Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ondřej Synek získal stříbro. Česko má druhou medaili

Londýn - Český skifař Ondřej Synek skončil v dnešním závodě na 2 km na druhém místě a získal tak pro Českou republiku druhou medaili na OH. Vítězem se stal pětinásobný světový šampión Novozélanďan Mahé Drysdele, na kterého Synek ztratil 1,55 vteřiny. Český skifař tak obhájil stříbro z Pekingu. Bronz získal domácí Alan Campbell.

Synek do závodu vstupoval v pozici spolufavorita společně s Novozélanďanem Mahém Drysdalem. Oba závodníci startovali vedle sebe, Čech v šesté a Drysdale v páté, kam byli přesunuti kvůli špatným povětrnostním podmínkám.

Závod byl už od začátku velice vyrovnaný a na 500 metrech byl Synek na druhém místě s odstupem 0,2 sekundy na vedoucího Švéda Lassi Karonena. A v podobném trendu závod pokračoval i v dalších metrech, i když Švéda vystřídal na vedoucí pozici Drysdale. Na kilometru byl Synek opět druhý a na Novozélanďana měl ztrátu 0,1 sekundy.

Po kilometru se oba hlavní favorité oddělili od zbylých závodníků a vydali se vstříc vzájemnému souboji o zlatou medaili. Avšak Drysdale se začal Synkovi metr po metru vzdalovat a český skifař začínal ztrácet. Na 1,5 kilometru už měl novozélandský závodník náskok přibližně vteřinu a půl a ten si také udržoval.

Na Synkovi bylo zřetelné, že se s náskokem snaží něco udělat, ale Drysdale si již vedení pohlídal a s bezpečným náskokem 1,55 vteřiny získal svoje první olympijské zlato. Český skifař tak obhájil pozici z Pekingu, kde rovněž skončil na druhém místě. Na třetím místě skončil domácí Alan Campbell.

Novozélanďan Drysdale tak na trůnu olympijského šampiona střídá Nora Tufteho, který se v Londýně nedostal ani do finále, když vypadl v semifinále.

"Jsem samozřejmě šťastnej za medaili, ale chtěl jsem vyhrát," prohlásil Synek. Drysdale však podle jeho slov byl lepší. "Neměl jsem na to, poslední pětistovku mi to došlo a byl jsem rád, že jsem dojel," uvedl.

"Spoléhal jsem na to, že ho dojedu, bylo tam půl lodě. Poslední pětistovku jsem za to chtěl vzít, ale už jsem na to neměl. Nebylo to jako vždycky, kdy mám v závěru zrychlení, asi jsem neměl svůj den," řekl Synek. Síly však viditelně docházely i Novozélanďanovi. "No, jenže to už byl konec," hlesl český skifař.

Prozradil ale, že v cíli převážila radost nad zklamáním. "Když jsem dojel do cíle, tak jsem byl šťastný. Ano, soustředil jsem na to čtyři roky a chtěl jsem vyhrát a bylo to blízko, možná blíž než v Pekingu, ale..."

Londýnské stříbro je pro Synka již osmou medaili z olympijských her a mistrovství světa, světový šampionát vyhrál v roce 2010. Ve finále jel pojedenácté za sebou na vrcholné akci. Přesto třiatřicetiletý Drysdale zkušenosti využil víc. "Někdo sbírá zlato, někdo stříbro," připomněl Synek pět Novozélanďanových titulů mistra světa v posledních šesti letech.

Po vyhlášení na stupních vítězů šel poděkovat do hlediště, kde seděla jeho maminka i kamarádi. "Byl jsem úplně nadšenej. Jak ti diváci řvou, to je něco nádhernýho," pochválil několik desítek tisíc nadšených fanoušků.

Jak Synek přiznal, před závodem byl nervózní. "Je totiž neuvěřitelně výjimečná, čtrnáct dní jsem z toho úplně na nervy, i když to tak nevypadá a tvrdil jsem, že jsem v pohodě," přiznal Synek. "Je to hrozně těžké připravit se na závod, který je jednou za čtyři roky," dodal.

Český závodník vyhrál v Londýně všechny předchozí jízdy, Drysdale ale vytáhl trumfy až v posledním závodu. "Je to starý lišák, hrál divadlo," všiml si trenér Milan Doleček. "Dneska Ondra nemohl vyhrát, byl lepší," uznal po závodu i kouč.

"Vypadá to, že ještě budu muset vydržet do další olympiády. Tedy jestli mě Ondra bude chtít," prohlásil Doleček. "Jo jo, nějaký pátek se mnou ještě budeš muset vydržet," odvětil Synek. "Ještě se o to zlato pokusím, možná dvakrát," řekl český skifař.

I stříbrný olympijský medailista z Barcelony 1992 na skifu Václav Chalupa uznal, že finálový závod byl sólem pro Drysdalea. "Dneska na něj Ondra neměl. Bylo vidět, že Drysdale to má v hlavě naprogramovaný. Jeho druhý nástup byl tak suverénní, že na to Ondra nereagoval. Bylo vidět, že toho má dost a už na to nebyla síla," uvedl Chalupa.

Veslování:

Muži

Skif: 1. Drysdale (N. Zél.) 6:57,82, 2. Synek (ČR) 6:59,37, 3. Campbell (Brit.) 7:03,28, 4. Karonen (Švéd.) 7:04,04, 5. Alexandrov (Ázerb.) 7:09,42, 6. Hacker (Něm.) 7:10,21. 
   

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články