Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Saúdská Arábie je krokem zpátky, bude to smutný Dakar, říká Klymčiw

Fenomén motoristických závodů, Rallye Dakar, se před lety z Afriky přesunul do Jižní Ameriky a nyní se stěhuje na další kontinent. Příští ročník se jede v Saúdské Arábii. Ondřeje Klymčiwa, jednoho z našich nejznámějších závodníků, tahle změna moc nepotěšila. "Je to všechno o penězích, zkrátka jen byznys," vysvětluje chlapík, který ve slavné soutěži na motorce sahal po místě v elitní desítce, ale také měl dva těžké pády a na arabský Dakar jede jako šéf svého týmu.

Ondřej Klymčiw
zdroj: ČTK/PR/KLYMČIW Racing

"Mně se nelíbí, že je to v Saúdské Arábii. Ale přesto tam náš tým pojede, protože máme nadějného závodníka – Skylera Howese, který vyhrál v Maroku. Bojkotovat to nebudeme," říká muž, který zná tuhle rallye moc dobře.

Vysvětluje, že závodníkovi je víceméně jedno, kde se pojede. "Ale záleží také, odkud jste. Já mám v týmu Gee Motzkina, který žije v New Yorku, má americké, ale i izraelské občanství, přitom se narodil v Bělorusku. Není věřící, ani to náboženství moc nemusí, ale je Izraelec, tak do Saúdské Arábie nemůže. Dostal varování od kamaráda, který je v Izraeli v Mosadu, ať tam nejezdí," vysvětluje Klymčiw.

"Doporučení, aby tam jeli, nemají ani kluci z Ameriky. Kdyby to bylo třeba v Dubaji, tak ještě, ale Saúdská Arábie – to prostě nejde," popisuje komplikace po přesunu závodu do téhle arabské země.

"Petr Vlček, který v mém týmu jel Dakar mockrát, je Čech, ale žije pětadvacet let v Americe a taky mi řekl, že nepojede, že je to pro něj krok zpátky. Tam ti lidi fandí, jsi utahanej, zmrzlej, ale podporují tě… Zatímco tady nic. Je to krok o čtyřicet let zpátky," popisuje Klymčiw, co mu řekl jeden z členů jeho týmu. "Taky přiznal, že se tam bojí. Je to koneckonců země, kde se za něco sekají ruce." A připoměl, že na saúdskoarabské amabasádě v Istanbulu také zavraždili novináře.

"Měli bychom i my, jako Evropa, dodržovat nějaká pravidla. Proč jim tam dávat vydělat, když dělají tohle. Kdyby si na to televize nekoupily práva, lidi by na to nekoukali, závodníci by se nepřihlásili...," vysvětluje muž, který je po posledním vážném zranění na Dakaru už téměř stoprocentně v pořádku, ale byl tak blízko smrti nebo invalidnímu vozíku, že stále ještě neví, jestli se někdy na start téhle rallye jako závodník postaví.

Vysvětluje, že, kdyby se slavná rallye vrátila do Afriky, byl by to podle jeho názoru taky krok zpátky. "Tam je to taky smutný. Nikdo vám nefandí, nepotkáte tam za celý den člověka. A když na někoho náhodou narazíte, tak si od něho nemůžete vzít jídlo ani vodu, protože by vám pak hrozily střevní problémy," popisuje důvody pro své tvrzení.

"To v Jižní Americe je to úplně jiné. Tam jsou u tratí desítky tisíc lidí, každý se pro vás přetrhne. Je jim jedno, jestli jste první nebo poslední – pro ně jste hrdina. Ať máte jakýkoliv problém, pomůžou vám. Tady se nikdo ani nepřijde podívat do depa. Bude to smutnej Dakar. Tratě tam připraví, závodit se tam bude, ale nebude to mít atmosféru," vysvětluje, ale zároveň hned dodává. "Ale Dakar je taková značka, že pořád mají přebytek přihlášek," říká s tím, že jak to s Dakarem v novém působišti přesně dopadne, bude možné hodnotit třeba za pět let.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články