Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Dakar se pojede covid necovid. Povinné očkování proti chřipce mě překvapilo, říká šéf Buggyry

Část Buggyry se už plně připravuje na slavnou Rallye Dakar, která se bude muset tentokrát vypořádat s koronavirovými opatřeními. Organizátor ASO se ale přesto závod rozhodl uspořádat i za cenu restrikcí. Ty zahrnují především důkladné testování, což šéf týmu Jan Kalivoda kvituje. "Je tam cíl, aby se to odjelo," říká. Podrobné zpravodajství z Rallye Dakar nabídne jako vždy ČT sport a web ctsport.cz.

zdroj: PR autor: Tatra Buggyra Racing Team

"Jako motorsport, tak i celosvětově se potýkáme s problémy některé věci realizovat, ale i vůbec žít," říká Kalivoda k šíření viru covid-19.

"Je to nová věc pro všechny a myslím, že se tomu nikdo nevyhne," dodává manažer Buggyry. Nejen na ni, ale i všechny další zúčastněné týmy dopadnou v blížícím se ročníku přísná pravidla.

"Jsem hrozně rád, že ASO se snaží Dakar zrealizovat, i když podmínky nejsou jednoduché. Je vidět, že se ASO inspiroval v Tour de France, stejná pravidla chtějí i na Dakaru. Je z toho cítit cíl, že chtějí, aby se ten závod odjel," pokračuje Kalivoda.

Je nám líto, video expirovalo.
Speciál

Jen za letošek absolvovaly týmy již několik testů, ten zásadní je však čeká až přímo před startem dakarské rallye.

"Budou to restrikce a omezení pro všechny, ale cíl, aby se to odjelo, tam je. Organizátor chce mít maximální jistotu, že se koronavirus na Dakar nedostane."

Hlavní test čeká jezdce, ale i doprovodné týmy 3. ledna. "Po finálním testu nás uzavřou do bubliny a tam se nikdo po celý závod nedostane. A nikdo se nedostane ani ven, jedině pokud by se někdo nakazil," zdůrazňuje Kalivoda.

Velký otazník se však vznáší nad tím, co se bude dít v případě, že někdo ze závodníků či členů doprovodného týmu pozitivní skutečně bude.

"Může tam být vracení peněz, když bude někdo nenahraditelný. Nebo doporučují, aby na to každý tým myslel a měl určitou náhradu," vysvětluje Kalivoda.

V případě manažera nebo mechaniků si takový postup představit dokáže. "Ale absolutně ne na pozici posádky," upozorňuje. 

V podmínkách je i povinné očkování proti chřipce. "O tom jsem se dozvěděl až v protokolu od organizátora, přestože jsme v poslední době v úzkém kontaktu. Překvapillo mě to."

Důvod je ale podle Kalivody jednoduchý. "Symptomy chřipky jsou dost podobné jako covid a oni chtějí předejít tomu, aby vyfiltrovali lidi, kteří budou ty symptomy covidu mít. Logický základ to má, byť se to zdá na první polhed nepříjemné."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články