paulovi odehráli vyrovnané zápasy, porazili USA a naděje na postup ztratili až v extra endu s Kanaďany.

Curling

Manželé Paulovi se výzvám v podobě výběrů USA a Kanady postavili statečně. V brzkých ranních hodinách porazili Vicky Persingerovou a Christophera Plyse ze Spojených států těsně 10:8 a udrželi si naděje na play-off.

S Kanaďany Rachel Homanovou a Johnem Morrisem vedli čeští curleři ještě v sedmém endu o dva body, světová šampionka z klasických čtyřek ale dokázala srovnat a rozhodnout musel extra end. V něm výtečně zahrál obhájce zlata Morris a po výsledku 5:7 přišli Paulovi definitivně o možnost probojovat se do semifinále.

Česká dvojice svou účast na Hrách završí v neděli zápasem s domácí Čínou: "Pořád máme velkou motivaci. Náš realistický cíl bylo páté až sedmé místo. Pokud porazíme Čínu, tak cíl splníme. Do zápasu půjdeme s velkým soustředěním a tím, že chceme vyhrát," řekl Paul.

Je nám líto, video expirovalo.
Paul po těsné prohře s Kanadou: Prvních 10 sekund velké zklamání

Skoky na lyžích

Závod na středním můstku ukázal, že ve skocích na lyžích je na vrcholných akcích často vše úplně jinak než ve Světovém poháru. V zadním větru pokazili Karl Geiger, Marius Lindvik, Stefan Kraft a další. Jedna jistota zůstala: Rjoju Kobajaši. Japonec vedl po prvním kole před Peterem Prevcem a Kamilem Stochem a ve finále jako jediný svou pozici také potvrdil a po triumfu na Turné čtyř můstků získal také olympijské zlato.

Stocha nahradil na stupních jiný Polák Dawid Kubacki a stříbrnou medaili si senzačně vyskočil Manuel Fettner z Rakouska. Nejlépe v sezoně se vedlo českým skokanům, Roman Koudelka byl po prvním kole dokonce jedenáctý a usiloval a svůj nejlepší olympijský výsledek.

Koudelkovi se ve druhém kole nevyvedl odraz, i tak ale obsadil osmnáctou příčku. Do finále proklouzl na úkor Marcuse Eisenbichlera i Čestmír Kožíšek, druhý skok mu však stačil jen na 29. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Skoky českých reprezentantů na středním můstku ve 2. kole

Běh na lyžích

Nesmírně náročná trať třicetikilometrového skiatlonu doslova roztrhala startovní pole, hned na začátku odpadl i vedoucí muž SP Johannes Hösflot Klaebo. V klasické části se do čela dostala dvojice Alexander Bolšunov a Iivo Niskanen a pro reprezentanta ROV v bruslařské části nebyl Fin už žádnou konkurencí.

Bolšunov na své poměry mohutně oslavil své první olympijské zlato a v cíli mohl ještě přivítat nakonec stříbrného krajana Denise Spicova. Niskanen dokázal udržet třetí místo s dvouminutovým odstupem. 

Michal Novák doběhl na osmnáctém místě, což splňovalo jeho předzávodní očekávání. Další Češí Petr Knop a Adam Fellner doběhli v páté desítce chvíli po čtyřicátém Klaebovi.

Hokej

Brankář Šimon Hrubec se mohl připojit k tréninku českého národního týmu po dvou negativních testech na covid-19. Pohyb očekávané brankářské jedničky v Pekingu přesto bude omezený. V následujících sedmi dnech musí totiž na Hrách fungovat v takzvaném režimu blízkého kontaktu.

Trenér Filip Pešán také určil kapitánem výběru Romana Červenku, jeho zástupci jsou David Krejčí a Jakub Jeřábek. První utkání čeká na český tým ve středu proti Dánsku.

Je nám líto, video expirovalo.
Červenka bude kapitánem českého týmu

Krasobruslení

V týmové soutěži dle očekávání skončili po krátkých programech čeští krasobruslaři. Eliška Březinová zajela svou nejlepší krátkou jízdu kariéry a dostala se přes 60 bodů, na vylepšení osmé příčky to ale nestačilo. Do čela se dostal tým ROV po dechberoucí jízdě patnáctileté Kamily Valijevové, první příčku pak druhým místem ve volných jízdách potvrdil Mark Kondraťuk.

Snowboarding

Finále slopestylu přineslo krásný olympijský příběh. První zlato ze zimních olympijských her vyhrála pro Nový Zéland dvacetiletá Zoi Sadowská Synnottová. Dvojnásobná mistryně světa se v poslední jízdě jako jediná dostala přes 90 bodů.

"O to víc pro mě to vítězství znamená, že je to první zlatá medaile pro Nový Zéland. Jsem hrdá na to, že jsem Kiwi. Doufám, že doma jsou hrdí na mě a slaví to," řekla Sadowská Synnottová, která bude ještě obhajovat bronz z Big Airu z Pchjongčchangu.

Akrobatické lyžování

I závod v boulích žen vyzněl ve prospěch reprezentantky z druhé polokoule. Vítězka kvalifikace Jakara Anthonyová porazila druhou Američanku Jaelin Kaufovou o tři body a získala pro Austrálii první zlato na ZOH od roku 2010. Zlato obhajující Perrine Laffontová z Francie byla až čtvrtá.

Rychlobruslení

Nizozemský rychlobruslař Patrick Roest překonal ve své rozjížďce na pětikilometrové trati olympijský rekord legendárního Svena Kramera a věděl, že si zadělal na medaili. V poslední rozjížďce sledoval, jak největší favorit na zlato Švéd Nils Van der Poel ztrácí ve vjezdu do závěrečného okruhu ještě bezmála vteřinu.

Švédský fenomén ale předvedl neskutečný finiš, ve kterém překonal nizozemského soupeře o více než vteřinu, znovu vylepšil olympijský rekord a mohl oslavovat zlatou medaili. Bronzový stupínek obsadil velmi překvapivě dvaadvacetiletý norský rychlobruslař Hallgeir Engebraaten.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá jízda Van der Poela na pěti kilometrech
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články