Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kornfeil nezvládl závěr kvalifikace a dojel sedmnáctý, Abraham o tři místa hůř

Kvalifikace třídy Moto3 na okruhu Silverstone Gran Prix Velké Británie nabídla zajímavé rozuzlení kvůli počasí. V průběhu totiž začalo lehce pršet. Se správnou taktikou a z těžko čitelných podmínek vytěžil nejvíce Španěl Jorge Martín, který zvítězil. Naopak český jezdec Jakub Kornfeil dojel až na sedmnáctém místě. Do druhé poloviny kvalifikace kategorie MotoGP nepostoupil Karel Abraham a skončil dvacátý. Vyhrál Jorge Lorenzo.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Kornfeil přitom poslední dopolední trénink vyhrál. "Z kvalifikace jsem zklamaný. Po tak dobrém startu o víkendu je hřích to neproměnit v dobrou kvalifikaci. Vítězství ve třetím tréninku nám napovědělo, kde se můžeme pohybovat a na co tento víkend máme. Do kvalifikace byl cíl jasný  postavit se do prvních dvou řad. Podmínky byly hrozně zrádné," mrzelo českého jezdce. 

Kyjovský rodák protnul cílovou čáru posledního kola dřív než ostatní soupeři. Ti měli ještě čas na zlepšení. Po výjezdu z boxů na závěrečných šest minut kvalifikace byl Kornfeil na nadějné šesté pozici, nakonec ho ostatní sesunuli a tak odstartuje do závodu až ze šesté řady. 

"Snažil jsem se na trati zůstat co nejdýl, abych zajel co nejlepší kolo, než začne pršet. Vnímal jsem mraky nad okruhem a bylo mně jasné, že dřív nebo později to musí přijít. Zajel jsem šestý čas a pak začalo pršet. Na konci, když jsme opět vyjeli na osychající trať, nepodařilo se mně zlepšit, když jsem jel úplně sám. To bohužel rozhodlo kvalifikaci a jasně rozdalo karty s úkoly na závod," dodal sedmý muž celkového pořadí.

Nedařilo se ani týmovému kolegovi Kornfeila Italu Marco Bezzecchimu. Ten se sice v posledním kole držel za vítězným Martínem, ovšem po své chybě spadl a ve výsledkové listině se propadl na 11. místo.

Španěl Aron Canet zase po výjezdu z boxů na závěrečné minuty kvalifikace zvolil pneumatiky na mokrou trať, což byl špatný tah, protože trať osychala. Nebyl schopný se zlepšit a zajel do boxů. Nakonec obsadil až třináctou příčku.

Kvalifikaci MotoGP odkládal déšť, s podmínkami si poradil Lorenzo

Abraham skončil v kvalifikaci MotoGP dvacátý. Předčil tři soupeře. Španěl Tito Rabat nenastoupil kvůli zranění ze závěrečného tréninku, v němž v silném dešti havaroval. Podle informací týmu má pravou nohu zlomenou na několika místech.

Z prvního místa vyjede do závodu Jorge Lorenzo, avšak druhá část kvalifikace otestovala trpělivost jezdců. Byla kvůli podmínkám na trati o půl hodiny opožděna. K triumfu měl blízko i stájový kolega Lorenza z Ducati Andrea Dovizioso, nakonec s časem 2:10,155 triumfoval Lorenzo.

Kvalifikaci kategorie Moto2 vyhrál Ital Francesco Bagnaia před Australanem Remy Gardnerem a Álexem Márquezem. Vedoucí muž pořadí Bagnaia letos čtyřikrát vyhrál kvalifikaci a pak byl vždy první i v závodě.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Silverstonu:

Moto3: 1. Martín (Šp./Honda) 2:13,292, 2. Masiá (Šp./KTM) -0,001, 3. Dalla Porta (It./Honda) -0,021, ...17. Kornfeil (ČR/KTM) -0,891.

Moto2: 1. Bagnaia (It./Kalex) 2:08,153, 2. Gardner (Austr./Tech 3) -0,194, 3. Á. Márquez (Šp./Kalex) -0,258.

MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Ducati) 2:10,155, 2. Dovizioso (It./Ducati) -0,159, 3. Zarco (Fr./Yamaha) -0,284, ...20. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články