Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Kornfeil vybojoval bednu. Na Masarykově okruhu dojel na třetím místě

Po 11 letech je opět Brno v euforii, protože český motocyklový závodník vyskočil na stupně vítězů. Jakub Kornfeil dojel při Grand Prix na Masarykově okruhu v třídě Moto3 v bláznivém závodě plném zvratů na třetím místě. Zvítězil Ital Fabio Di Giannantonio, druhý dojel Španěl Aron Canet. Šestnáctiletý nováček Filip Salač skončil na 24. pozici.

Jakub Kornfeil se raduje ze 3. místa v Brně
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Naposledy v roce 2007 při Velké ceně České republiky stál domácí jezdec na stupních vítězů a byl to Lukáš Pešek. Nyní na něj navázal Kornfeil. "Třetí místo doma je mnohem víc než vítězství na jakékoliv jiné trati. Byl tu neskutečný zájem a kolotoč kolem mé osoby. Je naprosto neuvěřitelné, co se mi podařilo, je tady i celá moje rodina. Toto umístění bylo potřeba a jsem strašně rád, že jsem to dokázal. Nemám slov. Splněný sen, na který jsem čekal devět let," rozplýval se Kornfeil.

Jezdec stáje PrüstelGP vyhrál sobotní kvalifikaci a do závodu odstartoval z prvního místa na roštu. "Byl jsem unavený z toho tlaku a strašně nervózní. Spadlo to, když jsem vyjel z boxu a viděl tribuny, jak jásají. Začal jsem si to užívat. Na startu se mi chtělo pomalu brečet, dostal jsem strašně krásné vzkazy od šéfmechanika, od přítelkyně. Bylo to emotivní," popsal Kornfeil svůj premiérový start z pole position.

Krátce po startu ujel soupeřům až na zhruba 7 desetin sekundy rozdílu, ovšem ve čtvrtém kole se vše sjelo a rodák z Kyjova klesl na 4. místo. "Když jsme odstartovali, bojoval jsem s motorkou. První kolo jsem jel strašně rychle, ale viděl jsem, že se kluci řítí a dojedou mě. Nemyslel jsem si, že tam budou tak strašné boje a lokty, každý chtěl jet vepředu. Jednou to tahal Canet, pak Giannantonio a já se propadl na osmé místo," řekl kyjovský rodák.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil dojel v závodě MS Brně třetí

Postupně se ale začal prokousávat opět nahoru. "Řekl jsem si: Dost! Je třeba zase makat, a od osmého kola do konce jsem za to vzal a dostal se dopředu. Tam jsem se cítil mnohem líp, poslední tři kola jsem se snažil pole i táhnout, aby si to lidi užili a já taky, protože když jste třetí, je strašně jednoduché to ztratit, vmžiku jste klidně pátý," prohlásil Kornfeil. 

V závodě docházelo k několika zvratům a až v posledním kole přišel český jezdec o šanci na vítězství, když se před něj vklínili Di Giannantonio a druhý Canet. "Poslední kolo mě štve, protože DiGia jel neuvěřitelně a Aron mě neměl předjet při nájezdu na céčko, ale co se dá dělat, takové jsou závody a to je boj. Teď vyhráli oni, příště to může být naopak," sdělil český jezdec.

Pětadvacetiletý Kornfeil si polepšil v celkové klasifikaci ziskem šestnácti bodů na šesté místo. Brněnský bronz přidal ke třetímu místu z Velké ceny Valencie z roku 2015, lépe dojel jen ve stejném roce v Silverstonu a předloni byl rovněž druhý v Sepangu. 

Di Giannantonio je po vítězství na třetím místě průběžné klasifikace. "Závod byl hodně těžký a vyrovnaný. V posledním kole jsem se prostě snažil zabrat za plyn, co to šlo, a tlačit. Jel jsem přes limit. Bylo to, že buď vyhraju, nebo upadnu," řekl vítězný Ital.

Oliveira v závěru závodu Moto2 uzmul vítězství

V následujícím závodě třídy Moto2 slavil Portugalec Miguel Oliveira, který v dramatické koncovce předčil Itala Luca Mariniho a jeho krajana Francesca Bagnaiu. Právě před třetího muže brněnského závodu se Oliveira dostal o dva body na čelo celkové klasifikace.

Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:

Moto3: 1. Di Giannantonio (It./Honda) 39:09,124, 2. Canet (Šp./Honda) -0,112, 3. Kornfeil (ČR/KTM) -0,339, 4. Bastianini (It./Honda) -0,560, 5. Rodrigo (Arg./KTM) -0,771, 6. Bezzecchi (It./KTM) -0,896, ...24. Salač (ČR/KTM) -41,511.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. Bezzecchi 133, 2. Martín (Šp./Honda) 130, 3. Di Giannantonio 116, 4. Canet 112, 5. Bastianini 97, 6. Kornfeil 77.

Moto2: 1. Oliveira (Portug./KTM) 39:22,324, 2. Marini -0,070, 3. Bagnaia -0,525, 4. Baldassarri (všichni It./Kalex) -0,745, 5. Vierge (Šp./Kalex) -3,362, 6. Binder (JAR/KTM) -3,643.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. Oliveira 166, 2. Bagnaia 164, 3. Á. Márquez (Šp./Kalex) 113, 4. Baldassarri 106, 5. Binder 101, 6. Mir (Šp./Kalex) 95.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články