Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Šonka kraloval v Portu a poskočil do čela celkové klasifikace

Porto - Návrat leteckých závodů Red Bull Air Race do portugalského Porta, kde chyběly od roku 2009, přinesl českému pilotovi Martinu Šonkovi druhý triumf v sezoně. Petr Kopfstein, další český zástupce, skončil na Pyrenejském poloostrově ve 2. kole. O páté místo v hodnocení prestižního seriálu však nepřišel.  

Martin Šonka
zdroj: ČTK/DPA/ autor: Andreas Franke

Oba Češi v prvním kole vyřazovací části nezaváhali a bezpečně postoupili. Kopfstein vyřadil Nicolase Ivanoffa z Francie časem 1:07.886. Šonka (1:07.797) si poradil s dalším závodníkem ze země galského kohouta Francoisem Le Votem a konečnou stanici neznamenalo pro rodáka z Dvora Králové nad Labem ani 2. kolo.

Yoshihide Muroya z Japonska totiž obdržel vteřinovou penalizaci, což rozhodlo o postupu českého pilota. Kopfstein naopak nestačil na Kirbyho Chamblisse z USA. "Trať je strašně rychlá a hrozně málo technická, což mi upřímně nevyhovuje. V Portu je to opravdu jen o tom, jak komu letí letadlo, a letadlo Kirbyho patří k nejrychlejším. Dnes jsem na něj nestačil, ale přístě se ho rozhodně bát nebudu. S výsledkem jsem spokojen," hodnotil Kopfstein. 

Svého krajana ovšem "pomstil" Šonka ve Final Four. Sedmapadesátiletého Američana, který opanoval předchozí dva závody v Kazani a Budapešti, porazil nejlepším časem dne 1:07.229, a jelikož jej následně nedokázali překonat Pete McLeod z Kanady ani Australan Matt Hall, oslavil bývalý bojový pilot Vzdušných sil AČR vítězství.

"Mám ohromnou radost. Je to neskutečný výsledek v nejdůležitější době před koncem sezony. Po kvalifikaci jsem trochu znejistěl, protože se mi nepodařilo zaletět to, co jsem chtěl, ale ve finále vyšlo vše skvěle," prohlásil Šonka. "Ještě je brzo se radovat. Stačí jeden pokažený závod a někdo mě může přeskočit. Nicméně, teď je čas oslavovat," dodal k posunu na první pozici v celkovém hodnocení. Druhý McLeod má o 4 body méně.

Příští závod je na programu 16. a 17. září v německém Lausitzringu, o měsíc později seriál Red Bull Air Race vyvrcholí v americkém Indianapolis.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články