Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Nosková prohrála v prvním kole, Krejčíková utkání obrátila. Postupuje i Macháč

Debut pod pěti kruhy nevyšel Lindě Noskové, Kateřině Siniakové ani Karolíně Muchové. Naopak Barbora Krejčíková zvítězila po obratu nad Španělkou Sarou Sorribesovou 4:6, 6:0, 7:6 a postoupila do 2. kola. Dál jde také Tomáš Macháč s Jakubem Menšíkem či španělský tenista Rafael Nadal, jehož dalším soupeřem bude Novak Djokovič. Nejméně o zápas si kariéru prodlouží i Andy Murray, jenž spolu s Danem Evansem odvrátil pět mečbolů.

Barbora Krejčíková na olympijském turnaji
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Osmadvacetiletá Krejčíková uspěla proti Sorribesové i ve třetím vzájemném utkání a podruhé letos. Deblovou spoluhráčku Marie Bouzkové předčila v poměru vítězných míčů 37:8, nemuselo ji mrzet ani 60 nevynucených chyb. Nasazená devítka se v dalším kole utká s Číňankou Wang Sin-jü, která vyřadila Němku Tamaru Korpatschovou.

Krejčíková, která do Paříže přicestovala v pátek po deblovém triumfu s Kateřinou Siniakovou na turnaji v Praze, přišla v prvním setu třikrát o servis. Poté, co ztratila podání v deváté hře, Sorribesová sadu na dvorci Philippea Chatriera doservírovala.

Vítězka letošního Wimbledonu a Roland Garros z roku 2021 ale rychle zareagovala. Ve druhém setu nadělila soupeřce kanára a ve třetí sadě se po brejku v šesté hře ujala vedení 4:2. Náskok však nevyužila a duel rozhodla zkrácená hra. V ní Krejčíková získala od stavu 0:1 čtyři míčky po sobě a dotáhla duel k postupu po téměř třech hodinách.

"Byl to moc těžký zápas. Sorribesová je strašně nepříjemná. Je to ryzí antukářka, běhá, hraje vysoké kopce, nedá vám balon zadarmo. Věděla jsem, že do prvního kola je moc náročná soupeřka, takže jsem ani neměla žádná očekávání. Chtěla jsem zápas hlavně přežít ve zdraví," řekla česká tenistka po zápase.

Nosková, Siniaková i Muchová v 1. kole vypadly

Vítězka juniorského Roland Garros z roku 2021 devatenáctiletá Nosková prohrála s o čtyři roky starší Číňankou i druhý vzájemný zápas. Stejně jako před třemi lety v Bělehradu neuhrála ani set. Světová sedmadvacítka doplatila na 29 nevynucených chyb či šest dvojchyb. V obou setech přišla brzy o servis a ztrátu už nedohnala. Utkání trvalo hodinu a 28 minut.

"Bylo to náročné. Myslím, že je to taková trošku neúcta k těm olympijským hrám, že tu nemůžeme být týden předtím, týden potom, abychom si to trošku užili, když je to jednou za čtyři roky. My tenisté jsme na to zvyklí, na ten nabitý program, ale tohle je trošku jiná akce," posteskla si Nosková.

V sobotu v Paříži pršelo, takže jí odpadla čtyřhra po boku Karolíny Muchové, se kterou ještě nikdy nehrály, a nestihla si ani zatrénovat. Na olympijský debut se ale těšila. "I kdyby jen kvůli tomu zážitku a tomu, že jsem se sem dopracovala. Na antuce se mi už nějakou dobu nedaří, takže jsem nečekala kdovíjaký výsledek," poznamenala.

Neuspěla ani loňská finalistka Roland Garros Karolína Muchová, která podlehla nasazené šestnáctce Leylah Fernandezové z Kanady 1:6, 6:4, 2:6. Ve dvouhře dohrála také devatenáctiletá Linda Nosková, která nestačila při debutu pod pěti kruhy na Číňanku Wang Si-jü poměrem 3:6, 3:6.

