Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Třikrát zlatý Lavreysen a skvělá Andrewsová zářili v Paříži na dráze

Velké osobnosti dráhové cyklistiky se prosadily na Hrách v Paříži. Nizozemec Harrie Lavreysen proměnil i svůj třetí pařížský start ve zlaté medaile. Po sprintu a týmovém sprintu tak vyhrál i keirin a stal se nejúspěšnějším cyklistou letošní olympiády. Ve sprintu kralovala Novozélanďanka Ellesse Andrewsová, která ve finále porazila Němku Leu Friedrichovou a má z Paříže třetí medaili. Vítězkou v omniu se stala Jennifer Valenteová z USA.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Olympijské finále keirinu dráhařů
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 14:28

Sedmadvacetiletý Lavreysen za poslední týden zdvojnásobil svou sbírku olympijských medailí z Tokia. Před třemi lety slavil rovněž zlato v obou sprintech, v keirinu se musel spokojit s bronzem. Ve stejných disciplínách nasbíral už 13 titulů mistra světa a 12 titulů evropského šampiona.

S pěti zlatými medailemi se stal zároveň nejúspěšnějším Nizozemcem v historii letních Her podle počtu olympijských triumfů. Čtyřikrát získali zlato cyklistka Leontien van Moorselová, plavkyně Inge de Bruijnová, atletka Fanny Blankersová-Koenová a Charles Pahud de Mortanges, jenž reprezentoval Nizozemsko v jezdeckém sportu.

Finále keirinu zvládl Lavreysen excelentním způsobem. Po odstoupení derny hlídal polovinu z finálních tří okruhů situaci v závětří ze druhého a třetího místa, pak se naplno opřel do pedálů, protlačil se na vedoucí pozici a do cíle už nepolevil.

Richardson se musel opět sklonit před jeho uměním. Ve francouzské metropoli byl za Nizozemcem druhý rovněž ve sprintu. Navíc má bronz z týmového sprintu, v němž byl členem australské sestavy i Glaetzer. Ten měl dnes štěstí, když ujel pádu zbývajících tří účastníků finále záhy po výjezdu z poslední zatáčky.

Tři cenné kovy si v Paříži vyjela také Andrewsová. V dnešním finále sprintu porazila už ve dvou jízdách přesvědčivě Němku Leu Friedrichovou, která vytvořila v kvalifikaci světový rekord časem 10,029 sekundy. Andrewsová získala druhé zlato po keirinu, stříbro má z týmového sprintu, v němž Friedrichová vybojovala bronz.

Souboj o třetí místo vyzněl lépe pro Britku Emmu Finucaneovou, které rovněž stačily dvě jízdy k tomu, aby přemohla Nizozemku Hetty van de Wouwovou. Také Finucaneová dosáhla ve Francii na tři medaile. Šampionkou se stala v týmovém sprintu, bronz má z keirinu.

Devětadvacetiletá Valenteová má z letošní olympiády dvě medaile, zato obě zlaté, neboť po triumfu v týmové stíhačce obhájila v omniu zlato z Tokia. Stříbro má Polka Daria Pikuliková, bronz Novozélanďanka Ally Wollastonová.

Valenteová si vypracovala skvělou pozici, když nejprve vyhrála scratch, pak byla druhá v tempo závodě a následně triumfovala v eliminačním závodě. Ke zlatu jí stačilo i sedmé místo v bodovacím závodě. Pikuliková a Wollastonová v něm byly nejlepší, a díky tomu doplnily Američanku na stupních vítězů.

Dráhová cyklistika:

Muži:

Keirin: 1. Lavreysen (Niz.), 2. Richardson, 3. Glaetzer (oba Austr.), Carlin (Brit.), Nakano (Jap.) nedokončili, Sahrom (Mal.) vyloučen.

Ženy:

Sprint: - finále: Andrewsová (N. Zél.) - Friedrichová (Něm.) 2:0 (10,685, 10,516), o 3. místo: Finucaneová (Brit.) - Van de Wouwová (Niz.) 2:0 (10,770, 10,629). Další pořadí: 5. Capewellová (Brit.), 6. Hinzeová (Něm.).

Omnium: 1. Valenteová (USA) 144 bodů, 2. Pikuliková (Pol.) 131, 3. Wollastonová (N. Zél.) 125, 4. Kopecky (Belg.) 116, 5. Bakerová (Austr.) 108, 6. Van der Duinová (Niz.) 106.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články