Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Jednoznačné zlato pro domácí. Ferrandová-Prévotová ujela soupeřkám v cross country

Bikerské cross country ovládla na své domácí půdě zcela jednoznačně Pauline Ferrandová-Prévotová. Pětinásobná mistryně světa, která má tituly i ze silnice či cyklokrosu, porazila stříbrnou Haley Battenovou o téměř tři minuty. Bronz získala vítězka Her v Riu Jenny Rissvedsová. Adéla Holubová dojela jednatřicátá. 

Pauline Ferrand-Prévotová
zdroj: Reuters

Dvaatřicetiletá Ferrandová-Prévotová, která přes velké úspěchy v různých disciplínách neměla dosud z předchozích tří startů pod pěti kruhy medaili, ujela soupeřkám už na začátku druhého ze sedmi okruhů. Náskok postupně bezchybným a soustředěným výkonem navyšovala a v cíli měla nakonec k dobru tři minuty.

Titul olympijské vítězky přidala Ferrandová-Prévotová k pěti titulům mistryně světa, jež získala jako jediná žena v historii. Na MS triumfovala v letech 2015, 2019, 2020, 2022 a loni. Vedle toho má bronz z roku 2017. Je také dvojnásobnou evropskou šampionkou z let 2020 a 2021.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr ženského cross country
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 15:46

"Přemýšlela jsem pouze o sobě a nikoliv o ostatních, jela jsem si svůj vlastní závod. Byla jsem jako robot. Nevnímala jsem okolí a neslyšela vůbec nikoho na trati, dokonce ani rodiče. Byla jsem prostě na misi," uvedla zkušená Francouzka.

Na první cenný kov z olympiády dosáhla i Battenová, která jela poslední dvě kola ve dvojici s Rissvedsovou. Olympijské vítězce z Ria de Janeiro ale před koncem poodjela a mohla slavit stříbro. Smolně skončil závod pro dvě medailové spolufavoritky. Francouzka Loana Lecomteová, mistryně Evropy z roku 2022 a loňská vicemistryně světa, projela cílem jako vedoucí závodnice po prvním okruhu, v dalším průběhu měla ale těžký pád na kamenité sekci a musela odstoupit.

Nizozemka Puck Pieterseová, která letos dokázala obhájit titul mistryně Evropy, byla dlouho nejlepší z pronásledovatelek Ferrandové-Prévotové a zdálo se, že míří neochvějně za stříbrem. Během pátého kola však měla defekt a propadla se až na sedmou příčku. Nakonec skončila čtvrtá o 21 sekund za Rissvedsovou.

Jednadvacetiletá Holubová byla při olympijské premiéře klasifikována se ztrátou dvou kol. Za sebou nechala jen pět soupeřek.

"S výsledkem rozhodně spokojená být nemůžu, chtěla jsem víc. Mám z toho takové smíšené pocity. S výkonem jsem spokojená a jelo se mi dobře, ale byly tam úseky, kde mi soupeřky ujížděly. Jelo se opravdu rychle. Šlapavé zatáčky na tom sypkém povrchu mi neseděly. Asi bych potřebovala delší kopec, to by bylo fajn, protože to byla moje silná stránka," uvedla Holubová pro server mtbs.cz.

"Umístění Adélky – jedné z nejmladších závodnic v pelotonu pařížského závodu – koresponduje s jejími současnými možnostmi, ale i možnostmi českého týmu žen. Nemá cenu si cokoliv nalhávat, zatím nemáme závodnici, která by byla schopná konkurovat síle startovního pole, které se v Paříži sešlo. Nicméně jsem přesvědčený, že za čtyři roky v Los Angeles už na tom budeme mnohem lépe," uvedl reprezentační trenér Viktor Zapletal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články