Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Alcaraz převálcoval Augera-Aliassima a zahraje si o zlato s Djokovičem, Šwiateková získala bronz

Ve finále olympijského turnaje v mužské dvouhře se utkají Carlos Alcaraz ze Španělska a Srb Novak Djokovič. Alcaraz, úřadující vítěz Roland Garros a Wimbledonu, v semifinále deklasoval Kanaďana Félixe Augera-Aliassima 6:1, 6:1. Turnajová jednička Djokovič zdolal Itala Lorenza Musettiho 6:4, 6:2. V ženském pavouku v singlu už je jasno o majitelce bronzové medaile. Stala se jí světová jednička Polka Iga Šwiateková, která jednoznačně porazila Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou 6:2, 6:1.

Emoce Carlose Alcaraze v semifinále olympijských her
zdroj: REUTERS autor: Violeta Santos Moura

Druhý nasazený Alcaraz má jistotu medaile při premiérovém startu pod pěti kruhy. V jednadvaceti letech se zároveň stal druhým nejmladším finalistou olympijského turnaje v historii. Mladší byl jen v St. Louis 1904 domácí Robert LeRoy.

Rodák z Murcie nepřišel v Paříži ani v pátém utkání o set a zaznamenal dvanácté vítězství v řadě, před startem na olympijských hrách triumfoval také ve Wimbledonu. Nasazené třináctce Augeru-Aliassimovi sebral pětkrát servis, sám mu nenabídl ani jeden brejkbol.

Djokovič zdolal Musettiho stejně jako v semifinále letošního Wimbledonu. S Alcarazem se držitel rekordních 24 grandslamových titulů utká znovu po třech týdnech, v červenci zvítězil ve wimbledonském finále španělský tenista.

Sedmatřicetiletý Srb se stal nejstarším finalistou olympijské dvouhry a živí dál šanci na první olympijské zlato. Už teď si vylepšil pod pěti kruhy singlové maximum. Nejlépe byl v roce 2008 v Pekingu třetí.

Auger-Aliassime uspěl o pár hodin později ve smíšené čtyřhře. S krajankou Gabrielou Dabrowskou porazili v zápase o 3. místo nizozemský pár Wesley Koolhof, Demi Schuursová 6:3, 7:6 a vybojovali bronz.

Šwiateková si spravila chuť po vyřazení v semifinále

Šwiateková, která v semifinále nečekaně prohrála s Číňankou Čeng Čchin-wen, zvládla utkání o premiérový bronz za 61 minut. Přestože v prvním setu prohrávala se čtvrtfinálovou přemožitelkou Barbory Krejčíkové 1:2, získala jedenáct z dvanácti zbývajících her a zvítězila. Olympijskou medaili vybojovala jako první polská tenistka v historii.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra – semifinále:
Alcaraz (2-Šp.) – Auger-Aliassime (13-Kan.) 6:1, 6:1.
Čtyřhra  semifinále:
Ebden, Peers (Austr.) – Fritz, Paul (3-USA) 7:5, 6:2. 

Ženy:
O 3. místo:

Šwiateková (1-Pol.) – Schmiedlová (SR) 6:2, 6:1.
Čtyřhra – semifinále:
Erraniová, Paoliniová (3-It.) – Muchová, Nosková (ČR) 6:3, 6:2, Šnajderová, M. Andrejevová (AIN) – Sorribesová, Bucsaová (8-Šp.) 6:1, 6:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články