Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

První várka českých olympioniků je v Praze

Praha - Z Londýna se z XXX. olympijských her vrací české sportovní výpravy. Na letiště v Praze-Kbelích jako první dosedl stroj, který mimo jiné přivezl Daniela Havla, Lukáše Trefila, Josefa Dostála a Jana Štěrbu z bronzového čtyřkajaku či tým českých basketbalistek. Třetí posádka londýnského závodu čtyřkajaků bezprostředně po příletu přiznala, že večer ji čeká další fáze oslav ve vodácké krčmě u Sváry. Štěrba přitom kvůli obvinění z dopingu v Londýně málem nestartoval. Přílet zlatých medailistů, oštěpařky Špotákové, pětibojaře Svobody a cyklisty Kulhavého, se očekává kolem půl deváté večer. Za zvuků hymny česká vlajka v olympijském areálu stoupala celkem čtyřikrát.

Členové bronzového čtyřkajaku
zdroj: ČTK/AP autor: Vít Šimánek

Do vlasti se vrátil také stříbrný slalomář Vavřinec Hradilek, jenž už se v Česku na otočku objevil, ale do Londýna se vrátil na slavnostní zakončení. Kromě nich přiletěl třeba vlajkonoš z úvodního ceremoniálu Petr Koukal.

"Celá olympiáda byl jeden ohromný zážitek, naše výprava dosáhla pronikavých výsledků," prohlásil Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru. "Stát nyní musí zvážit, k čemu sport je – k propagaci republiky a propagaci a rozvoji sportu, přitáhne to lidi ke sportování. Tato olympiáda a vystupování českých sportovců v tomto směru hodně napověděly," podotkl Jirásek k penězům, které by v budoucnu měl stát do sportu investovat.

Sportovci si olympiádu užívali plnými doušky

Na zisku medailí se podílelo celkem osm sportů. Členové bronzového čtyřkajaku třeba již v září začnou s dalším tréninkem. "Měli jsme tři dny na to si to užít - Český olympijský dům byl zážitek, každý den jsme se tam vraceli," prohlásil jeden z kajakářů. Posléze poděkovali fanouškům za "úžasnou atmosféru". 

Jejich oslavy probíhaly v klubech a barech. Po závodě se sestěhovali do olympijské vesnice, kde bylo nesrovnatelně lepší ubytování. "Dost jsme si to poté užívali. Naživo jsem mohl potkat sportovce, které jsem předtím viděl jen v televizi," řekl Dostál.

Medaile prý nikdo neztratil - na akce si je totiž raději nebrali. Získali také speciální edici holínek, které ovšem nesmějí použít do vody. Ze závěrečného ceremoniálu si užili koncert Spice Girls v původní sestavě. 

Členové čtyřkajaku už jsou v ČR
zdroj: ČT24

Velkým zážitkem byla pro kajakáře i účast na party předního světového výrobce brýlí a oblečení. "Dorazil i jamajský tým, a když přišli, tak všichni okamžitě ztichli," popsal Havel setkání s největší hvězdou olympijských her Usainem Boltem. "Olympiáda pro nás byl poslední závod sezony. Na vodu se dostaneme až tak za měsíc a začneme podzimní přípravu. Na singlech. Na čtyřkajak se dostaneme až na jaře, někdy v dubnu," uvedl Štěrba.

Ten přitom do poslední chvíle nevěděl, jestli se o medaili v Londýně bude moci poprat. O to je cennější. "Ta medaile, přesto, že je bronzová, je pro mě vítězství - a jsem strašně rád, že jsme tu medaili získali," konstatoval. Štěrba měl v květnu pozitivní dopingový test - přesto, že odhalená látka nebyla na seznamu zakázaných, verdikt zněl jasně: půlroční distanc. Kajakář se ale rozhodl bojovat a po sérii odvolání uspěl.

Bronzoví kajakáři se chtějí pokusit navázat na svůj úspěch za čtyři roky v Riu de Janeiro. "Chtěl bych vydržet do Ria. Nakoplo mě to, když jsem viděl, jak jim na konci (slavnostního zakončení) předávají štafetový kolík," přiznal Štěrba, v 31 letech nestarší člen posádky.

Český tým se vrací na etapy

Z Londýna bylo zapotřebí dostat 133 sportovců a spoustu trenérů, lékařů, sparingpartnerů, fyzioterapeutů či funkcionářů. Část sportovců už je proto v Česku delší dobu. Ani v jednom pondělním letadle nebudou zlatá veslařka Mirka Knapková, stříbrný veslař Ondřej Synek, tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká nebo bronzová střelkyně Adéla Sýkorová. Ti se vrátili už dřív, píše server iDNES.cz.

Včera ukončená londýnská olympiáda byla v samostatné historii Česka druhou nejúspěšnější, reprezentanti dohromady vybojovali 10 cenných kovů – čtyři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile. Lépe tuzemský sport dopadl pouze v americké Atlantě, kde v roce 1996 získal o jeden bronz více.

Zdroj
ČT24, ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články