Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Co neminout v neděli: Postoupí Perušič se Schweinerem do čtvrtfinále? České tenistky čeká boj o bronz

Českou výpravu čeká v neděli bronzový zápas Karolíny Muchové a Lindy Noskové, které vyzvou španělský pár. O postup do další fáze olympijského turnaje budou bojovat plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner nebo střelci Matěj Rampula a Martin Podhráský. Na atletickém okruhu se představí Nikoleta Jíchová, Matěj Krsek a dálkaři. Lákadlem však bude především tenisové finále mezi Novakem Djokovičem a Carlosem Alcarazem nebo sprinterská stovka, kde se pokusí zlomit americký půst Noah Lyles. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus. 

David Schweiner a Ondřej Perušič
zdroj: ČTK/AP autor: Louise Delmotte

Na hlavním kurtu Philippa Chatriera obstarají úvodní bod programu Muchová s Noskovou, které se daly dohromady až na poslední chvíli poté, co se Markéta Vondroušová odhlásila kvůli zranění ruky, přesto se turnajovým pavoukem prokousaly až k zápasu o bronz. V cestě k němu jim stojí španělská dvojice Cristina Bucsaová se Sarou Sorribesovou, nasazená jako číslo osm. Obě na rozdíl od Češek čtyřhru pravidelně hrají a mají za sebou několik turnajových vítězství, i když s jinými partnerkami. Bucsaová, původem z Moldavska, letos byla ve čtvrtfinále Australian Open.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Muchová a Nosková: Každá prohra bolí, olympijská o to víc
Dostupnost videa skončí: 05.08.2024 17:29

Tenisovým vrcholem bude poté souboj o zlato v singlu mužů mezi Novakem Djokovičem a Carlosem Alcarazem. Srbský tenista už dosáhl téměř všeho, co může tenis nabídnout, ale stále mu chybí olympijské zlato. Pod pěti kruhy je jeho jediným úspěchem bronz z roku 2008. Na cestě do finále nepovolil soupeřům ani jeden set, ale stejně suverénní byl i Alcaraz, který v Paříži slavil už v červnu na Roland Garros. Bilanci mají vyrovnanou 3:3, na antuce spolu hráli jediný zápas, kde loni v pařížském semifinále zvítězil Srb.

České rozběhy i mužská stovka

Českou atletiku budou v rozbězích zastupovat Matěj Krsek na hladké čtvrtce a Nikoleta Jíchová na stejné trati s překážkami. Pro ni je postup do semifinále reálnější, neboť její čas ze semifinále mistrovství Evropy v Římě ji řadí na 17. místo v redukovaných tabulkách. Dvojice dálkařů, zkušený Radek Juška a osmnáctiletý Petr Meindlschmid, má letos na kontě shodně 803 centimetrů. Limit pro finále je o dvanáct centimetrů dál a 22 účastníků kvalifikace už ho v této sezoně zvládlo.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Výkony Ščerby a Holého v kvalifikaci tyčkařů
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 12:37

Američtí sprinteři jsou na stometrové trati nejúspěšnější v historii, ale poslední zlato získali před dvaceti v Athénách díky Justinu Gatlinovi. Dlouhé čekání by tak rád ukončil Noah Lyles, který zatím prosazoval více na dvoustovce. Přes jeho smělý plán se třemi zlatými mu mohou na nejkratší trati vzdorovat letos rychlejší Jamajčan Kishane Thompson a Ferdinand Omanyala z Keni. Africký běžec zajistil pro kontinent první sprinterskou medaili od roku 1996 a dvou stříbrech Frankieho Frederickse z Namibie. 

Na výhru bude cílit také Ukrajina zásluhou Jaroslavy Mahučichové, která na začátku července v Paříži po 37 letech překonala světový rekord a jejích 210 cm ji staví o sedm centimetrů před nejbližší soupeřku Australanku Nicolu Olyslagersovou.

Osmifinále plážového volejbalu 

Do kvalifikace ve střelbě z rychlopalné pistole vstoupí čtyřicetiletý Martin Podhráský, který startuje na svých třetích Hrách, ale poprvé od Londýna v roce 2012. Loni získal bronz na Evropských hrách ve Vratislavi a letos v květnu vyhrál Světový pohár v Baku. V posledních týdnech před olympiádou ale měl lepší mušku o 16 let mladší Matěj Rampula.

V další fázi soutěže už jsou plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner, kteří pod Eiffelovou věží vstoupí do vyřazovací části a utkají se s Nizozemci Stefanem Boermansem a Yorickem de Grootem. Čeští reprezentanti v pátek podlehli Brazilcům Evandrovi s Arthurem a do osmifinále postoupili s bilancí dvou výher a jedné porážky ze druhé příčky. Boermans s de Grootem naopak ve skupině neztratili ani set.

Čeští mistři světa Nizozemce porazili čtyřikrát z pěti vzájemných zápasů, naposledy při červnovém triumfu na turnaji ve Starých Jablonkách.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Perušič se Schweinerem: Brazilci si zasloužili vyhrát. Ale je lepší si porážku vybrat ve skupině
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 02:50

Na trať cyklistického závodu žen s hromadným startem, která měří 158 kilometrů a je na ní devět stoupání včetně těch v závěru na Montmartru, se představí i česká závodnice Julia Kopecký. O vítězství bude usilovat mistryně světa Belgičanka Lotte Kopecky, které vzal naději na medaili v časovce pád na mokrém asfaltu. To další má poté v plánu na velodromu. Podobný cíl má ale Američanka Chloé Dygertová, která také při časovce upadla, ale ještě zachránila alespoň bronz. 

Plavání a stolní tenis bez Čechů

V plaveckém bazénu sklízely zatím největší úspěchy australská a americká výprava, na nejdelších mužských tratích však v poslední době dominuje Ir Daniel Wiffen a bylo by velkým překvapením, kdyby na patnáctistovce nezopakoval triumf z 800 metrů. Na světovém šampionátu v Dauhá se mu to povedlo a letos je o více než šest sekund rychlejší než nejbližší pronásledovatelé.

Stolnímu tenisu vládne Čína od roku 1988, kdy se dostal do programu olympijských her, a jen pět z 37 zlatých medailí pustila do jiné země. Tu šestou může ukořistit dvaadvacetiletý Švéd Truls Möregaardh, který už ve druhém kole vyřadil světovou jedničku. Ve finále bude jeho soupeřem další Číňan Fan Čen-tung, jemuž by rád oplatil prohru z finále mistrovství světa v roce 2021.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články