Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Zuzana Hejnová si doběhla pro bronz

Londýn – Skvělým časem 53,38 si česká překážkářka Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů překážek doběhla pro bronzovou medaili. Pětadvacetiletá rodačka z Liberce si tak dokonale vynahradila zklamání ze čtvrtého místa na červnovém mistrovství Evropy v Helsinkách. Druhá česká atletka ve finálovém běhu, Denisa Rosolová, obsadila 7. místo. Olympijskou vítězkou je Anťuchová z Ruska.

Zuzana Hejnová slaví olympijský bronz
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Už několik let platí česká atletka za adeptku na cenný kov z velké soutěže, ale nikdy se jí finále nepovedlo a medaile jí unikala. "Věřila jsem si, že ji získat můžu. Bojovala sem až do konce, neměla jsem tam už vůbec žádné síly," řekla po doběhu.

Česká překážkážka si už před závodem říkala, že její smůla se musí někdy zlomit. "Že to není možné, že se mi pořád lepí smůla na paty, i když tomu dávám všechno. Je dobře, že jsem tam prohrála. Nic bych na sobě jinak nezměnila a tu medaili bych tady neměla," prohlásila.

Hejnová: "Konečně! Strašně se mi ulevilo, hrozně jsem tu medaili chtěla."

Požádala o pomoc psychologa Alexandra Kubáčka, který ji naučil myslet pozitivně. Navštívila ho čtyřikrát a do Londýna jí posílal e-maily. "Byla jsem silná, až jsem se nepoznávala. Šla jsem do závodu, že o nic nejde. Vůbec jsem neměla trému, cítila jsem se jinak než před těmi minulými finále," okomentovala svůj běh. 

Nechtěla se hlavně stresovat, potřebovala myslet pozitivně. "Nebylo to jen o tom, jak získat medaili. Radovala jsem se tady z každého okamžiku, myslela jsem pozitivně. Radovala jsem se z toho, že vlastně jsem na olympiádě. Radovala jsem se z každého dne, že se tady můžu proběhnout, to je samo o sobě super," dodala.

Hejnová měla obě soupeřky v drahách před sebou, ale jejich tempu nestačila. V cílové rovince svedla úspěšný souboj o bronz s Jamajčankou Kaliese Spencerovou, jež skončila stejně jako na posledních dvou MS čtvrtá. 

Vicemistryně Evropy Rosolová dosáhla času 55,27 a ve finále za sebou nechala alespoň Nigerijku Muziat Ajoke Odumosuovou. "Jsem sedmá na olympiádě, to je skvělý úspěch. Vždyť jsem změnila disciplínu až letos," uvedla. Nevyšel jí náběh na první překážku. "Tak snad se to do Ria naučím běhat," uvedla směrem k další olympiádě.

Závod vyhrála favorizovaná Ruska Natalja Anťuchová v letošním světovém maximu 52,70 o sedm setin před Američanku Lashindou Demusovou. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články