Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Osm hráčů z NHL projevilo zájem jet na MS, Hertl či Zacha se naopak omluvili

Minimálně osm posil z NHL by se mohlo objevit v dresu národního týmu na blížícím se mistrovství světa. Zájem reprezentovat předběžně potvrdili obránci Filip Hronek z Detroitu, Radim Šimek ze San Jose a Libor Hájek z New York Rangers a útočníci Dominik Kubalík a David Kämpf z Chicaga, Jakub Vrána s Filipem Zadinou z Detroitu a Filip Chytil z New York Rangers.

Dominik Kubalík
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Joel Marklund

Vedle útočníka Jakuba Voráčka z Philadelphie, jenž se již dříve z rodinných důvodů omluvil, mužstvo neposílí ani další forvardi Pavel Zacha z New Jersey, Tomáš Hertl ze San Jose nebo brankář Lukáš Dostál z Anaheimu. Zacha a Hertl se omluvili ze zdravotních důvodů, Dostála neuvolnil klub.

"Ve hře je stále (brankář) Pepa Kořenář," řekl generální manažer reprezentace Petr Nedvěd. S ohledem na skutečnost, že například Detroitu skončí klubová sezona již tento týden, není vyloučeno, že někteří hráči se představí již příští týden na Českých hrách v Praze.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmička hráčů z NHL slíbila účast na MS

"Reálné to asi je, ale teď nemá cenu předbíhat. Bude to pro nás těžké, ale budeme se snažit, aby všichni hráči z NHL dorazili co nejdříve. Teď asi nemá cenu řešit, zda budou hrát, ale doufejme, že jeden nebo dva zápasy odehrají, ale teď nebudeme spekulovat," uvedl Nedvěd.

Posily z NHL se mohou teoreticky k týmu připojit až přímo v Rize. "Stejně jako ostatní ale musí absolvovat izolaci, která čítá šest dní. Tři dny individuální a tři dny týmovou. Až sedmý den tak mohou hrát utkání," řekl manažer reprezentace Jan Černý. Povinnou karanténu musí v Lotyšsku absolvovat všichni hokejisté, i proto reprezentace do dějiště turnaje odcestuje již v sobotu 15. května. Šampionát začne v pátek 21. května.

S ohledem na termín MS, program NHL a bezpečnostní pravidla v Lotyšsku je jisté, že reprezentaci již neposílí žádný hráč z celků, které vypadnou v 1. kole Stanleyova poháru.

Na soupisce může být 28 hráčů, počet gólmanů je libovolný

Trenéři každopádně budou mít pro šampionát větší prostor na manévrování při nominaci. Místo 25 budou smět letos zapsat hned 28 hráčů. Zastoupení jednotlivých postů je přitom čistě na nich, nemusí brát nutně tři gólmany. Dodatečně až po zahájení šampionátu se k týmu může přidat šest hráčů. Každý tým má povolených 16 členů realizačního týmu.

"Na mistrovství světa je možné nominovat nejvýše 28 hráčů, přičemž skladba je na nás. Zatímco dříve byl ten počet nastavený na tři brankáře a 22 hráčů do pole, v nominaci nemusí být nutně tři gólmani," řekl manažer reprezentace Jan Černý.

V souvislosti s pokračujícím bojem s pandemií koronaviru jsou nastavena i další pravidla. "V rámci tohoto počtu 28 hráčů je možné nominovat po zahájení šampionátu šest hráčů, kteří mohou dorazit do Rigy později. Musí ale opět absolvovat izolaci, a to třídenní individuální a další tři dny týmovou. Teprve až sedmý den se mohou připojit a hrát utkání," vysvětlil Černý.

Mistrovství světa uspořádá lotyšská metropole od 21. května do 6. června. Na úvod se hned v první hrací den střetnou svěřenci kouče Filipa Pešána s hokejisty Ruska. Jejich dalšími soupeři v Rize budou postupně hráči Švýcarska, Běloruska, Švédska, Velké Británie, Dánska a na závěr bojů ve skupině přijde na řadu derby se Slováky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články