Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lidi si mysleli, že jsme magoři, říká Dostálův trenér, protože používali i gumicuk

Sám na olympijských hrách nikdy nestartoval, ale jeho zásluha na zlaté medaili kajakáře Josefa Dostála je velká. Trenér Pavel Davídek byl pro Hry 2012 jen náhradníkem na čtyřkajaku. S vítězem pařížského závodu kajakářů na 1000 metrů původně spolupracoval jako fyzioterapeut, před dvěma lety nahradil dlouholetého kouče Karla Leštinu a nyní dovedl čtyřnásobného olympijského medailistu k životnímu úspěchu.

Josef Dostál se zlatou olympijskou medailí
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Výsledky přišly postupně. Loni na mistrovství světa v Duisburgu se Dostál kvalifikoval na olympiádu z pátého místa. "Nám se úplně nepovedla finální příprava. Pepa měl střevní chřipku, do poslední chvíle jsme našlapovali, ostře to napálil až ve finále. Kvalifikoval se a cíl splnil, ale řešili jsme, co dál. Všichni věděli, že chce vyhrát olympiádu. To už bylo v Tokiu, strašně ho mrzelo, že to nevyšlo. Podmínky byly děsné. Spousta lidí řeklo: 'Hele, ty bys měl zhubnout a změnit složení těla,'" vzpomínal Davídek.

"Dali jsme se dohromady s Liborem Vítkem, který nám začal radit s výživou. Ale největší kus práce odvedla Kája Paloudová, která s námi začala jezdit na soustředění jako nutriční terapeutka. Připravovala jídlo, svačinky, jak malému dítěti. On začal najednou hubnout, začalo ho to víc a víc nakopávat," popsal Dostálův progres Davídek.

Úplně změnili tréninkový plán. "Celé jsme to překopali. Jedna věc byla, že jsme potřebovali jet semifinále a finále v jeden den. Což je pro něj netradiční. Sám říká, že je jezdec jedné jízdy, že nedokáže dát dvě jízdy v jeden den. Takže jsme tomu uzpůsobili plán, lidi si sahali na hlavu, že jsme magoři. Chodili jsme v jedenáct, ve třináct, ve čtyři znova a ještě do posilovny. Trénovali jsme pořád v ten čas, kdy měl závodit, aby si zvyknul, že pojede dvě jízdy po sobě," popsal Davídek.

Jasno o tom měli od minulé olympiády v Tokiu. "Já jsem někdy v lednu začal psát reprezentačnímu trenérovi, kdy bude závodit. Myslel si, že jsem blázen, ale já mu říkal: 'Já to potřebuju vědět.' On to někde vyhrabal. Trénovali jsme přesně na čas, kdy tady pojede. I v zimě. Dopoledne jsme třeba šli na trenažér, pak si dal tu svačinku od Káji a šli jsme znova na trenažér," přiblížil.

Do toho přidali obrovské dávky nízké intenzity. "Lidi nám říkali: 'Hele, Fuksové jezdí nízkou intenzitu.' To byl další impulz. I v publikacích se ukazuje, že nízká intenzita vede k pálení tuků. Vedlo to k jeho neuvěřitelnému zlepšení, co se týká složení těla. Když jsme byli v květnu na měření u profesora Vítka, tak málem spadnul ze židle, když to viděl. Říkal: 'Hele, Pepo, ty jsi na tom teď tak, že můžeš závodit na olympiádě.' A my jsme před sebou měli ještě další kus přípravy, který tomu měl ještě víc pomoct," konstatoval Davídek.

Věděli, že je na tom Dostál strašně dobře, ale tajili to. "Protože nikdo neví, s čím se vytasí soupeři. Když jsme přijeli sem, tak soupeři vypadali dobře. Pepa chvíli nevěřil, že to dokáže. Tady je jiná voda, začal jezdit pomalu, necítil se, bál se, aby to vydržel. Měli jsme vyzkoušené, že předtím jel v tréninku čas na světový rekord, taky jel těžký trénink s gumicukem, který ho brzdil. Tak jsme ho vytáhli tady a šli jsme na vodu, aby se mu jelo líp a líp," řekl Davídek.

Sobotní finálový závod rozjel nejlépe portugalský kajakář Fernando Pimenta. Ještě v polovině trati se Dostál držel za ním. "Ale Pepa ho v průběhu závodu zlomil, pokračoval do cíle a nikdo ho už na něj nedosáhl," připomněl Davídek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články