Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Špaček: Sezonu zatím hodnotím pozitivně. Za pozvánku jsem vděčný

Před týdnem slavil titul s Třincem, nyní se už soustředí na reprezentaci. Útočník Michael Špaček se připojil k národnímu týmu v přípravě před mistrovstvím světa v Rize. Čerstvá posila švédské Frölundy bude usilovat o nominaci na první velký turnaj v dospělé kategorii.

Utkání Česko – Rusko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Vesa Moilanen

Minulé tři sezony Špaček bojoval na farmě Winnipegu v Manitobě v AHL o šanci v NHL, jíž se nedočkal. Teď si plní sny v Evropě, přestože jeho angažmá v Tappaře Tampere skončilo předčasně v druhé polovině ledna.

"Pro mě je to zatím zajímavá sezona. Byl jsem ze začátku ve Finsku. Bohužel ve sportu se občas stává, že se musí rozvázat kontrakt, takže jsem odešel z Tappary a pak jsem přemýšlel, co vzít v Česku. Rozhodl jsem se pro Třinec a to, s čím jsem tam šel, se mi splnilo," řekl Špaček.

"Jsem za to hrozně rád a zatím hodnotím sezonu pozitivně. Teď jsem dostal pozvánku, za což jsem strašně moc vděčný. Jakou mám pozici, to vůbec nevím. Budu se snažit předvádět co nejlepší výkony a uvidíme, jak to dopadne," prohlásil čtyřiadvacetiletý odchovanec Pardubic.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmička hráčů z NHL slíbila účast na MS

Špaček je rád, že byl u třineckého titulu

V barvách Ocelářů naplno ukazoval formu, která jej v Manitobě přibližovala premiéře v NHL. V 25 zápasech včetně play-off nasbíral 25 bodů za čtyři branky a 21 asistencí. Na únorových Švédských hrách v Malmö byl se čtyřmi body za gól a třemi přihrávkami ze čtyř utkání druhým nejproduktivnějším hráčem turnaje.

"Šel jsem do Třince s tím, že ten tým a organizace mají nejvyšší ambice. To se mi na tom strašně líbilo. Já jsem tam šel s tím, že bych si přál jim strašně moc pomoct, a myslím, že si všechno sedlo celkem suprově," pochvaloval si své rozhodnutí.

S Třincem slavil triumf přesně před týdnem, kdy Oceláři doma porazili Liberec 3:0 a vyhráli finálovou sérii 4:1 na zápasy. "Náramně jsem si to užil, protože titul nemusíte za svou kariéru vyhrát vůbec. Jsem hrozně rád, že jsem u toho byl," řekl Špaček.

"Oslavy proběhly hlavně v kabině, protože je všechno zavřené a nemohli jsme nikam jít. Takže jsme byli v útrobách stadionu, tam ty prostory jsou také velké. Ani mi to nevadilo, možná to bylo lepší, protože jsme byli v kabině všichni pohromadě. Kdybychom se šli podívat ven to zapít, tak by se třeba stalo, že bychom se po chvilkách rozdělili na skupinky. Takhle jsme byli spolu a prožívali jsme to všichni," popsal Špaček.

Další cesta vede do Švédska

V pátek Oceláři slavili mistrovskou jízdou Třincem ve speciálně upraveném autobuse bez střechy. "Byl to suprový zážitek, nikdy jsem nic podobného nezažil. Bylo vidět, že tím žije celý Třinec, a vidět lidi po ulicích bylo krásné. Jakmile to skončilo, tak jsem hned přepnul, protože jsem dostal pozvánku. Tak nějak chci zapomenout na to, co bylo minulý týden, a soustředit se teď zase na reprezentaci," prohlásil Špaček.

Od příští sezony se po české extralize, zámořské juniorské WHL, nižší AHL i finské soutěži může těšit na švédskou ligu. "Věděl jsem to už trošku delší dobu. Ta dohoda nebyla vůbec těžká, upeklo se to asi za čtrnáct dnů. Byly i jiné varianty. Ale když se ukázala Frölunda, bylo jasno. Je to jeden z nejlepších klubů v Evropě. Mají vysoké ambice a celkově je švédská liga braná jako top v Evropě," konstatoval Špaček.

"Pro mě je to výzva a těším se na to. Moc Čechů v té lize nehrálo, plno Čechů se v ní ani neprosadilo, je to pro mě motivace a zase mám nějaký cíl, kam bych se chtěl posunout," prohlásil Špaček. Ambicí zahrát si v NHL se nevzdává. "Určitě bych se jednou rád vrátil do Ameriky, když ta možnost bude. Ale teď momentálně je to Švédsko a nesoustředím se na nic jiného než na příští sezonu," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články