Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Šonka vyřadil Kopfsteina a zahájil sezonu bronzem v Abú Zabí

Loňská sezona je minulostí, v hlavním městě Spojených arabských emirátů začala nová. Úřadující vicemistr světa Martin Šonka odstartoval třetím místem. V souboji o postup mezi nejlepších osm těsně porazil Petra Kopfsteina a následně předčil i Francoise Le Vota z Francie. Ve Final Four se ovšem musel sklonit před Japoncem Jošihide Murojou a vítězným Američanem Michaelem Goulianem. 

Martin Šonka v Abú Zabí
zdroj: ČTK/PR

Bývalý pilot Vzdušných sil Armády ČR loni v Abú Zabí triumfoval, ale tentokrát měl od páteční kvalifikace problémy s nastavením motoru. "Museli jsme řešit technické problémy. Letadlo neletělo a nedokázali jsme přijít na to, proč. Navíc máme kvůli nové, povinné a mnohem těžší baterii velkou nadváhu, což je prostě značný handicap. S výkonem nejsme úplně spokojeni. Třetí místo je asi maximum, za které jsme rádi," prohlásil Šonka.

V historicky prvním vzájemném měření sil s Kopfteinem zvolil od úvodních metrů zcela odlišnou trasu a zpočátku ztrácel. Následně však převzal otěže a těsné vedení uhájil časem 0:54,461. Jeho reprezentační rival si připsal 0:54,928. K postupu jako tzv. lucky loser to nestačilo a celkově obsadil deváté místo. 

"Letěl jsem příliš konzervativně, nebylo to ono. Mně vyhovují spíše náročnější, techničtější tratě. Zdejší je strašně jednoduchá. Vzdálenosti mezi brankami jsou obrovské. Těším se proto do Caen, kde to bude o něčem jiném," hodnotil Kopfstein.

Právě "šťastnému poraženému" čelil Šonka ve čtvrtfinále, a přestože byl oproti úvodnímu letu pomalejší (0:54,825), Final Four jej neminulo. Le Vot neunesl tíhu okamžiku a vstupenku mezi elitní kvarteto přepustil českému soupeři.

Naprosto suverénní byl v obou kolech mistr světa z loňské sezony Muroja, ale v Abú Zabí se z dalšího cenného triumfu neradoval. Goulian totiž v závěrečném finále předvedl 0:53,695 a japonského favorita předčil o tři desetiny sekundy. Šonka zaostal za vítězem o více než vteřinu. Čtvrté místo obsadil další Američan Kirby Chambliss.

"Každé stupně vítězů jsou super. Startovní pole se znovu neskutečně vyrovnalo a rozdíly se smazávají. Jednoduchá a rychlá trať, jaká byla tady, tomu napomáhala. Dostat se na bednu bude stále těžší a těžší," dodal Šonka, kterého čeká další závod v dubnu v Cannes.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články