Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sáblíková o medaili bojovala. Její čas na 3000 m byl ale až čtvrtý nejrychlejší

Martina Sáblíková na medaili v závodě na 3000 metrů nedosáhla a skončila těsně pod stupni vítězů. Světová rekordmanka na této trati zajela čas 4:00,34 a na bronz ztratila téměř dvě vteřiny. V olympijském rekordu zvítězila Irene Schoutenová z Nizozemska (3:56,93). Nikola Zdráhalová zajela osmnáctý nejlepší čas (4:13:13). 

"Hodně lidí možná čeká, že teď budu smutná z toho, že to necinklo, ale já jsem hrozně spokojená. Potom, co mě v letošní sezoně v závodech provázelo i co se stalo měsíc před olympiádou, tak jsem ráda, že to dopadlo, jak to dopadlo," řekla Sáblíková. "Fakt se mi jelo nádherně. Nemůžu říct, že bych úplně někde udělala chybu, že mi nevyšel krok. To se samozřejmě stává, ale teď to tak nebylo," uvedla svěřenkyně trenéra Petra Nováka.

Sáblíková, která startuje na svých pátých Hrách, zajela v sedmé rozjížďce čas 4:00,34 a ujala se vedení. Následně ale nakonec bronzová Isabelle Weidemannová jako první prolomila čtyřminutovou hranici, totéž se v závěrečné rozjížďce podařilo také Schoutenové s Francescou Lollobrigidaovou, která získala stříbro.

"Když jsem dojela, tak jsem byla spokojená, že budu nejhůře pátá. Samozřejmě jsem věděla, jaká jména startují po mně a jak letos jezdily. Ale když tam člověk sedí, tak doufá, že by to na medaili mohlo vyjít. Čeká, co se v závěru stane. Třeba Ragne Wiklundová poslední kolo úplně odešla. Člověk nikdy neví, co se stane," řekla Sáblíková.

Na bronz držitelka světového rekordu na této trati Sáblíková ztratila 1,7 sekundy, za vedoucí ženou Světového poháru Schoutenovou zaostala téměř o tři a půl sekundy. Nezopakovala tak třetí místo z prosincového závodu SP v Calgary, kdy se poprvé v sezoně probojovala na stupně vítězů.

Schoutenová překonala časem 3:56,93 olympijský rekord, který od roku 2002 držela Němka Claudia Pechsteinová, a získala premiérové olympijské zlato. Dosud měla na kontě jen bronz ze závodu s hromadným startem v Pchjongčchangu.

Pechsteinová za Schoutenovou zaostala o více než dvacet sekund a skončila na posledním 20. místě. Stala se nicméně první ženou, která se představila na osmých OH. Dosud se to podařilo pouze japonskému skokanovi na lyžích Noriakimu Kasaiovi.

O dvě příčky před německou veteránkou se umístila Zdráhalová, jež při prvním z plánovaných pěti startů pod pěti kruhy závod dobře rozjela, ale brzy začala zaostávat. Na vítězku nakonec ztratila přes 16 sekund.

Obhájkyně zlata Carlijn Achtereekteová obsadila sedmé místo, její krajanka a mistryně světa Antoinette de Jongová skončila ještě o příčku za ní.

Rychlobruslení:

Ženy - 3000 m: 1. Schoutenová (Niz.) 3:56,93, 2. Lollobrigidaová (It.) 3:58,06, 3. Weidemannová (Kan.) 3:58,64, 4. Sáblíková 4:00,34, 5. Wiklundová (Nor.) 4:01,44, 6. M. Takagiová (Jap.) 4:01,77, 7. Achtereekteová 4:02,21, 8. De Jongová (obě Niz) 4:02,21, 9. Satová (Jap.) 4:03,40, 10. Lalenkovová (Rus.) 4:03,42, ...18. Zdráhalová 4:13,13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články