Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Konečně se po týdnu ke curlingu zase dostaneme, těší se Paulová

Už za necelé dva dny jim to začne. Manželský pár Zuzana a Tomáš Paulovi vstoupí do olympijského turnaje smíšených dvojic v curlingu. Už se nemohou dočkat –⁠ hala přejmenovaná z Water na Ice Cube v Pekingu je nadchla. "Už se hodně těším na začátek. Spadne z nás nervozita," řekl Paul v on-line rozhovoru s novináři.

Zuzana Paulová a Tomáš Paul
zdroj: Facebook.com/Teampaulovapaul

Už se chtějí naplno věnovat curlingu. "Je lepší se už dostat na led a myslet, jak správně odhodit, zamést a dodržovat strategii. Konečně se ke curlingu po týdnu zase dostaneme," dodal.

"Jsem emoční člověk, dám na pocity a tady vše zafungovalo. Z Prahy jsme si dovezli dobrou formu. Všechno klape a věřím, že to takhle půjde dál," uvedla Paulová.

První Češi v některé z curlingových olympijských soutěží se poprvé představí ve středu, kdy je čekají norští manželé Kristin Skaslienová a Magnus Nedregotten.

Olympijský led si zatím nevyzkoušeli. "Jsem absolutně nadšená, asi to předčilo naše očekávání. Není poznat, že to je plavecký bazén, jenom za závěsy zůstaly skokanské můstky. Plocha vypadá kouzelně. Je to nejlepší hala, v které jsme byli," líčila Paulová.

Je nám líto, video expirovalo.
Paulovi už vyhlížejí curlerský turnaj v Pekingu

Oba si pochvalovali dobré osvětlení. "Je hodně světla, to je super. Kameny dobře uvidíme," uvedl Paul. "Ostré zářivky bolí do očí, ale to se tady neděje, to je dobře," řekla Paulová.

V hale jsou velké obrazovky, což umožní hráčům sledovat opakované záběry. Pro přenosy je poprvé připravena nová technologie sledování trajektorie kamenů po odhodu. "Je to takové curlingové jestřábí oko," přirovnala Paulová zařízení k tenisovému hlídači dopadu míčků. "Vidím v tom plus pro diváky, kteří by měli vidět, jakou stopou kámen jede a točí."

Led si vyzkouší až v den prvního zápasu. "Doufali jsme, že bude víc tréninků, ale jinak je to standardní a není to nic, na co bychom nebyli zvyklí," řekl Paul. Při prohlídce sledovali čínské amatéry, kteří tu hráli proto, aby se otestovala technika. "Led by měl točit jako v Evropě. Očekáváme, že kameny se přebrousí, jak bývá zvykem, a led se ještě roztočí," uvedla Paulová.

Zápasy mixů se od soutěží mužů a žen, kteří hrají ve čtyřčlenných týmech, liší. Začíná se rovnou do připravených pozic a v každém endu se hází jen pět kamenů.

"Nastavení je ofenzivní a hraje se tak do situace, která nutí riskovat," řekl Paul. "Každá chyba i dobrý kámen je víc vidět. V mixu je míň času na vymýšlení taktiky, jsme víc pod tlakem a z toho pramení chyby. Hráči jsou roztěkaní a musí se rychle rozhodnout. I tohle je prvek, který může hrát roli," dodala jeho manželka.

Před cestou se připravovali, že se čas v olympijské vesnici potáhne. Proto si mysleli, že budou sledovat hodně filmů. "Ale čas tady neuvěřitelně letí," řekla Paulová. Společně si prošli olympijskou vesnici, byli v nákupním centru pro sportovce a chodí do posilovny." Je perfektně vybavená," řekl Paul. Navštívili i halu na short track, jelikož bydlí v apartmánu s Michaelou Hrůzovou.

Paulová se hodně snaží komunikovat s ostatními sportovci. "Jsem za zvědavou, na všechno se ptám. Mě to zajímá. Snad nejsem v nelásce," doufá, že není svými dotazy otravná.

"Člověk si od nich odnese spoustu postřehů. Zajímá mě třeba přípravná rutina, jak kdo tráví čas, kolik věnují protažení. A věnují mu hodně. My se rozcvičujeme jen krátce. Možná bude fajn změnit prvky v tréninku, ale to až po návratu," uvedla.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články