Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Vitásek by se rád vrátil do Rigy. Znamenalo by to totiž, že se probojoval do konečné nominace na MS

Ondřej Vitásek před koncem minulého roku opustil Rigu, když předčasně ukončil angažmá v místním Dinamu, teď by se do lotyšské metropole rád vrátil. Znamenalo by to totiž, že se prosadil do nominace české reprezentace na mistrovství světa. Právě v Rize se od 21. května uskuteční vrcholná akce sezony.

"Riga je podle mého taková menší Praha. Na začátku sezony už se na vše připravovali a těší se na šampionát," řekl Vitásek. "Kdybych se dostal do nominace, mohl bych klukům dělat průvodce," pousmál se třicetiletý bek Liberce, jenž si ale zároveň dobře uvědomuje, že s ohledem na bezpečnostní opatření při turnaji budou všechny týmy fungovat v "bublině" a volný čas budou trávit jen na hotelu. "Kdyby ale bylo cokoliv potřeba, nebyl by to problém," řekl.

K nominaci na šampionát se ale zatím neupíná. "Takhle daleko nekoukám. Teď jsem přijel, máme před sebou dva zápasy se Slovenskem a to je jediné, co mám v hlavě. Co bude dále, se uvidí. Chci hlavně předvést dobré výkony a od toho se bude vše odvíjet," řekl Vitásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Boj hokejistů o nominaci na šampionát v Rize pomalu vrcholí

Rigu a KHL v průběhu sezony ale opustil i proto, aby mohl o start na MS zabojovat. "Už jsem to měl v hlavě minulou sezonu, ale nakonec to nedopadlo. Letos jsem věděl, že se chci vrátit, hrát o titul a prodloužit si sezonu. Nechci končit koncem února nebo začátkem března, nechtěl jsem sedět doma. Chtěl jsem hrát," řekl Vitásek a poukázal na skutečnost, že Riga stejně jako Chabarovsk, Kunlun nebo Chanty Mansijsk, za které hrál v minulých sezonách, nepatřily mezi adepty na úspěch v play-off a vždy končily již po základní části.

Odchovanec Prostějova se z Rigy mohl přesunout do Finska, ale nakonec se rozhodl pro návrat do Liberce, za který hrál před odchodem do zahraničí v roce 2017. "Cítil jsem, že když půjdu domů, do známého prostředí, tak se mi to vrátí, což se potvrdilo. Krásně jsem zapadl, se všemi se znám. Užíval jsem si to a byla to výborná volba," uvedl Vitásek, který s Bílými Tygry postoupil až do finále extraligy.

V boji o titul ale Severočeši prohráli jednoznačně s Třincem, což Vitáska ještě teď mrzí. "Samozřejmě, ještě to tam někde malinko je. My jsme sezonu odehráli fantasticky a jsme strašně rádi za druhé místo. Hrozně si toho vážíme. Je to další motivace do příští sezony. Teď už je to ale minulost a snažím se udělat vše pro to, abych se dostal na šampionát," řekl.

Vitásek si na MS zatím zahrál jen jednou, v roce 2014. "Už je to dlouho, ale teď jsme na to s Michalem Jordánem vzpomínali. Byli jsme tam mladí, noví, bylo to hezké. Pro mě to bylo speciální, tenkrát jsem sezonu začal v prvoligových Benátkách, potom jsem hrál v Liberci a skončil jsem na mistrovství. Užil jsem si to, byla to skvělá zkušenost. Už je to ale pár let, takže o to mám větší motivaci, abych se tam znovu podíval," řekl Vitásek.

Před sedmi lety se šampionát konal v běloruském Minsku, kde se mělo původně hrát i letos. Dějiště ale bylo nakonec změněno a hraje se jen v Lotyšsku. Česko v roce 2014 postoupilo do semifinále, ale po porážkách s Finskem a Švédskem skončilo čtvrté.

"Mám na to hodně vzpomínek. Pro mě to byla jedna velká jízda. Do prvního zápasu jsem šel jako sedmý bek, přišlo zranění, já skočil do hry a začal jsem plavat. Vůbec jsem nevěděl, co mě čeká, ale chtěl jsem si to užít. Velký zážitek byla plná hala. Hráli jsme semifinále, pak o třetí místo, a i když se to nepovedlo, jsou to hezké vzpomínky. Chtěl bych znovu zažít pocit bojovat o medaili a věřím, že se to podaří," dodal Vitásek, který se v roce 2018 představil i na olympijských hrách v Pchjongčchangu. I na nich český tým skončil čtvrtý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články