Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V deštivé Kazani byl Kopfstein čtvrtý a drží se v první pětce, Šonka je třetí

Kazaň (Rusko) – Seriál leteckých závodů Red Bull Air Race pokračoval v ruské Kazani. Zatímco Martin Šonka neprošel z kvalifikace a skončil devátý na první nepostupové příčce, Petr Kopfstein se z nejlepší osmičky dostal až do final four, kde však vinou dvou trefených pilonů zaletěl až poslední čas. Čtvrtým místem si však upevnil pozici v první pětce celkového pořadí, Šonka je třetí se ztrátou jediného bodu na vedoucího Američana Kirbyho Chamblisse, který zopakoval triumf z Budapešti.

Red Bull Air Race
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Yegor Aleyev

Ruská Kazaň připravila letcům prestižního závodu nevlídné počasí a vydatný déšť znepříjemňoval už tak náročnou trať. V kvalifikaci doplatilo mnoho závodníků na nečistý průlet, kdy docházelo k častému trefování vzdušných pilonů.

Martin Šonka byl v kvalifikačním kole pomalejší než Francouz Francois Le Vot o pouhých 158 tisícin sekundy, a přestože měl nadějný čas pro pozici tzv. "lucky losera", zaostal za postupovou osmičkou na devátém místě.

Petr Kopfstein svůj duel proti Slovincovi Peteru Podlusenkovi vyhrál a v postupové osmičce si poradil i se Španělem Juanem Velardem, kterého porazil téměř o sekundu. Ve final four se však českému letci nedařilo, dva trefené pilony znamenaly šest trestných sekund a ztrátu nadějí na medailové umístění.

Konečná čtvrtá příčka však podpořila Kopfsteinovu pozici v elitní pětce celkového pořadí. Šonka se díky zisku dvou bodů drží čela a na vedoucího Chamblisse, který v Kazani triumfoval podobně jako v posledním závodě v Budapešti, ztrácí bod. Japonec Jošihide Muroya má stejně jako Šonka 39 bodů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články