Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kajakář Hradilek vyjel fantastickou jízdou stříbro

Londýn - Vavřinec Hradilek předvedl na olympijském kanálu velice rychlou a čistou jízdu bez penalizací. Jako třetí jezdec v pořadí se po dojezdu v čase 94:78 zařadil se sedmivteřinovým náskokem na první místo a musel čekat na to, jak trať projedou jeho soupeři. První kajakář, který dokázal Hradilka překonat, byl Ital Molmenti. Zbývali však ještě dva závodníci. Polák Polaczyk měl pomalý spodní úsek, dojel za Hradilkem, který tím získal jistotu medaile. Poslední závodník, Slovinec Kauzer, chyboval hned na první brance, ve střední části se málem převrátil a bylo jasné, že český reprezentant získal první medaili pro Českou republiku.

Hradilek, Molmenti a Aigner
zdroj: isifa/Gettyimages autor: Phil Walter

"Je to super, splnil jsem si sen," radoval se Hradilek. Ve finále se představil jako třetí, neboť v semifinále obsadil osmé místo. Svou druhou dnešní jízdu ale zvládl mnohem lépe, vyvaroval se penalizace za dotek branky a po dojezdu se usadil v čele průběžného pořadí s náskokem více než sedmi sekund na Etienna Dailleho z Francie. Jeho čas byl rychlejší než výkon vítěze semifinále Slovince Petera Kauzera.

Vavřinec Hradilek:

Všichni mi v cíli říkali, že to je zlato, ale já jsem tušil, že mě někdo zajede.

Soupeři poté Hradilka atakovali, v polovině tratě byli rychlejší Němec Hannes Aigner i Samuel Hernanz ze Španělska, ale do cíle svůj malý náskok nedokázali udržet. Hradilka překonal až Molmenti. Trojnásobný evropský šampion a mistr světa z roku 2010 byl o 1,35 sekundy rychlejší a nadělil si olympijské zlato k dnešním 28. narozeninám.

Daniele Molmenti:

Viděl jsem, že (Hradilek) zajel opravdu dobře, ale taky jsem si všiml, že udělal nějaké chyby. Věděl jsem, že pokud je neudělám, tak můžu jet rychleji. Tak jsem to tak udělal. Věděl jsem, že pokud neudělám žádnou chybu, tak bude těžké mě porazit. Od Pekingu jsem se zlepšil technicky i psychicky. Jsem silnější.

Nikdo další se před českého reprezentanta nedostal, tlak neunesli Polák Mateusz Polaczyk ani současná jednička světového žebříčku Kauzer, jenž startoval jako poslední. Hradilek se po titulu vicemistra světa z roku 2010 mohl radovat z další stříbrné medaile, kterou získal přesně dvacet let po triumfu kanoisty Lukáše Pollerta na olympiádě v Barceloně. Doufal, že by mohl vyhrát. "Ale vůbec jsem nebyl zklamaný, když Molmenti přijel a ukázal zase ty svoje svaly," prohlásil Hradilek. Čekání v cíli prý neprožíval nijak nervózně.

Vavřinec Hradilek:

Já si to nepamatuju. Chvíli mi tam asi hrkly slzy, že to byl takový moment. Ale když to na mě přišlo, nebylo to tak hrozný, docela jsem si to užíval. Možná mi to dojde teprve.

Hradilkův trenér Říha dnes se svým svěřencem prožíval drama, nervy i euforii. V semifinále se po Hradilkově chybě bál o postup do finále. "Byla tam na deváté brance velká chyba, šťouch a časová ztráta, nebylo to ono. I v osmnáctce nejel ideálně," všiml si Říha. Dokonce se chvíli nervoval, jestli Hradilek vůbec postoupí. "Těžko jsem to rozdýchával. Ale ve finále jel výborně a klaplo to," radoval se.

Hradilkova stříbrná medaile ve čtvrtém dni olympijských her je zároveň prvním kovem pro Českou republiku. Sám to ale příliš vážně nebere.

Já to tak nevnímal. Věděl jsem, že se moc nedaří, ale že budu první Čech s medailí, to jsem si nepřipouštěl. Možná bych ale mohl být někde na titulní stránce, ne?

Poslední byl na trati favorizovaný Slovinec Peter Kauzer, který ale hned na začátku jízdy trefil jednu z branek a chyba se s ním vezla až do konce. Ještě než dojel do cíle, vzal si Hradilek českou vlajku. Jeho parťák v deblkanoi Stanislav Ježek křičel z tribuny a mával rovněž vlajkou. Vyzval všechny medailisty, aby dopádlovali k němu a fotili se.

Kanoistika - vodní slalom:

Muži, K1: 1. Molmenti (It.) 93,43 (0 trest. sekund), 2. Hradilek (ČR) -1,35 (0), 3. Aigner (Něm.) -1,49 (0), 4. Polaczyk (Pol.) -2,71 (0), 5. Hernanz (Šp.) -3,52 (0), 6. Kauzer (Slovin.) -7,58 (6), 7. Daille (Fr.) -8,44 (2), 8. Oblinger (Rak.) -10,85 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články