Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Zeidler a Florijnová se konečně dočkali i olympijského zlata

Několinásobní mistři světa ve skifu Němec Oliver Zeidler a Nizozemka Karolien Florijnová poprvé dosáhli na nejvyšší stupínek i pod pěti kruhy. Závod ženských osmiveslic ovládly suverénně Rumunky, v mužích se radovala posádka Velké Británie.

Osmadvacetiletý Zeidler ovládl poslední tři světové šampionáty a byl hlavním favoritem i před třemi lety v Tokiu. Olympijský závod ale tehdy v náročných podmínkách nezvládl a nepostoupil ani do finále A. Tentokrát nezaváhal a na dvoukilometrové trati suverénně vládl.

Pro Německo získal Zeidler první olympijskou medaili v mužském skifu od Sydney 2000, kdy byl třetí Marcel Hacker. Zlatem navázal na legendu Thomase Langeho, jenž triumfoval v Soulu 1988 a Barceloně 1992, kde zvítězil před Václavem Chalupou.

"Kvůli tomuhle jsem poslední tři roky tolik dřel. Je za tím hodně potu a slz. Mít zlatou medaili v ruce je neuvěřitelně prima pocit," řekl v televizním rozhovoru Zeidler, který až v roce 2017 dal veslování přednost před plaveckou kariérou.

Skifaři veslařský program her ve Vaires-sur-Marne nečekaně uzavřeli. Jejich závod musel být o více než hodinu přeložen, neboť Jevhenij Zalaty startující pod hlavičkou neutrálních sportovců nestihl kvůli dopravním komplikacím přijet do areálu včas. Běloruský veslař pak senzačně získal stříbrnou medaili, když dokázal ve finiši předstihnout Nizozemce Simona van Dorpa.

Podobně suverénně jako Zeidler kralovala skifařkám i šestadvacetiletá Florijnová, která před třemi lety v Tokiu startovala na čtyřce bez kormidelnice a získala stříbrnou medaili. Následně přesedla na skif, ovládla dvě mistrovství světa a v Paříži překazila obhajobu triumfu Novozélanďance Emmě Twiggové. Sedmatřicetiletá držitelka sedmi skifařských medailí z mistrovství světa se musela spokojit s druhým místem.

"Emma mě tlačila až do posledních metrů. Je pro mě velkou inspirací. Patří k nejlepším veslařkám na světě," uvedla Florijnová, která vyhrála o téměř dvě sekundy. "Strašně moc jsem to zlato chtěla. Vyhrát na skifu mezi světovou elitou pro mě znamená hrozně moc."

Závod ženských osmiveslic ovládly reprezentantky Rumunska, které se až na kormidelnici Victorii Petreanuovou v Paříži představily i v menších posádkách. Až na osmě se ale dočkaly zlata. Například úřadující mistryně světa a olympijské vítězky z Tokia na dvojskifu Ancuta Bodnarová a Simona Radisová překvapivě prohrály s Lucy Spoorsovou a Brooke Francisovou z Nového Zélandu. Na osmě Rumunky navázaly na triumfy z posledních dvou MS.

I mezi muži vyhráli závod osmiveslic světoví šampioni z let 2022 a 2023 Britové.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články