Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V nominaci Finska na SP je i Jágrův spoluhráč Barkov

Helsinky - V šestnáctičlenné nominaci Finska na Světový pohár v Torontu jsou výhradně hokejisté z NHL. Nechybí mezi nimi spoluhráč Jaromíra Jágra z elitního útoku Floridy Aleksander Barkov a další forvard Panthers Jussi Jokinen.

Ilustrační foto

Účast na Světovém poháru z roku 2004 si zopakuje útočník Mikko Koivu z Minnesoty, který byl jako jediný ze současného výběru u tažení Suomi až do finále. V něm Finové pod taktovkou kouče Raima Summanena v Torontu podlehli Kanadě 2:3. Osmatřicetiletý kouč Lauri Marjamäki, který po této sezoně převezme Finsko po Karim Jalonenovi, vybral do kádru dva brankáře, čtyři obránce a deset útočníků.

Zbývajících šest hráčů do pole a jednoho gólmana musí stejně jako ostatní účastníci doplnit do 1. června.  Současný trenér Kärpätu Oulu si premiéru na lavičce národního týmu, kterou bude prestižní turnaj v Torontu, užívá. "Jen málo trenérů začíná na lavičce A-týmu na pozici hlavního kouče Světovým pohárem a může si vybírat šestnáctku vyvolených. Bylo to skvělé a teď máme tři měsíce na sestavení zbytku týmu," řekl Marjamäki, který spolupracoval s generálním manažerem Jerem Lehtinenem a jeho asistentem Jarmem Kekäläinenem, generálním manažerem Columbusu.

Mikko Koivu, který má na kontě i stříbro (2006) a bronz (2010) z olympijských her, je také jedním ze tří mistrů světa z roku 2011 z Bratislavy ve výběru.

U druhého triumfu Suomi v historii, který navázal na zlato ze světového šampionátu z roku 1995 ze Stockholmu, byli i další útočníci Leo Komarov a Mikael Granlund. Komarov a Mikael Granlund získali také bronz z olympijských her v Soči, na němž se podíleli rovněž gólman Tuukka Rask, obránci Sami Vatanen, Olli Määttä a forvardi Barkov, Jori Lehterä, Lauri Korpikoski a Jussi Jokinen.

Ten byl i u stříbra v Turíně 2006. Olympijskou medaili má z roku 2010 i forvard Valtteri Filppula, jenž má na kontě i vítězství ve Stanleyově poháru z roku 2008 s Detroitem. Gólman Rask, který je v kádru spolu s Pekkou Rinnem z Nashvillu, jej získal v roce 2011 s Bostonem a jednadvacetiletý útočník Teuvo Teräväinen loni s Chicagem. V obraně je nejstarším hráčem čtyřiadvacetiletý Vatanen, o tři roky mladší jsou Määttä, Rasmus Ristolainen i Esa Lindell.

Je nám líto, video expirovalo.
Finové spoléhají na mladou obranu i veterána Mikko Koivua

To jsou vedle dvacetiletého Barkova či Teräväinena další vycházející hvězdy finského hokeje. "Mužstvo má perspektivu, hlavně v obraně máme mladé a šikovné hráče," uvedl Marjamäki. Finové se utkají ve skupině B s týmem Severní Ameriky, se Švédskem a s Ruskem. V přípravě je čekají dva zápasy se Švédskem - ve čtvrtek 8. září v Helsinkách a o dva dny později v Göteborgu. V generálce nastoupí ve středu 14. září ve Washingtonu proti USA. 

Nominace hokejistů Finska na Světový pohár:

brankáři: Pekka Rinne (Nashville/NHL), Tuukka Rask (Boston/NHL)

obránci: Rasmus Ristolainen (Buffalo/NHL), Sami Vatanen (Anaheim/NHL), Olli Määttä (Pittsburgh/NHL), Esa Lindell (Dallas/NHL)

útočníci: Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (oba Florida/NHL), Teuvo Teräväinen (Chicago/NHL), Mikko Koivu (Minnesota/NHL), Leo Komarov (Toronto/NHL), Mikael Granlund (Minnesota/NHL), Valtteri Filppula (Tampa Bay/NHL), Jori Lehterä (St. Louis/NHL), Joonas Donskoi (San Jose/NHL), Lauri Korpikoski (Edmonton/NHL)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články