Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Při zisku premiérové medaile vybojovaly italské volejbalistky rovnou zlato

Italské volejbalistky poprvé vyhrály olympijský turnaj. V pařížském finále porazily americké obhájkyně titulu 3:0. Vítězky letošní Ligy národů nedaly týmu USA v posledním zápase olympijských her šanci, vyhrály po setech 25:18, 25:20 a 25:17 a získaly premiérovou olympijskou medaili. Předvedly skvělou obranu, jen blokem bodovaly jedenáctkrát. Jejich hvězdná univerzálka Paola Egonuová přispěla k triumfu 22 body.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Italské volejbalistky přehrály USA a slaví historické zlato
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 17:06

Italky během dvoutýdenního turnaje v Paříži ztratily v šesti zápasech jediný set, a to hned v prvním utkání proti Dominikánské republice. Od té doby pod vedením proslulého argentinského kouče Julia Velasca, jenž v roce 2002 vedl půl roku české volejbalisty, neklopýtly. Jako první ženský tým zkompletovaly prvenství na všech šesti nejdůležitějších reprezentačních soutěžích a pojistily si zároveň vedení ve světovém žebříčku.

Pětadvacetiletá Egonuová potvrdila pozici nejužitečnější hráčky letošní Ligy národů. Na olympijském turnaji se podělila o druhé místo s Brazilkou Gabi mezi nejproduktivnějšími hráčkami. Nasbíraly 110 bodů. Ještě o 49 více měla turecká univerzálka Melissa Vargasová, přesto svůj tým k medailovému úspěchu nedovedla.

Hráčky Spojených států dnes neměly svůj den. Další trenérská legenda Karch Kiraly míchal se sestavou, ale další zlato do své sbírky jediný hráč s olympijskými medailemi z šestkového volejbalu i z písku nepřidal. Jeho svěřenkyně jsou nicméně na stupních vítězů na páté olympiádě za sebou. Bilance Američanek činí od Pekingu v roce 2008 tři stříbra, zlato z Tokia a bronz.

Třetí místo v Paříži obsadily Brazilky po sobotní výhře 3:1 nad Tureckem.

Výsledky volejbalu žen na OH v Paříži

Finále:

Itálie  USA 3:0 (18, 20, 17)

Itálie: Syllaová 10, Danesiová 6, Egonuová 22, Bosettiová 9, Fahrová 7, Orrová 3, libero De Gennarová  Cambiová, Antropovová 6, Giovanniniová. Trenér: Velasco.

USA: A. Skinnerová 7, Ogboguová 4, Drewsová 6, Plummerová 2, Washingtonová 4, Poulterová 2, libero Wongová-Orantesová  Carliniová, Thompsonová 8, Cooková. Trenér: Kiraly.

Konečné pořadí:

1. Itálie, 2. USA, 3. Brazílie, 4. Turecko, 5. Čína, 6. Polsko, 7. Srbsko, 8. Dominikánská republika, 9. Japonsko, 10. Nizozemsko, 11. Francie, 12. Keňa.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články