Ve dvouhře dohrála také Kateřina Siniaková, s domácí Francouzkou Clarou Burelovou prohrála 6:7, 4:6. Siniaková, jež se do turnaje ve dvouhře dostala po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové, se nemohla proti Burelové opřít o servis. První set ztratila v tie-breaku, ve druhém od 2:0 už neudržela podání. Letošní deblová vítězka Roland Garros i Wimbledonu bude ještě startovat v mixu po boku Macháče a ve čtyřhře s Krejčíkovou, s níž obhajuje zlato z Tokia.

Linda Nosková na olympijském turnaji
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Macháč i Menšík pokračují

Macháč vyrovnal postupem do 2. kola olympijské maximum z Tokia 2021. Číňana Čang Č'-čena, který je na okruhu ATP jeho deblovým partnerem, zdolal za hodinu a 35 minut. Třiadvacetiletý rodák z Berouna získal úvodní set díky dvěma brejkům. Druhou sadu sice ztratil po nevydařené koncovce, ve třetí se ale opřel o servis a soupeři ho naopak dvakrát vzal. Zápas pro něj byl zvláštní i proto, že jeho čínský soupeř byl nemocný.

"Nevěděl jsem, co přijde. On buď zkazil, nebo to zabil. Snažil jsem se hrát svoji hru, ale bylo náročné čekat, co soupeř dá. Pak dal dvě tři esa... První set byl ode mě precizní, druhý o hodně horší, to jsem byl ze sebe zklamaný, jak jsem zahrál některé situace. A třetí jsem zvládnul dobře hlavou. Takže pozitiva i negativa," hodnotil Macháč. V dalším kole narazí na obhájce zlata Alexandera Zvereva z Německa. S nasazenou trojkou a finalistou letošního Roland Garros se tenista utká poprvé.

Osmnáctiletý Menšík si při olympijském debutu poradil se Ševčenkem 2:0. Přišel jen jednou o servis, 58. hráče světa třikrát brejknul. V prvním setu dotáhl brzké vedení 3:0, pak sice přišel o náskok 3:2, po dalším brejku v deváté hře už ale utkání dovedl k vítězství.

Rafael Nadal zdolal na olympijském turnaji Mártona Fucsovicse 6:1, 4:6, 6:4 a jeho dalším soupeřem na antuce na Roland Garros bude Novak Djokovič.

Svou kariéru si ještě minimálně o jeden zápas prodloužil Brit Andy Murray. Trojnásobný grandslamový šampion v prvním kole čtyřhry společně s Danem Evansem odvrátil pět mečbolů a připsal si dramatickou výhru 2:6, 7:6, 11:9 nad japonským párem Taro Daniel, Kei Nišikori, který vedl 9:4 v rozhodujícím supertiebreaku. Sedmatřicetiletý Murray, jenž jako jediný tenista získal dvě olympijská zlata ve dvouhře, oznámil po Paříži konec kariéry. Následně se odhlásil z dvouhry, takže je ve hře právě pouze v mužském deblu.

Další odhlášení

Světová šestka Australan Alex de Minaur je dalším tenistou, který se odhlásil z olympijské dvouhry v Paříži. Pětadvacetiletý hráč to oznámil krátce před zápasem prvního kola, ve kterém měl být jeho soupeřem Němec Jan-Lennard Struff. De Minaur uvedl, že se stále potýká se zraněním kyčle, kvůli kterému odstoupil z Wimbledonu před čtvrtfinále se Srbem Novakem Djokovičem.

"Dělal jsem, co jsem mohl, abych byl připravený. Ale moje tělo potřebuje ještě trochu více času," napsal De Minaur na Instagramu. Vítěz devíti turnajů ATP ve dvouhře má stále v plánu nastoupit do čtyřhry po boku Alexeie Popyrina.

Před úvodním utkáním se odhlásila také Ukrajinka Anhelina Kalininová, jež uvedla, že se nachladila v deštivém pařížském počasí. "Bohužel jsme strávili včera hodně času na kurtech čekáním na zahájení hry. Celou dobu pršelo a dnes jsem cítila bolest v krku," uvedla v prohlášení Ukrajinského olympijského výboru 47. hráčka žebříčku, která se měla střetnout s Nizozemkou Arantxou Rusovou.

