Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Finále moderního pětiboje patřilo Maďarce Gulyásové, Hlaváčková skončila desátá

Desátým místem zakončila vystoupení pod pěti kruhy v moderním pětiboji osmnáctiletá Lucie Hlaváčková. V závěrečné kombinaci běhu a střelbě vybojovala zlato Maďarka Michelle Gulyásová, stříbro brala domácí Francouzka Élodie Clouvelová a bronz získala korejská mistryně světa Song Sung-min.

Michelle Gulyásová
zdroj: Reuters autor: Zohra Bensemra

Hlaváčkovou dělilo od medaile 38 sekund, Gulyásová se ziskem 1461 bodů vytvořila světový rekord. Olympijským závodem ve Versailles skončila éra moderního pětiboje s parkurem, který nahradí překážkový závod.

Osmnáctiletá Hlaváčková ve své semifinálové skupině v sobotu obsadila šesté místo a s přehledem se vešla mezi devět postupujících. Do celkového počtu bodů se započítával čtvrteční šerm, v němž získala 205 bodů, což ji v osmnáctičlenném finále řadilo na patnácté místo. Finále odstartovala 293 body s jednou shozenou překážkou v parkuru, čímž se dostala na průběžnou 13. pozici.

V bonusovém kole šermu Hlaváčková nejprve porazila Litevku Gintere Venckauskaitéovou a poté Švýcarku Annu Jurtovou. Následně ale podlehla Němce Annice Zillekensové a na planši skončila, vybojovala ale čtyři sekundy navíc do plavecké části a posunula se na 12. pozici.

V plavání na 200 metrů volný způsob obsadila Hlaváčková ve druhé rozplavbě čtvrté místo ze šesti a připsala si 269 bodů. Do závěrečné kombinace tříkilometrového běhu s laserovou střelbou šla z 14. příčky. V poslední disciplíně byla svěřenkyně olympijského šampiona z Londýna Davida Svobody šestá a vešla se do elitní desítky. Veronika Novotná, která se do finále neprobojovala, obsadila celkově 27. místo.

Na startu finále chyběla obhájkyně zlata Kate Frenchová z Británie, jež nemohla nastoupit kvůli nemoci. Z pozice první náhradnice ji zastoupila Zillekensová, která původně po semifinále oznámila konec kariéry. Nakonec skončila patnáctá.

Nyní čtyřiatřicetiletá Zillekensová před třemi lety v Tokiu ještě pod dívčím jménem Schleuová zažila drama v parkuru, kde se jí vzpouzel kůň a odmítal skákat. Velká favoritka se snažila koně pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti a trenérka ji vyzývala, ať koně udeří, což sama také udělala. Tato kontroverze byla nakonec jedním z hlavních důvodů, proč Mezinárodní unie moderního pětiboje rozhodla o tom, že parkur po OH v Paříži nahradí překážkový závod.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články