Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sezona bratrů Podmolů? Společný double backflip, Liborův bronz z MS i pády na hlavu

Má za sebou další adrenalinovou sezonu. Freestyle motokrosař Libor Podmol si zajistil bronz v celkovém pořadí mistrovství světa a získal už devátý cenný kov ze světového šampionátu, čímž se nemůže pochlubit žádný jezdec. V seriálu si zazávodil i jeho bratr Filip. "Je to pro mě super, z freestyle motokrosu jsme si udělali family bussines," usmívá se Libor Podmol.

Freestyle motokrosař Libor Podmol
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

V čínském Šen-Čenu zakončili Podmolové letošní seriál mistrovství světa, v obou závodech postoupili z kvalifikace do nejlepší šestky. V celkovém pořadí starší Libor získal bronz, Filip skončil jedenáctý.

"Začínám si zvykat na to, že jsme v seriálu spolu. Stresující byly první závody na mistrovství světa. Lítal jsem tam zleva doprava a byl mnohem nervóznější než Filip. Ostatní jezdci mně říkali: Libore, uklidni se. Za chvíli jedeš i ty. Bratr už jezdí víc v klidu a nepadá. I když předposlední závod v Číně s sebou pleštil slušně," smál se čtyřiatřicetiletý Libor.

Obavy o svého o dvanáct let mladšího bratra už tolik nemá. Filip svou jízdu vypiloval. "Změnil jsem přístup k tréninku. Začal jsem jezdit víc do molitanu a připravovat se na závody, abych byl víc v klidu a mohl to tam lousknout. Dřív jsem trik třeba neměl na sto procent natrénovaný. V areně to tam pak ale člověk musí poslat," povídá Filip Podmol. 

Společně si na letošních Gladiators Games v Praze skočili synchronizovaný double backflip. "Pro nás to bylo hlavně o tom ustát skok před našimi fanoušky, což se tak nějak povedlo. I když jsme s sebou trochu pleskli na rovince," ušklíbl se Libor.

"Poprvé je to vždy o nervy. Ať už jde o bodyvarialy (například přetočení ve vzduchu - pozn. red.) v jízdě na mistrovství světa, nebo doubleflip v Praze. Ale na druhou stranu pocit, když se člověku povede trik, který předtím neudělal, a tleská mu u toho dvacet tisíc lidí. Přál bych to každému," rozplýval se Libor.

"Při bodyvarialových tricích si nejste nikdy jistí. Může se tam blbě zatočit vítr a nepochytáte to tak, jak se mi stalo v Číně," připomněl Filip. V Šen-Čenu však pátým a šestým místem v obou finále zaznamenal jedny z nejlepších výsledků v kariéře vedle páté příčky v Polsku.

Ovšem i starší a zkušenější bratr se letos nevyhnul nebezpečnému pádu. "Je mi třicet čtyři let, ale předtím jsem se pořádně do hlavy nebouchl. Ještě k tomu se to stalo na našem festivalu Rock'N'Ride v Benešově. Foukal trochu vítr, chybička se vloudila. Aspoň jsem si to zažil," bral s odstupem pád s nadhledem.

"Pořád jsem se smál svým kamarádům, protože otřes mozku je u nás docela časté zranění. Tlemil jsem se, že si nepamatují, co bylo před pěti minutami, a desetkrát se ptají, kde jsou a co dělají. Už vím, jaké to je," usmíval se Libor Podmol.

Sezona byla v klidu, libuje si starší z bratrů

Ostravský rodák Libor Podmol přidal po dvouletém půstu minulý rok stříbro a letos bronz. "Ve všech závodech jsem se letos propracoval do finále. To je nejdůležitější, protože do finále vždy postupuje šest nejlepších z kvalifikace. Všechno fajn, dobrý, v klidu," pochvaloval si.

Během sezony se pořádně nacestoval a už se těší na odpočinek. "Posledních osm, devět víkendů bylo fakt náročných. Měli jsme svět v Číně, pak hned v Německu. Pak jsem letěl do Austrálie na X-Games. Potom Gladiator Games v Praze. Znovu do Číny a opravdu jsem si neoddechl. Pociťuju, jak moje tělo žádá nějaký relax. Už se nemůžu dočkat dovolené," sdělil.

Filip přílišný odpočinek neplánuje a hned se pustí do přípravy ve Španělsku. Starší z bratrů ale vyrazí na Srí Lanku. "Budu jíst ovoce a učit děti surfovat a meditovat. V hlavě mám i třetí knížku," prozradil bronzový freestylista, který nedávno vydal už druhou knihu, k níž si mohou čtenáři pouštět i videa o tricích, o nichž je v publikaci řeč. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články