Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout v pondělí: Šanci na obhajobu mají Choupenitch a Rohan. Zamíří i Lipták? Finále čeká Seemanovou

Po úvodním víkendu se v nabitém programu představí hned pět českých medailistů z Tokia. Navázat na zlatý triumf chce střelec Jiří Lipták, kterého čeká kvalifikace v trapu, svoji formu musí načasovat i bronzový fleretista Alexander Choupenitch. Lukáš Rohan má první krok v obhajobě stříbra za sebou. Podaří se mu postoupit i do finále? V něm se v pondělí představí na kraulařské dvoustovce Barbora Seemanová. Dvakrát odložený zápas by měly odehrát obhájkyně deblového zlata Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Přímý přenos z olympjských her sledujte od 9:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Alexander Choupenitch
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Cinkne to Seemanové?

Kraulařská dvoustovka žen bude vrcholem večerního programu v bazénu v St. Denis. Australanku Ariarne Titmusovou může o druhé zlato v Paříži připravit snad jen její krajanka Mollie Callaghanová. K bronzu mají podle letošních tabulek nejblíž úřadující mistryně světa Siobhan Haugheyová z Hongkongu a Číňanka Jang Ťün-süan.

A hned za nimi je v letošních tabulkách mistryně Evropy Barbora Seemanová. Páté místo Daniela Málka z roku 2000 ze Sydney tak nemusí po pondělí zůstat nejlepším českým výsledkem na hrách.

Češi mají první šance na medailové obhajoby

Den D nastává i pro bronzového medailistu z Tokia Alexandera Choupenitche, jenž v prvním kole fleretu vyzve Poláka Michala Siesse. Brněnský šermíř sice v olympijském meziobdobí jinak nezážil, šest týdnů před hrami se ale v Basileji navnadil na Paříž evropským bronzem.

Na posledním světovém šampionátu ho zastavil stejně jako v Tokiu olympijský vítěz Cheung Ka Long z Hongkongu. Ten je tentokrát v opačné polovině pavouka stejně jako mistr světa Ital Tommaso Marini, jemuž podlehl v olympijské generálce v Basileji. Na cestě k medaili tak stojí hlavně Američan Nick Itkin, vicemistr světa, s nímž by se mohl utkat ve čtvrtfinále.

Svoji cestu za obhajobou zlatého triumfu načne i další brněnký rodák Jiří Lipták. V disciplíně trap rok po Tokiu získal v Larnace titul mistra Evropy, loni na světovém šampionátu v Baku skončil těsně před branami finále, ale vyhrál Světový pohár v Káhiře. S letošními výsledky nemůže být moc spokojený, ale ve 42 letech patří ve startovním poli k nejzkušenějším střelcům a věří, že formu na vrchol sezony dobře načasoval.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Obhájce zlata Lipták bude ladit olympijskou formu v Itálii

Zástup medailových kandidátů je ale dlouhý. V čele žebříčku je Španěl Alberto Fernández, mistrem světa je Chorvat Giovanni Cernogoraz, který by si po 12 letech rád zopakoval olympijské zlato z Londýna. Kvalifikace je dvoudenní a do úterního odpoledního finálového rozstřelu postoupí jen šest nejlepších.

Dalším českým želízkem v akci bude v Tokiu stříbrný Lukáš Rohan. Do semifinále se v sobotu prodral ve dvanáctém nejrychlejším čase. Pokud tedy chce pomýšlet děvetadvacetiletý reprezentant na finále, musí ještě o něco málo zabrat. Program divoké vody je naplánovaný na odpolední hodiny.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kvalifikační jízda Lukáše Rohana v 1. kole
Dostupnost videa skončí: 30.07.2024 17:54

Třetí den a třetí šance napravit si olympijský zážitek. Jednadvacetiletou Veroniku Blažíčkovou čeká po nespokojeném výkonu v mixu s Jiřím Přívratským i nedělním individuálním závodě střelba z 10 metrů vzduchovou puškou.

Kdo naváže na Ferrandovou-Prévotovou?

Ondřej Cink v cross country na horských kolech před třemi lety v Tokiu mířil za medailí, ale z bronzové pozice ho sesadil defekt. V této sezoně je však pro něj elitní desítka hodně daleko. Mezi medailovými kandidáty nechybí bikerská legenda. Osmatřicetiletý Švýcar Nino Schurter má deset titulů z mistrovství světa, devět triumfů ve Světovém poháru a kompletní sbírku olympijských medailí.

V Tokiu i loni na MS v Glasgow triumfoval Brit Tom Pidcock, který ale kvůli covidu vzdal Tour de France a není jisté, jestli se stihl vrátit do formy. Světový pohár vede Jihoafričan Alan Hatherly a loňský test na této trati vyhrál domácí Victor Koretzky.

Do třetice všeho dobrého?

Kurty v areálu Roland Garros by měly v pondělí patřit především čtyřhrám. Krejčíková se Siniakovou jako nasazené dvojky se snad dočkají dvakrát odloženého zápasu proti tchajwanskému páru Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan. Nejtěžší překážka čeká Siniakovou s Tomášem Macháčem v mixu v podobě turnajových jedniček Alexandera Zvereva a Laury Siegemundové z Německa.

Jezdci Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda se pokusí vylepšit svou pozici v soutěži všestrannosti v závěrečném parkuru. Po prvním kole postoupí do odpoledního finále jen 25 nejlepších. Další jízdy absolvují v Marseille windsurfařka Kateřina Švíková i Zofia Burska se Sárou Tkadlecovou ve třídě 49er FX.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články