Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Házenkáři Dánska nedali ve finále Němcům šanci, bronz mají Španělé

Druhé olympijské zlato slaví házenkáři Dánska. Ti ve finále v Lille deklasovali Německo 39:26 a navázali na triumf z roku 2016. Úřadující mistři světa rozhodli díky drtivému úvodu už během prvního poločasu, v němž si místy vypracovali až dvouciferný náskok. Finále skončilo nejjednoznačnějším výsledkem v historii, 11 góly se blýskl Mathias Gidsel. Velký boj o třetí místo vyhráli Španělé, kteří porazili těsně Slovinsko 23:22 a získali už pátý olympijský bronz. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dáni nezaváhali a v olympijském finále hladce přehráli Německo
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 17:07

Dánové si spravili chuť po prohraném souboji o zlato před třemi lety v Tokiu, kde podlehli Francii. Domácí výběr na obhajobu nedosáhl a vypadl už ve čtvrtfinále s Německem. Svěřenci islandského Alfreda Gíslasona překvapivě prošli až do finále, které si pod pěti kruhy zahráli po 20 letech, na premiérové zlato po sjednocení země ale ani tentokrát nedosáhli.

Zatímco Dánové v posledních letech na vrcholných akcích téměř vždy postupují do souboje o zlato, Němci si zahráli velké finále poprvé od mistrovství Evropy v roce 2016. Důležitost utkání jako by se na mladém výběru podepsala a na fotbalovém stadionu v Lille, kde turnaj házenkářů před více než 27 tisícovkami diváků vyvrcholil, byla od úvodu k vidění jednostranná záležitost.

Seveřané výborně bránili, excelovali v útoku a rychle zvyšovali náskok. Už ve 23. minutě vedli o 10 branek, za chvíli upravili na 21:10 a do přestávky si odnesli pohodlný devítigólový náskok. Němci na jakékoliv zdramatizování duelu neměli síly a nedokázali soupeři oplatit porážku z lednového semifinále mistrovství Evropy.

Dánové prošli olympijským turnajem suverénně a vyhráli všech osm zápasů. Vítězové posledních tří světových šampionátů si připsali celkově třetí medaili pod pěti kruhy. Legendární dánský střelec Mikkel Hansen se v 36 letech rozloučil s veleúspěšnou kariérou druhým olympijským triumfem, na kontě má také tři zlata z mistrovství světa a jedno prvenství z evropského šampionátu. Němci na cenný kov pod pěti kruhy dosáhli po osmi letech a bronzu v Riu de Janeiro.

Španělsko – Slovinsko o 3. místo na OH
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

V úvodu olympijského turnaje Španělé až po obratu v druhém poločase porazili Slovinsko 25:22 a také v souboji o třetí místo se soupeři stále přetahovali o vedení a žádný tým nevedl o víc než dva góly.

Jako rozhodující se nakonec ukázala neproměněná šance tři minuty před koncem v podání Alekse Vlaha, který nehlídaný při zakončení přestřelil. Španělé z dalšího útoku zvýšili na 23:21 a vítězství už udrželi i poté, co 25 sekund před koncem dánští rozhodčí k velké nevoli zkušeného trenéra Jordiho Ribery neposoudili střet na hraně brankoviště jako faul a sedmičku.

Celek z Pyrenejského poloostrova potvrdil, že se mu v zápasech o třetí místo daří, pod pěti kruhy vyhrál i pátý duel o bronz. Na cennější kov na olympijském turnaji nikdy nedosáhl. Slovinci stejně jako v semifinále proti favorizovanému Dánsku prohráli o jediný gól a na první medaili pod pěti kruhy těsně nedosáhli, překonali však předchozí maximum v podobě šesté příčky z roku 2016.

Muži – finále:

Německo – Dánsko 26:39 (12:21)

Sestavy a branky:

Německo: Wolff, Späth – Golla 1, Witzke 2, Heymann, Knorr 6, Köster 2, Uscins 4, Häfner, Dahmke, Mertens 2, Steinert 2, Grgic 3, Kohlbacher 4.

Dánsko: N. Landin Jacobsen, Nielsen – Kirkelökke 3, M. Landin Jacobsen 7, Jakobsen 1, Lauge 5, Saugstrup 1, Lindberg, Gidsel 11, Möllgaard, Hansen 2/2, Jörgensen 3, Arnoldsen, Pytlick 6.

o 3. místo:

Španělsko – Slovinsko 23:22 (12:12)

Nejvíce branek: Gómez 5/3, Casado 4, Serdio 3 – Dolenec 6/6, Janc 5, Kodrin a Vlah po 3.

Konečné pořadí: 1. Dánsko, 2. Německo, 3. Španělsko, 4. Slovinsko, 5. Egypt, 6. Norsko, 7. Švédsko, 8. Francie, 9. Chorvatsko, 10. Maďarsko, 11. Japonsko, 12. Argentina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články