Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Královskou třídu v Brně ovládl s přehledem Dovizioso. Abraham byl osmnáctý

Velký den pro Ducati. Jezdci této stáje si rozdělili první dvě místa při Velké ceně České republiky v kubatuře MotoGP. Andrea Dovizioso zvítězil, druhý dojel Jorge Lorenzo, který za sebou nechal lídra šampionátu Marca Márqueze. Valentino Rossi obsadil čtvrté místo. Český závodník Karel Abraham skončil bez bodu osmnáctý. 

Andrea Dovizioso slaví v Brně vítězství
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Dovizioso ukončil čekání na vítězství v letošním ročníku MotoGP, které trvalo osm závodů. Naposledy vyhrál úvodní Grand Prix v Kataru. V závěru brněnského závodu si získal odstup od týmového kolegy Lorenza a vyhnul se bojům za sebou.

"Jsem strašně šťastný. Byl to perfektní víkend už od prvního tréninku. Skvělá byla i kvalifikace. Když odstartujete z prvního místa, můžete si hlídat taktiku ohledně pneumatik. Měli jsme perfektní strategii. V první polovině závodu jsem si vyčkal na soupeře, v tomto případě na Valentina Rossiho. Posledních pět kol ale nebylo lehkých, gumy se zhoršovaly," pochvaloval si Dovizioso, jenž v Brně poprvé vyhrál. 

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham: koho jsme porazit měli, toho jsme porazili

Lorenzo se totiž přetahoval s Márquezem o druhé místo. V posledním kole nakonec slavil závodník Ducati, který lídra šampionátu v těsném souboji předjel. Závodník Hondy oslavil v Brně jubilejní 100. Grand Prix v kariéře třetím místem.

Abraham vyjel do závodu z 23. místa, obsadil 18. pozici, když za sebou nechal Francouze Sylvaina Guintoliho a Belgičana Xaviera Simeona. "Byli jsme 41 vteřin za prvním, což není až taková tragédie. Ale ještě tam několik lidí popadalo, spokojený nejsem. Je ale úspěch, že jsme s motorkou zvládli dojet a jeli jsme relativně kvalitní a hlavně stabilní časy. Neporazili jsme sice moc lidí, ale ti, kteří měli být za mnou, za mnou skutečně byli. Jen škoda, že jsem se neudržel sedmnáctého Nakagamiho," hodnotil svůj výsledek jezdec týmu Ángel Nieto.

Brněnskému závodníkovi nepomohla ani situace z úvodního kola, kdy po srážce upadli tři jezdci. Jeden z favoritů Maverick Viňales a Stefan Bradl byli nucení odstoupit. Bradley Smith nabral ztrátu a nebyl klasifikován. "Na začátku jsem měl dobrý start, ale přimíchal jsem se do té kolize. Předjelo mě dalších pět jezdců. Tam se to také trochu podělalo," ulevil si Abraham.

Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:

MotoGP: 1. Dovizioso (It./Ducati) 41:07,728, 2. Lorenzo (Šp./Ducati) -0,178, 3. M. Márquez (Šp./Honda) -0,368, 4. Rossi (It./Yamaha) -2,902, 5. Crutchlow (Brit./Honda) -2,958, 6. Petrucci (It./Ducati) -3,768, ...18. Abraham (ČR/Ducati) -41,172.

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů): 1. M. Márquez 181, 2. Rossi 132, 3. Dovizioso 113, 4. M. Viňales (Šp./Yamaha) 109, 5. Lorenzo 105, 6. Zarco (Fr./Yamaha) 97, ...23. Abraham 4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články