Ze zdravotních důvodů se odhlásili z olympijského turnaje už dříve i první hráč světa Ital Jannik Sinner, Polák Hubert Hurkacz, Dán Holger Rune či stříbrná medailistka z Tokia Markéta Vondroušová.

Výsledky tenisu

Muži:

Dvouhra  1. kolo:

Auger-Aliassime (13-Kan.) – Giron (USA) 6:1, 6:4, Ruud (6-Nor.) – Daniel (Jap.) 7:5, 6:1, Etcheverry (Arg.) – Seyboth Wild (Braz.) 7:6 (9:7), 6:2, Hassan (Lib.) – Eubanks (USA) 6:4, 6:2, Moutet (Fr.) – Nagal (Ind.) 6:2, 2:6, 7:5, Draper (Brit.) – Nišikori (Jap.) 6:1, 6:4, Tsitsipas (8-Řec.) – Bergs (Belg.) 7:6 (8:6), 1:6, 6:1, Paul (9-USA) – Darderi (It.) 6:3, 6:4, Humbert (10-Fr.) – Marozsán (Maď.) 6:3, 6:2, Báez (12-Arg.) – Monteiro (Braz.) 6:4, 6:3, Nadal (Šp.) – Fucsovics (Maď.) 6:1, 4:6, 6:4, Evans (Brit.) – Echardžuí (Tun.) 6:2, 4:6, 6:2, Ofner (Rak.) – Haase (Niz.) 7:5, 6:2, Navone (Arg.) – Borges (Portug.) 6:2, 6:2, Struff (Něm.) – Cabral (Portug.) 6:2, 6:2, Vavassori (It.) –Martínez (Šp.) 6:4, 4:6, 6:4, Menšík (ČR) - Ševčenko (Kaz.) 6:3, 6:4.

Ženy:

Dvouhra  1. kolo:

Wang Si-jü (Čína)  Nosková (ČR) 6:3, 6:3, Sakkariová (7-Řec.)  Koviničová (Č. Hora) 6:0, 6:1, Carleová (Arg.)  Mariaová (Něm.) 6:0, 6:0, Wang Sin-jü (Čína)  Korpatschová (Něm.) 6:2, 6:1, Andreescuová (Kan.)  Tausonová (Dán.) 6:2, 6:3, Krejčíková (9-ČR)  Sorribesová (Šp.) 4:6, 6:0, 7:6 (7:2), Čeng Čchin-wen (6-Čína) Erraniová (It.) 6:0, 6:0, Collinsová (8-USA)  Siegemundová (Něm.) 6:3, 2:0 skreč, Vekičová (13-Chorv.)  Bronzettiová (It.) 6:2, 7:5, Šnajderová (15-AIN)  Cocciarettová (It.) 6:2, 7:5, Svitolinová (Ukr.)  Učidžimaová (Jap.) 6:2, 6:1, Jüan Jüe (Čína)  Alexandrovová (AIN) 7:5, 6:7 (0:7), 6:2, Pegulaová (5-USA) – Golubicová (Švýc.) 6:3, 6:4, Osoriová (Kol.) – Ostapenková (10-Lot.) 6:4, 6:3, Kosťuková (12-Ukr.) – Sunová (N. Zél.) 6:4, 6:3, Schmiedlová (SR) – Boulterová (Brit.) 6:4, 6:2, Parryová (Fr.) – Podoroská (Arg.) 7:6 (8:6), 7:5, Linetteová (Pol.) – M. Andrejevová (AIN) 6:3, 6:4, Gauffová (2-USA) - Tomljanovicová (Austr.) 6:3, 6:0, Navarrová (11-USA) - Grabherová (Rak.) 6:2, 6:0, Haddadová Maiaová (14-Braz.) - Gračovová (Fr.) 6:4, 4:6, 6:0, Tomovová (Bulh.) - Frechová (Pol.) 6:4, 7:6 (7:4), Jastremská (Ukr.) - Pigossiová (Braz.) 3:6, 7:5, 6:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články